Luik (provincie)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Luik (Liège/Lüttich)
Flag of the Province of Liège.svg Wapen van Luik (provincie).svg

Province de Liège in Belgium.svg

Hoofdstad Luik
Eigenschappen
Oppervlakte 3.862 km²
Hoeveelheid inwoners 1.115.518 (1 januari 2023)
Gouverneur Hervé Jamar (MR)
Arrondissementen 4
Gemeenten 84
Gewest Wallonië
Meer informatie www.prov-liege.be
Portaal Portal.svg België

Luik (in het Frans Liège en in het Duits Lüttich) is een Belgische provincie. De hoofdstad is Luik. Luik ligt in Wallonië, het zuidelijke deel van België. In Luik wordt veel Frans gesproken, maar ook wordt er in het oosten van de provincie Duits gesproken.

Geschiedenis

Amerikaanse troepen tijdens de Slag om de Ardennen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Lang voor dat Luik een provincie was, bestond het prinsbisdom Luik. In 980 bestond dit landje al! Het landje was lid van het Heilige Roomse Rijk. Dit rijk was eigenlijk een verzameling van honderden was kleine landjes als Luik. De bisschop Notger was heerser over Luik en kreeg van de koning van het Heilige Roomse Rijk rechten. Deze rechten zorgden ervoor dat Luik zelfstandiger werd. Prinsbisdom Luik werd een machtig land en de bisschop had macht buiten zijn eigen prinsbisdom. Langzamerhand werd Luik ook beetje bij beetje groter. Andere landjes werden aan Luik toegevoegd. Een ander machtig land was Hertogdom Bourgondië. Bourgondië en Luik waren in conflict en Bourgondië zorgde ervoor dat Luik een prinsbisschop kreeg die het volgens hun wél goed deed. De bevolking van Luik was woedend en er braken de Luikse Oorlogen uit. Het Luikse volk vocht tegen het Bourgondische leger. Luik werd eigendom van Bourgondië, maar toen Bourgondië onderdeel werd van Frankrijk werd Luik weer zelfstandig. Luik werd zelfs geen onderdeel van de Spaanse Nederlanden, terwijl de omliggende landen dit wel waren.

In 1789 brak er opnieuw onrust uit in Luik. In Frankrijk was de Franse Revolutie aan de gang. Dit waaide ook over naar Luik, waar de inwoners in opstand kwamen tegen de prinsbisschop. Deze strijd heet de Luikse Revolutie. De Luikenaren vochtten voor dezelfde dingen als de Fransen tijdens de Franse Revolutie. Op 8 mei 1793 begon Frankrijk met het binnenvallen van Luik en in 1795 was het over en uit met Luik.

Na de Franse tijd met Napoleon werd België in 1815 onderdeel van Nederland. Luik werd herstelt, maar dan als provincie. Na de Slag bij Waterloo werd deze provincie voor het grootste deel gevormd. Toch ontstond er onduidelijkheid over een aantal gebieden tussen Nederland (later België) en Pruisen. Er werd besloten dat dit stuk een nieuw land werd, Neutraal Moresnet. Nederland en Pruisen kregen hier de macht over. Na de Belgische onafhankelijkheid in 1830 kregen Pruisen en België de macht. Na de Eerste Wereldoorlog werd besloten om Moresnet op te heffen en bij België te voegen. Tegenwoordig kennen we dit gebied als de Duitstalige Gemeenschap.

Geografie

Het Kasteel van Franchimont in Theux is tegenwoordig een ruïne.

Luik ligt in het oosten van België. In het noorden grenst het aan Belgisch-Limburg en Nederlands-Limburg. In het oosten grenst de provincie aan Duitsland, aan de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts. In het zuiden grenst Luik aan het land Luxemburg en de Belgische provincie Luxemburg. In het westen grenst Luik aan Namen, Vlaams-Brabant en Waals-Brabant.

Tegen de grens met Duitsland, bevindt zich de Duitstalige Gemeenschap. Dit zijn gebieden waar veel Duits wordt gesproken. Ook ligt een deel van de Ardennen in Luik. Ooit lagen in dit gebied veel landmijnen. Door de provincie stromen de rivieren, de Maas, de Vesder, de Ourthe en de Amblève. Als laatste ligt het hoogste punt van België in Luik, het Signaal van Botrange.

Bestuurlijke indeling

Arrondissementen

In Luik liggen vier arrondissementen. Dit zijn:

Gemeenten

Daarnaast ligt Luik verdeelt in 84 gemeenten. Sommige van deze gemeenten hebben een stadstitel en mogen zich dus ook stad noemen. Deze staan in de opsomming hieronder aangegeven met (stad). De eventuele Franse naam staat er ook achter vermeld. De gemeenten zijn:

1. Amay
2. Amel
3. Ans
4. Anthisnes
5. Aubel
6. Awans
7. Aywaille
8. Baelen
9. Bitsingen of Bassenge
10. Berloz
11. Beyne-Heusay
12. Blegny
13. Braives
14. Büllingen
15. Burdinne
16. Burg-Reuland
17. Bütgenbach
18. Chaudfontaine
19. Clavier
20. Comblain-au-Pont
21. Crisnée

22. Dalhem
23. Dison
24. Donceel
25. Engis
26. Esneux
27. Eupen (stad)
28. Faimes
29. Ferrières
30. Fexhe-le-Haut-Clocher
31. Flémalle
32. Fléron
33. Geer
34. Grâce-Hollogne
35. Hamoir
36. Hannuit of Hannut (stad)
37. Héron
38. Herstal (stad)
39. Herve (stad)
40. Hoei of Huy (stad)
41. Jalhay
42. Juprelle

43. Kelmis
44. Luik of Liège (stad)
45. Lierneux
46. Limburg of Limbourg (stad)
47. Lijsem of Lincent
48. Lontzen
49. Malmedy (stad)
50. Marchin
51. Modave
52. Nandrin
53. Neupré
54. Olne
55. Oerle of Oreye
56. Ouffet
57. Oupeye
58. Pepinster
59. Blieberg of Plombières
60. Raeren
61. Remicourt
62. Saint-Georges-sur-Meuse
63. Saint-Nicolas

64. Sankt Vith (stad)
65. Seraing (stad)
66. Soumagne
67. Spa (stad)
68. Sprimont
69. Stavelot (stad)
70. Stoumont
71. Theux
72. Thimister-Clermont
73. Tinlot
74. Trois-Ponts
75. Trooz
76. Verlaine
77. Verviers (stad)
78. Villers-le-Bouillet
79. Wezet of Visé (stad)
80. Weismes Waimes
81. Wanze
82. Borgworm of Waremme (stad)
83. Wasseiges
84. Welkenraedt

Een kaart met de gemeenten van Luik. De nummer komen overeen met de het lijstje met alle gemeenten.

Duitstalige Gemeenschap

De stad Eupen in de Duitstalige Gemeenschap kent zowel borden in het Frans als Duits.

In Luik ligt ook de Duitstalige Gemeenschap. België is verdeeld in drie gemeenschappen. Elk van drie officiële talen van België heeft hierdoor een eigen gemeenschap. De gemeenschappen hebben allerlei taken op het gebied van onder andere onderwijs en cultuur. Met een mooi woord heten dit persoonsgebonden taken. Toch regelt de provincie Luik ook dingen voor de gemeenten van de Duitstalige Gemeenschap. In de Duitstalige gemeenschap wordt Duits gesproken. De gemeenschap bestaat slechts uit 9 gemeenten. De hoofdstad van de gemeenschap is Eupen.

Bevolking

Het centrum van Verviers.

Luik heeft bijna 1,1 miljoen inwoners. Het inwonersaantal groeit nog steeds. Dit betekent dat Luik steeds meer inwoners krijgt. De bevolking is niet gelijkmatig verspreid over Luik. Rondom de grote steden, als Luik en Verviers, wonen de meeste mensen. In het westen wonen er iets minder. De minste mensen wonen in het zuidoosten.

Politiek

De huidige gouverneur van Luik is Hervé Jamar van de Mouvement Réformateur (MR). Sinds 2015 is hij gouverneur. De gouverneur is onderdeel van het provinciecollege Vraagteken2.png. Dit bestaat uit een samenwerking tussen de Mouvement Réformateur (MR) en de Parti Socialiste (PS). Daarnaast is er nog de provincieraad Vraagteken2.png. Deze wordt gekozen door de bevolking en bestaat uit 56 leden. Vroeger waren dit er 84. De laatste verkiezingen voor de provincieraad waren in 2018. De huidige provincieraad bestaat uit 20 leden van de Parti Socialiste (PS), 16 leden van de Mouvement Réformateur (MR), 8 leden van de Ecolo, 7 leden van Les Engagés, 2 leden van de Partij van de Arbeid van België (PTB+), 1 lid van de Partei für Freiheit und Fortschritt (PFF), 1 lid van de Christlich Soziale Partei (CSP) en 1 lid van de Sozialistische Partei (SP).

Zie ook


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Luik_(provincie)&oldid=817233"