Letland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Republiek Letland
Latvijas Republika

Flag of Latvia.svg Coat of arms of Latvia.svg EU-Latvia.svg

Hoofdstad Riga
Aantal inwoners 1.944.643 (2017)
Oppervlakte 64.589 km²
Regeringsvorm Republiek
President Egils Levits (sinds 2019)
Premier Arturs Krišjānis Kariņš (sinds 2019)
Godsdienst Luthers
Rooms-katholiek
Russisch Orthodox
Taal Lets (Latviešu valoda)
Munteenheid Euro
Volkslied Dievs, svētī Latviju
Nationale feestdag 18 november
Landcode LVA


Letland (Lets: Latvija), is een land in noordoost Europa het grenst aan: Litouwen, Estland, Rusland, Belarus (Wit-Rusland) en de Oostzee.

Letland is één van de drie Baltische Staten.

Ze praten Lets of Russisch. Degenen die Russisch praten zijn eigenlijk geen echte Letten, maar Russen, die elders uit Rusland kwamen om in Letland te gaan wonen. De Letten zelf waren er helemaal niet blij mee. Letland maakte vroeger namelijk deel uit van de Sovjet-Unie, tegen de wil van de Letten zelf. Die hielden er nog een eigen regering op na die in Londen was gevestigd (maar natuurlijk in de Sovjet-Unie helemaal niets te zeggen had). De officiële landstaal is dan ook Lets, in plaats van Russisch. De hoofdstad is Riga en het inwonersaantal is 2,5 miljoen.

Geschiedenis

Letland maakte vroeger deel uit van Rusland, werd 1918 onafhankelijk, in 1940 weer door Rusland (dat toen inmiddels Sovjet-Unie heette) bezet, en kreeg in 1991 zijn onafhankelijkheid terug (toen de Sovjet-Unie uiteenviel).

Fotogalerij

Externe link


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Letland&oldid=579198"