Krim

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Krimrepubliek
Республика Крым
Республіка Крим
Qırım Cumhuriyet
Respublika Krym

Vlag van de KrimWapen van de Krim Outline Map of Crimea (disputed status).svg

Hoofdstad Simferopol
Aantal inwoners 1.966.801 (2014)
Oppervlakte 26.000 km²
Regeringsvorm Autonome republiek
President Yuriy Meshkov
Officiële taal Russisch, Oekraïens, Krim-Tataars
Overige talen: Oekraïens
Krim-Tataars
Munteenheid Russische roebel
Godsdienst Russisch-orthodox
Atheïsme
Landcode RUS (7)
Volkslied "Nivy i gory tvoi volshebny, Rodina"
De ligging van de Krim in Oekraïne
Een meer ingezoomd plaatje van de Krim.

De Krim (Oekraïens: Крим - Krym, Russisch: Крым - Krym, Krim-Tataars: Qırım) is een schiereiland van Oekraïne. Het heeft zich aangesloten bij Rusland op 6 februari 2014 en op 18 februari 2014 heeft Rusland de Krim officieel geannexeerd, maar dit wordt door de meeste landen tot nu toe niet erkend. Daarom staat de Krim officieel nog steeds vermeld als Oekraïens schiereiland en is het een van de 25 oblasten van Oekraïne.

Er wonen 2.413.228 mensen op de Krim.

Bijna het hele schiereiland hoort bij de Krimrepubliek, behalve de stad Sebastopol en omstreken. Krim is dus de naam voor het hele schiereiland.

De Krim heeft een oppervlakte van rond de 26.200 vierkante kilometer. Dat is ietsje kleiner dan België.

Geschiedenis

Geschiedenis van de Krim
Oudheid
Bosporuskoninkrijk
Chersonesos
Middeleeuwen
Kanaat van de Krim
Feodosija (in handen van Genua)
Moderne tijd
Krimoorlog
Volksrepubliek van de Krim
Krimse Autonome Socialistische Sovjetrepubliek
Nu
Krimcrisis
Portaal:Geschiedenis
Farm-Fresh bullet go.png Zie Geschiedenis van de Krim voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Krim is vroeger door een heleboel verschillende volken bewoond geweest, zoals onder andere de Scythen. In de Middeleeuwen werd het een deel van het Mongoolse Kanaat van de Goude Horde, een uitgestrekt rijk dat oorspronkelijk bij het grote Mongoolse Rijk hoorde. Lange tijd was het onafhankelijk als het Kanaat van de Krim, met als hoofdstad Bachtsjysaraj. In 1475 ging de Krim bij het Ottomaanse Rijk horen. Toen Rusland in de 18e eeuw de Krim in handen kreeg, braken er beruchte oorlogen uit. De bekendste hiervan is de Krimoorlog, waaraan ook Frankrijk en Engeland meededen.

Tijdens de Russische Revolutie van 1917 werd de Krim een tijdlang onafhankelijk onder de naam Volksrepubliek de Krim. Daarna ging het bij de Sovjet-Unie horen. In de Tweede Wereldoorlog werd heftig om de Krim gevochten tussen Duits-Roemeense troepen en Russische troepen. In 1954 werd de Krim als "cadeautje" van Rusland aan de OEkrSSR (nu Oekraïne) gegeven. Later, na de val van de Sovjet-Unie, begon het getouwtrek weer. Uiteindelijk heeft Rusland weer gewonnen, maar de Krim wordt internationaal tot nu toe niet erkend als Russisch grondgebied.

Krimcrisis

Een oud kasteel op de Krim.
Farm-Fresh bullet go.png Zie Krimcrisis voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op de Krim wonen steeds meer Krim-Tataren (zie ook #Bevolking). In de Tweede Wereldoorlog waren zij verbannen door de dictator Jozef Stalin, maar sinds 1989 mogen ze weer terugkeren naar de Krim. Hierdoor zijn er wel veel conflicten ontstaan met onder andere de Russen. De Russen op de Krim wilden namelijk dat de Krim weer bij Rusland zou horen, maar de Krim-Tataren en de Oekraïners op de Krim wilden juist dat het schiereiland bij Oekraïne bleef.

Op 26 februari 2014 begon een serie van protesten tegen de toenmalige regering van Viktor Janoekovitsj. Vele mensen op het Oekraïense vasteland protesteerden tegen hem, omdat zij vonden dat Viktor de kant van Rusland had gekozen. Het westen van Oekraïne was tegen hem, het oosten was voor hem. De meeste oosterlingen in Oekraïne waren van oorsprong Russisch, en waren daarom voorstander van Viktor. Het westen was Oekraïens. De meeste onrust hierom begon in het toen nog Oekraïense schiereiland. Rusland heeft toen militairen naar de Krim gestuurd. Uiteindelijk heeft Rusland de Krim in maart 2014 volledig geannexeerd, maar dat is niet erkend door de NAVO.

Ligging en geografie

De Krim zit nog net aan het land vast door de Landengte van Perekop. Dat is daarmee ook de belangrijkste verbinding naar Oekraïne toe. De Krim wordt door de Straat van Kertsj gescheiden van het Russische vasteland. Premier Dmitri Medvedev van Rusland heeft terwijl de Krimcrisis nog bezig is opdracht gegeven om een brug te bouwen over de straat (zonder toestemming van de Oekraïense regering trouwens). Het ligt in de Zwarte Zee en aan de Zee van Azov. De Krim bestaat voor het grootste deel uit steppe maar in het zuiden is er ook het Krimgebergte met als hoogste punt 1545 m. In het zuidoosten is ook een kuststrook met een warm klimaat waar ook de meeste toeristen komen. Ook wordt daar veel wijn geproduceerd. Bij het Schiereiland van Kertsj begint de erg lange Schoorwal van Arabat, een erg lange landtong.

Bevolking

Een stukje natuur op de Krim.

In 2001 was de laatste volkstelling op de Krim. Daarbij werden alle inwoners in groepen verdeelt. Hieronder vindt je een lijstje:

Taal

In Oekraïne is Oekraïens de enige officiële taal. Overal in Oekraïne wordt de taal gesproken bij de overheid en in de politiek, behalve op de Krim; daar wordt Russisch gesproken. Oekraïne onderneemt vele maatregelen zodat Oekraïens ook op de Krim wordt gesproken op scholen en in de politiek. Deze zijn niet erg goed gelukt. Naast het Oekraïens en het Russisch wordt op de Krim ook Krim-Tataars gesproken. In 2001 werd er onderzocht wie welke moedertaal heeft op de Krim. Dit is het resultaat:

Overheid en politiek

De Krim is een republiek met een parlement. Op de Krim is geen president. Het parlement bestaat uit honderd leden, de Hoogste Raad van de Krim. Deze raad zorgt dat er wetten komen en keurt die goed of af. Alles wat wat uitgevoerd moet worden zorgt de Ministerraad. Aan het hoofd van de Minsterraad zit een premier. Deze wordt aangewezen door de Hoogste raad. De huidige premier is Sergej Aksenov.

Bestuurlijke indeling

De Krim bestaat uit het Autonome Republiek van de Krim met als hoofdstad Simferopol en een stad met speciale status: Sebastopol. De Krimrepubliek is verdeelt in 14 rayons en 11 stadrayons.

De bestuurlijke indeling van de Krim.

De Krim

Rayons

Stadsrayons

De locatie van de Krimrepubliek in Oekraïne.

Autonome stad Sebastopol

Sebastopol bestaat uit vier rayons:

Toerisme

Toerisme is een belangrijke inkomstenbron voor de Krim. Doordat er veel verschillende soorten gebouwen zijn is het in opkomst. Ook veel Russen gaan ernaartoe, omdat het op de Krim een stuk warmer is dan in Rusland. Ongeveer 30% van het toerisme in Oekraïne gaat naar de Krim. Doordat de Russische tsaren rond 1800 vaak op vakantie naar de Krim gingen zijn er ook een aantal mooie paleizen voor hen gebouwd. Bezienswaardigheden zijn onder andere Krim-Tataren dorpen met een heel eigen sfeer en moskeeën die nog stammen uit de Ottomaanse tijd. Ook zijn er kloosters en Grieks-Byzantijnse, middeleeuwse vestingen te bezichtigen. Een andere bezienswaardigheid is het bijzondere Zwaluwnest, een kasteeltje op de rand van een rots.

Fotogalerij

Zie ook

Externe links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Krim&oldid=724189"