Laos

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Democratische Volksrepubliek Laos
ສາທາລະນະລັດປະຊາທິປະໄຕ ປະຊາຊົນລາວ

Flag of Laos.svg Emblem of Laos.svg Laos locator map.png

Hoofdstad Vientiane
Aantal inwoners 7.337.783 (2021)
Oppervlakte 236.800 km²
Regeringsvorm Socialistische volksrepubliek en eenpartijstaat
President Thongloun Sisoulith (sinds 2021)
Godsdienst Boeddhisme (66%)
Traditionele religies (30,7%)
Christendom (1,5%)
Overig/geen religie (1,8%)
Taal Laotiaans (ພາສາລາວ)
Munteenheid Kip
Volkslied Pheng Xat Lao
Landcode LAO

Laos is een communistische republiek in Azië. Laos ligt op het schiereiland Indo-China en is een van de armste landen in Azië. Laos is omsloten door andere landen, het grenst aan Thailand, Myanmar, China, Vietnam en Cambodja. Laos is dunbevolkt, vooral omdat het land bergachtig is. Door het westen van Laos stroomt de rivier de Mekong en liggen de grootste plaatsen waarvan Vientiane de hoofdstad is. Andere grotere plaatsen aan de Mekong zijn Savannakhet en Pakse. Deze plaatsen hebben een brug over de Mekong naar Thailand, waarvan de eerste werd geopend in 1994. Sinds deze bruggen er zijn is Laos minder afgesloten en is er meer handel met Thailand.

Samenleving

De inwoners van Laos heten Laotianen. De samenleving van Laos bestaat uit heel veel verschillende bevolkingsgroepen. Het grootste deel van de Laotianen spreekt Laotiaans, een taal die een eigen schrift heeft. Bevolkingsgroepen die in de bergen leven, zoals de Hmong, spreken andere talen. De meeste Laotianen zijn boeddhist of animist. Laotianen werken voornamelijk in de landbouw en industrie zoals de mijnbouw. Het platteland van Laos is arm omdat de boeren met name voor zichzelf produceren. Door de armoede werken veel Laotianen in buurlanden zoals Thailand en Vietnam. In Laos spreken veel ouderen nog Frans, dit komt doordat Laos tijdens de eerste helft van de twintigste eeuw een Franse kolonie was. Tegenwoordig is de invloed van China in Laos groot. Door China wordt veel geïnvesteerd in het bouwen van wegen en stuwdammen.

Landschap

Laos bestaat voornamelijk uit berggebieden bedekt met bos. De enige vlakke plekken zijn die aan de Mekong en rond de valleien waardoor de zijrivieren van de Mekong stromen. In het noorden zijn over het algemeen alleen maar plateaus en bergen. Het grootste plateau in Laos is het Plateau du Tanninh. De grootste bergketen in Laos is de Chaîne Annamitique, die ook een waterscheiding vormt. De bergen in deze keten kunnen wel meer dan 2000 meter hoog worden. De rivieren die door de bergketen stromen zijn niet geschikt voor scheepvaart. Door grootschalige houtkap en de bouw van stuwdammen door het hele land verandert het landschap van Laos snel.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Laos&oldid=740123"