Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 10 april t/m 10 mei staat WikiKids in het teken van de Spaanse en Portugese eilanden! Doe jij ook mee?
Stem nu op: Rusland

Krimcrisis

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Krimcrisis
VOA-Crimea-unmarked-soldiers.jpg
Datum 23 februari 2014 - heden
Locatie Krim
Overwinning voor Vlag van Rusland Rusland
Strijdende partijen
Vlag van Rusland Rusland Vlag van Oekraïne Oekraïne
Vlag van Rusland Rusland
Flag of Crimea.svg Krimrepubliek
Flag of the Donetsk People's Republic.svg Volksrepubliek Donetsk
Flag of the Lugansk People's Republic (Late 2014).svg Volksrepubliek Loegansk
Vlag van Oekraïne Oekraïne
Flag of the Crimean Tatar people.svg Krim-Tataren
Leiders
(vermoedelijk)
Flag of Russia.svg Vladimir Poetin
Geen
Troepensterkte
2.846.000 1.180.326
Verliezen
Portaal Portal.svg Geschiedenis
Een kaartje van Europa. Donkergroen is de Krim, groen Oekraïne en rood Rusland.

De Krimcrisis is de naam voor een grote crisis die in 2014 begon op de Krim. Na de Euromaidan (grote protesten) in Oekraïne werd president Viktor Janoekovitsj daar verjaagd. Veel inwoners van de Krim waren het hier niet mee eens, aangezien veel mensen daar oorspronkelijk Russisch waren en Janoekovitsj goede banden had met Rusland. Rusland wilde aansluiting van de Krim bij Rusland en veel inwoners van de Krim waren het daar mee eens. Rusland deed een inval in de Krim en de Russische militairen hadden de Krim in handen.

De VS en het VK hebben hier ook mee te maken. Dat komt omdat ze met de Russen hadden afgesproken dat die in ruil voor slopen van de kernwapens van Oekraïne niet Oekraïne zouden aanvallen. Vladimir Poetin zei dat hij zich hier niet aan hoefde te houden omdat hij de opstand in Oekraïne ongrondwettig vond.

Verloop

Onbekende soldaten op de Krim.

Begin

Op 26 februari 2014 begon de Krimcrisis eigenlijk. Nadat er al maandenlang protesten in Oekraïne en vooral Kiev aan de gang waren, verplaatste de onrust zich toen naar de Krim waar de bevolking erg verdeeld was. Er wonen veel oorspronkelijke Russen in de Krim die over het algemeen voor aansluiting bij Rusland zijn. Ook wonen er Krim-Tataren, de oorspronkelijke bewoners van de Krim die het liefst bij Oekraïne blijven. De Oekraïners willen natuurlijk het liefst bij Oekraïne horen. De Russen zouden de Krim graag willen hebben, dat komt doordat een groot deel van de Zwarte Zeevloot er ligt en de Krim ligt erg handig voor Rusland. Het parlement van de Krim-Tataren riep op tot het vormen van groepen mensen die zichzelf verdedigden.

Bezetting door Rusland

Op 27 februari bezetten Russisch, gewapende mannen het parlementsgebouw in Simferopol en de vlag van Rusland werd gehesen. Ook werden er twee vliegvelden bezet door Russische soldaten, en ook het gebouw van de staatstelevisie van Oekraïne hebben ze bezet. De VN-Veiligheidsraad kwam bijeen om de zaak te bespreken. Het Russische parlement, de Doema en de Federatieraad gaven op 1 maart toestemming om militairen in te zetten op de Krim. Snel verspreidden de soldaten zich over het schiereiland. De president van Oekraïne was woedend en liet het leger mobiliseren (klaarmaken voor de strijd). Ook waarschuwde hij Rusland dat het oorlog zou betekenen als er militairen van Rusland in Oekraïne kwamen.

Verder verloop

Geschiedenis van de Krim
Oudheid
Bosporuskoninkrijk
Chersonesos
Middeleeuwen
Kanaat van de Krim
Feodosija (in handen van Genua)
Moderne tijd
Krimoorlog
Volksrepubliek van de Krim
Krimse Autonome Socialistische Sovjetrepubliek
Nu
Krimcrisis
Portaal:Geschiedenis

Overal op de Krim braken relletjes uit. Sommige plaatselijke leiders werden afgezet en pro-Russische separatisten (een separatist is iemand die voor afscheiding van een land is) namen de macht over. Er werd ook gevochten, al vielen er toen nog geen doden.

Er is nog veel onduidelijk over wat er precies allemaal gebeurde. Russen omsingelden Oekraïense legerbases, het was nog net geen oorlog. Intussen blokkeerde Oekraïne de landengte van Perekop zodat de Russen in ieder geval niet verder Oekraïne in konden trekken. Op 16 maart werd er een referendum gehouden voor of tegen de aansluiting van de Krim bij Rusland. Een overweldigende meerderheid koos vóór Rusland maar helemaal klopte het niet; Oekraïners en Krim-Tataren weigerden mee te stemmen. Op 18 maart werd de Krim officieel geannexeerd door Rusland. Ook viel die dag de eerste dode: een Oekraïense officier. Of hij werd gedood door Russische militairen op door pro-Russische burgers is onbekend. Intussen bedacht Poetin allemaal redenen om het eerlijk te laten lijken dat de Krim werd bezet. Oekraïne, de EU en de VS erkennen de aansluiting van de Krim bij Rusland niet. Op dit moment is het dus onduidelijk bij welk land de Krim nu echt hoort.

Op 20 maart enterden Russische militairen Oekraïense schepen, er vielen schoten maar geen doden of gewonden. Op 22 maart is de laatste basis van de Oekraïeners op de Krim in Russische handen gevallen. Ook werd bekend dat vele Oekraïense soldaten zijn overgelopen naar de Russen door de slechte communicatie tussen de soldaten en de regering in Kiev. Op de Nuclear Security Summit 2014 hebben een paar wereldleiders waaronder Barack Obama ook gepraat over de kwestie op de Krim. Later heeft de crisis zich uitgebreid naar het oosten van Oekraïne en daar is het ten slotte tot een echte oorlog uitgegroeid.

Meningen van andere landen

  • Vlag van Rusland Rusland - De Russische premier Dmitri Medvedev vond dat de nieuwe regering in Kiev in Oekraïne "ongrondwettig" was en dat Rusland die regering daarom niet kon erkennen. Hij zei ook: De levens van Russen en de Russische belangen in Oekraïne staan op het spel.
  • Flag of Europe.svg Europese Unie De Europese Unie vond dat Oekraïne nog steeds lid mocht worden van de EU, als het zich maar aan de wetten van de EU houdt. De Unie is tegen de samenvoeging van de Krim bij Rusland.
  • Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten - De VS was fel tegen de manier waarop de Krim wordt bezet. President Obama vond het vooral belangrijk dat het Oekraïense volk zélf z'n toekomst kan bepalen.
  • Flag of NATO.svg NAVO - De NAVO erkent de Russische Krim ook niet. De NAVO houdt de situatie scherp in de gaten.
  • Vlag van België België - De Belgische premier Elio Di Rupo schreef in een tweet: "Russische troepen in Oekraïne: zeer bezorgd door situatie. België vraagt het strikte respect van het internationaal recht door iedereen."
  • Vlag van Nederland Nederland - Premier Mark Rutte zei dat het voor Nederland belangrijk is om goed samen te werken met de bondgenoten de VS, het VK en Duitsland. Uiteraard keurt ook hij de bezetting af.
  • Flag of the United Nations.svg VN - De VN riep op tot contact tussen Rusland en Oekraïne.
  • Vlag van Duitsland Duitsland - Volgens bondskanselier Angela Merkel overtrad Poetin de internationale regels. Dat zei ze in een telefoongesprek met Poetin.

Andere conflicten

De Krimcrisis lijkt wel wat op de bemoeienis van Rusland in Zuid-Ossetië, Georgië, in 2008, wat eindigde in een oorlog van vijf dagen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Krimcrisis&oldid=572217"