Kleine afgelegen eilanden van de Verenigde Staten

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kleine afgelegen eilanden van de Verenigde Staten

United States Minor Outlying Islands.png
Let op! Navassa ontbreekt op deze kaart!

Grootste eiland Wake
Aantal inwoners ongeveer 300
Oppervlakte 34.2 km²
Portaal Portal.svg Verenigde Staten

De Kleine afgelegen eilanden van de Verenigde Staten (Engels: United States Minor Outlying Islands) zijn negen kleine eilandjes van de Verenigde Staten. De eilanden hebben geen vaste inwoners, alleen maar tijdelijke inwoners zoals militairen en biologen. De eilanden worden ook wel eens Kleine Pacifische eilanden van de Verenigde Staten genoemd, maar die naam is niet correct, want één van de eilandjes, Navassa, ligt in de Caribische Zee.

Bijna alle eilandjes hebben een landingsbaan voor vliegtuigen. Zo ook Howland Island. Deze landingsbaan (air strip) is aangelegd voor Amelia Earhart, een vrouw die de wereld rond wilde vliegen. Zij zou hier een landing maken om brandstof te tanken, alleen verdween Amelia met haar vliegtuig voordat ze bij het eiland was aangekomen. Er is dus nooit een vliegtuig op deze landingsbaan geland. Inmiddels kan de baan ook niet meer worden gebruikt.

Zowel Haïti als de VS zeggen dat het eilandje Navassa bij hun land hoort. Navassa is dus betwist gebied.

Het totale oppervlakte van de eilanden is 34,2 km². Omdat 88,6% van het oppervlakte uit water bestaat, is het eigenlijke landoppervlakte ongeveer 3,9 km².

Eilanden

Hier staan alle eilanden die onderdeel zijn van de Kleine afgelegen eilanden van de Verenigde Staten:


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kleine_afgelegen_eilanden_van_de_Verenigde_Staten&oldid=645512"