Kosovo

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Republiek Kosovo
Republika e Kosovës
Република Косово
(Republika Kosovo)

Flag of Kosovo.svg Coat of arms of Kosovo.svg Europe-Republic of Kosovo.svg

Hoofdstad Pristina
Aantal inwoners 1.895.250 (2017)
Oppervlakte 10.908 km²
Regeringsvorm Republiek
President Hashim Thaçi (sinds 2016)
Premier Ramush Haradinaj (sinds 2017)
Godsdienst Islamitisch (96%)
Christelijk (4%)
Taal Albanees (shqip)
Servisch (српски, srpski)
Munteenheid Euro
Volkslied Europa
Nationale feestdag 17 februari
Landcode RKS


Kosovo is een niet-erkende staat op het continent Europa dat in 2008 de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen. Eigenlijk heet het Kosova. Het was eerst een provincie van Servië en tot circa 1990 onderdeel van Joegoslavië. Het grenst aan Montenegro, Servië, Noord-Macedonië en Albanië. Kosovo heeft ongeveer 2,3 miljoen inwoners. De hoofdstad is Pristina. Kosovo heeft een slechte economie, één van de minst ontwikkelde van Europa. Het bnp per hoofd, dat is het gemiddelde inkomen van elke inwoner per jaar, bedraagt ongeveer €5500. Ter vergelijking: in Nederland is dat ongeveer €40.000.

Onafhankelijkheid van Kosovo

In 2008 werd de onafhankelijkheid uitgeroepen, na vele protesten en conflicten. De onafhankelijkheidsverklaring werd op 17 februari 2008 ondertekend. Eigenlijk was Kosovo toen al 18 jaar onafhankelijk, maar die onafhankelijkheid werd toen alleen nog maar erkend door het buurland Albanië. Tegenwoordig wordt het door 108 landen erkend als onafhankelijke staat, waaronder Nederland, België en de Verenigde Staten. 85 landen erkennen Kosovo niet als onafhankelijk land, waaronder Servië, Rusland en China.

Foto-galerij van Kosovo

Vlag en wapen van Kosovo

Externe links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kosovo&oldid=552863"