Limburg (België)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Limburg
Flag of Limburg (Belgium).svg Limburg B wapen.svg

Provincie Limburg in Belgium.svg

Hoofdstad Hasselt
Eigenschappen
Oppervlakte 2.422 km²
Hoeveelheid inwoners 856.280 (2014)
Gouverneur Jos Lantmeeters (N-VA)
Arrondissementen 3
Gemeenten 44
Gewest Vlaams Gewest
Meer informatie www.limburg.be
Portaal Portal.svg België

Limburg of Belgisch-Limburg is een Belgische provincie in het Vlaams Gewest. Een groot deel van de Kempen ligt in Limburg. De provincie had op 1 januari 2010 838.505 inwoners. De belangrijkste rivier in Limburg is de Maas. Waarlangs de steden Maaseik en Maasmechelen liggen. De hoofdstad van Limburg is Hasselt.

Naam

Een dorpje in Limburg.

Vroeger had je het Hertogdom Limburg. Dit omvatte de huidige Nederlandse provincie Limburg. Later werd de veel grotere provincie Limburg gesticht. Het omvatte Nederlands- en Belgisch-Limburg. De naam Limburg werd dus als eerste gebruikt in het hertogdom Limburg. Waarschijnlijk komt de naam Limburg zelf van het Duitse plaatsje Limburg an der Lahn of de Nederlandse plaats Limbricht. De naam Limburg bestaat uit twee delen, lim' en burg. Met burg wordt waarschijnlijk een burcht bedoeld of een kasteel. Lim komt waarschijnlijk van het woord lint, wat in een andere taal draak of lintworm betekent. Hierdoor kan Limburg dus Drakenburcht betekenen. Er is een mogelijkheid dat de naam Limburg uit Duitsland komt, omdat veel plaatsen hier zo heten. Limburg heet zo door koning Willem I. Hij vernoemde de provincie Limburg naar het Hertogdom Limburg, wat weer vernoemd was naar het Luikse stadje Limburg. Na de Belgische Revolutie werd de naam zo gelaten als hij was.

Geschiedenis

Het stadhuis van Hasselt.

Op de plek waar Limburg nu ligt, lagen vroeger in de middeleeuwen allerlei landjes. Zoals het Graafschap Loon. Door de Luikse Oorlogen tegen Bourgondië werd het gebied onafhankelijk van de kerk. Hierdoor heeft het niet bij de Zuidelijke Nederlanden gehoord. Tot 1794 bleef het gebied onafhankelijk. In 1794 vielen de Fransen namelijk binnen en voegde het gebied bij departement Beneden-Maas. Nadat Napoleon verslagen was, werd er besloten dat Limburg bij Nederland moest horen. Dit werd besloten door het Congres van Wenen. Koning Willem I gaf het de naam Limburg, naar het Hertogdom Limburg. De nieuwe provincie kreeg als hoofdstad Maastricht. Tijdens de Belgische Revolutie sloot heel Limburg zich aan bij de Belgen, op Maastricht na. 9 jaar na de revolutie werd het scheidingsverdrag van 1839 getekend. Hierbij werd een overeenkomst gemaakt over de grens. Het westelijke deel hoorde bij België en het oostelijke deel bij Nederland. In 1963 werden zes gemeenten weggegeven aan Luik. Dit kwam door de vastlegging van de taalgrens. Hierdoor werd de Voerstreek aan Limburg gegeven.

Cultuur

Taal en dialect

Een dorp in de Haspengouw.

Nederlands is officiële taal van Limburg. Tegen de taalgrens met Wallonië zijn er twee faciliteitengemeenten. Dit zijn gemeenten waar ook veel Frans wordt gesproken. Deze twee gemeenten zijn Voeren en Herstappe. Eén van de dialecten die in de provincie worden gesproken is het Limburgs. In tegenstelling tot Nederland wordt in België het Limburgs niet als op zichzelf staande taal erkend. Hierdoor wordt het in de provincie meestal ook niet meer door nieuwe generaties geleerd en daarom is er een soort van druk vanuit Nederland. Daarnaast heeft elk dorp en elke stad wel bijna een eigen dialect.

Volkslied

De enigste provincie in België met een volkslied is Limburg. Het Limburgs volkslied of Limburg mijn Vaderland bestaat uit vier strofes (delen), maar in België wordt de laatste nooit gezongen. Ook hetzelfde volkslied het volkslied van Nederlands-Limburg. In de eerste twee strofes van het volkslied wordt veel over de Limburgse natuur genoemd met eikenbomen en korenvelden. In de derde strofe wordt veel genoemd over de cultuur. De laatste strofe wordt in België nooit gezongen, omdat het Nederlands gericht is. In de laatste strofe komen namelijk de woorden Nederland en Oranjehuis voor.

Bezienswaardigheden

Nationaal Park Hoge Kempen, het enige nationale park in België.

Limburg kent een aantal bezienswaardigheden. Zo ligt in de provincie Limburg het enige Belgische nationale park, namelijk Nationaal Park Hoge Kempen. Veel natuur is Limburg te vinden. In Limburg liggen veel dorpjes en steden die veel bezocht worden. Zo worden Hasselt, Genk en Tongeren vaak bezocht. Ook liggen er het attractiepark Plopsa Indoor Hasselt. Vroeger werd er steenkool gewonnen in de provincie, maar tegenwoordig niet meer. De Steenkoolmijn van Beringen is wel nog steeds geopend. Het is tegenwoordig geen kolenmijn, maar wordt het verbouwd tot een gebouw voor woningen, winkels en horeca. In 2011 werd de steenkolenmijn alvast gerestaureerd. Limburg is ook een fietsparadijs. Er ligt in de provincie meer dan 2000 kilometer aan fietspaden. Ook zijn de fietspaden goed onderhouden en er zijn vaak cafés en logies voor onder andere fietsers. Het resultaat hiervan is dat Limburg jaarlijks 2.000.000 fietsers trekt.

Culinair

Limburg kent ook zijn eigen gerechten. 17 van deze gerechten zijn officieel Limburgs streekproduct. Op de lijst staat onder andere de bekende Limburgse vlaai. Deze taart wordt vaak met allerlei zoete dingen en vruchten bekleed. Ook Limburgse kaas is erg bekend, wat een vierkante vorm heeft. Daarnaast staan Loonse stroop, Limburgse leverworst, Kempense gebakken paté en Zuid-Limburgse schuimwijn op deze lijst.

Geografie

De Maas bij Maaseik.

De provincie Limburg grenst in het noorden en het oosten aan Nederland. In het noorden is dit aan de provincie Noord-Brabant en in het zuiden aan de provincie Nederlands-Limburg. In het zuiden grenst Belgisch-Limburg aan Luik en in het westen aan de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen. Daarnaast behoort er nog een kleine exclave bij de provincie Limburg, namelijk de Voerstreek. Het hoogste punt van Limburg ligt in de Remersdaal. Dit is ook het hoogste punt van heel Vlaanderen.

Grofweg bestaat Limburg uit vier landstreken. Dit zijn de Voerstreek, de Haspengouw, het Maasland en de Kempen. Allemaal liggen de streken ook buiten de provinciegrenzen. De grond in Limburg bestaat vooral uit zand en leem. Door Limburg lopen twee belangrijke rivieren. Dit zijn de Maas en de Schelde. De Maas ontspringt (begint) in Frankrijk. Via de provincie Luik komt de rivier in Limburg te recht. Bij de Nederlands-Belgische grens ligt een klein kanaal voor de scheepvaart, de Zuid-Willemsvaart. De Schelde komt via Vlaams-Brabant binnen. Dan stroomt de rivier door onder meer Hasselt en Lummen. Daarna verlaat ze Limburg weer via Vlaams-Brabant.

Politiek

De huidige gouverneur van Limburg is Jos Lantmeeters. Hij is de voorzitter van de deputatie. Dit is het dagelijkse bestuur van Limburg. De deputatie bestaat uit 4 gedeputeerden en één provinciegouverneur. De provincieraad bestaat uit 31 zetels en de laatste verkiezingen waren in 2018. In de deputatie heeft de gouverneur geen stemrecht. In de provincieraad heeft de CD&V 10 zetels, de N-VA 7 zetels, Vooruit 5 zetels, Open Vld 4 zetels en VB 6 zetels. Limburg telt 8 kiesdistricten. Dit zijn Beringen, Genk, Hasselt, Maasmechelen, Neerpelt, Peer, Sint-Truiden en Tongeren.

Bestuurlijke indeling

Arrondissementen

De provincie Limburg telt drie arrondissementen. Dit zijn:

Gemeenten

In Limburg liggen de volgende gemeenten. Met het kaartje hiernaast kan je zien waar de gemeente ligt, door het nummer te gebruiken. De gemeenten die een status als stad hebben, hebben achter de naam (stad) staan.

LimburgBGemeenten.png

1. Alken
2. As
3. Beringen (stad)
4. Bilzen (stad)
5. Bocholt
6. Borgloon (stad)
7. Bree (stad)
8. Diepenbeek
9. Dilsen-Stokkem (stad)
10. Genk (stad)
11. Gingelom

12. Halen (stad)
13. Ham
14. Hamont-Achel (stad)
15. Hasselt (stad)
16. Hechtel-Eksel
17. Heers
18. Herk-de-Stad (stad)
19. Herstappe
20. Heusden-Zolder
21. Hoeselt
22. Houthalen-Helchteren

23. Kinrooi
24. Kortessem
25. Lanaken
26. Leopoldsburg
27. Lommel (stad)
28. Lummen
29. Maaseik (stad)
30. Maasmechelen
31. Meeuwen-Gruitrode
32. Neerpelt (nu Pelt)
33. Nieuwerkerken

34. Opglabbeek
35. Overpelt (nu Pelt)
36. Peer (stad)
37. Riemst
38. Sint-Truiden (stad)
39. Tessenderlo
40. Tongeren (stad)
41. Voeren
42. Wellen
43. Zonhoven
44. Zutendaal

Zie ook


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Limburg_(België)&oldid=811210"