Help mee! Maak een account of meld je aan.
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg
Stem nu op: PQ-17 en Victoria van het Verenigd Koninkrijk

Liberalisme

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
John Locke

Het liberalisme vindt dat de economie zo veel mogelijk met rust gelaten moet worden, zonder dat de regering daarvoor allemaal regels (wetten) opstelt. De werkgevers en ook burgers krijgen daardoor heel veel vrijheid. Dat kan ook betekenen dat je zelf moet bedenken of je je wilt verzekeren tegen ziektes ("de zorg"), en of je later nog geld krijgt wanneer je "met pensioen" gaat (AOW en pensioen zijn nu door de wet geregeld). Verder wordt het idee aangehangen dat wie hard werkt veel mag verdienen en wie minder werkt dus ook minder verdient. Liberale partijen in Nederland zijn de VVD en D66. Ook FVD en de PVV zijn deels liberaal, maar toch worden zij meestal niet als liberale partijen gezien.

Het liberalisme hoort bij de rechtse partijen (kleine passieve overheid) en heeft de waarde vrijheid als uitgangspunt. Daarbij maken liberalen onderscheid tussen economische vrijheid en persoonlijke vrijheid.

Grondlegger van het liberalisme

Over het algemeen wordt John Locke gezien als de grondlegger van het liberalisme. Hij geloofde dat de mens bij zijn geboorte een onbeschreven blad was. Hij gebruikte daar de Latijnse term "Tabula Rasa" voor. Hij heeft grote invloed gehad op de Amerikaanse Revolutie, zoals blijkt uit de Onafhankelijkheidsverklaring van 4 juli 1776.

Economische en persoonlijke vrijheid

Economische vrijheid betekent dat je de vrijheid hebt om bijvoorbeeld een eigen winkel te openen en zelf er over te beslissen. Ook vinden liberalen het vaak geen probleem als mensen wat makkelijker te ontslaan zijn.

Persoonlijke vrijheid betekent dat je de vrijheid hebt om te leven zoals je zelf wilt. Daarom zullen de individuele rechten ook goed beschermd worden. Daardoor heb je ook weer meer kans op zelfontplooiing. Liberalen zijn bijvoorbeeld ook voor het homohuwelijk en abortus.

Video

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia CommonsWikiKids Beeldbank
Clipjes: SchoolTV BeeldbankYouTube

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Liberalisme&oldid=625215"