Luxemburg (provincie)

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Luxemburg (Luxembourg)
Official flag of the Province of Luxembourg.svg Wapen van Luxemburg (België).svg

Province de Luxembourg in Belgium.svg

Hoofdstad Aarlen
Eigenschappen
Oppervlakte 4.440 km²
Hoeveelheid inwoners 293.967 (01/01/2023)
Gouverneur Oliver Schmitz (Les Engagés)
Arrondissementen 5
Gemeenten 44
Gewest Wallonië
Meer informatie www.province.luxembourg.be
Portaal Portal.svg België

Luxemburg (Frans: Luxembourg; Waals: Lussimbork; Luxemburgs: Lëtzebuerg) is de zuidelijkste Belgische provincie. Luxemburg is ook qua oppervlakte de grootste provincie van België. Toch heeft de provincie weinig inwoners. De hoofdstad van Luxemburg is Aarlen (Arlon) en men spreekt er voornamelijk Frans. Luxemburg behoort tot Wallonië.

Geschiedenis

De delingen van Luxemburg zorgde ervoor dat de provincie Luxemburg ontstond. Het roze stuk is in 1839 aan België gegeven.

Je hebt het land Luxemburg en de provincie Luxemburg en ze liggen ook nog eens vlak naast elkaar. Dat kan haast geen toeval zijn! Vroeger bestond het graafschap Luxemburg. Dit graafschap werd vernoemd naar de stad Luxemburg (in het gelijknamige land). Hoewel Luxemburg nu slechts een klein landje is, was het vroeger veel groter. Het graafschap Luxemburg groeide en werd een hertogdom (Hertogdom Luxemburg). Luxemburg had eerst een eigen hertog, maar later kwam het hertogdom in bezit van de Habsburgers, later de Spanjaarden en uiteindelijk de Oostenrijkers. Uiteindelijk wordt Luxemburg bezet door Frankrijk en het land wordt opgeheven.

Nadat Luxemburg gegeven werd aan de Nederlandse koning, besloot hij om het Hertogdom Luxemburg te herstellen. Het Congres van Wenen zorgde ervoor dat het hertogdom een groothertogdom werd. Via een personele unie was de Nederlandse koning ook groothertog van Luxemburg. Tot zover was Luxemburg een groot land, maar in 1830 brak de Belgische Revolutie uit. België wilde zelfstandig zijn, maar wat moest er gebeuren met Luxemburg en Limburg? Het Verdrag van Londen regelde dat het nieuwe land België de helft van Luxemburg kreeg en ook de helft van Limburg. Omdat de Nederlandse koning een stuk van Luxemburg en Limburg was verloren, werd het overgebleven gedeelte van Limburg een hertogdom en mocht de koning zich hertog van Limburg noemen. De Belgen maakten van hun stuk Luxemburg een nieuwe provincie met precies dezelfde naam.

Geografie

Het Labyrint van Barvaux is een trekpleister voor toeristen in Luxemburg. Dit labyrint is niet gemaakt van struiken, maar van maïsplanten. Elk jaar heeft het een andere thema.

Qua oppervlakte is Luxemburg de grootste Belgische provincie. De hoofdstad van de provincie ligt in het zuidoosten en heet Aarlen. Het hoogste punt van de provincie is 651 meter hoog en heet de Baraque de Fraiture. In Luxemburg liggen een hoop rivieren. De Lesse, de Semois, de Sûre en de Ourthe zijn hier voorbeelden van. Vanwege het hoogteverschil zijn in sommige rivieren stuwdammen gebouwd. Achter deze stuwdammen ontstonden meren. Veel kleinere Luxemburgse riviertjes geven water aan de Rijn en aan de Maas. Via het Ourthekanaal zou er een verbinding komen tussen de Maas en de Moessel. Zo zouden veel Duitse steden beter bereikbaar zijn, maar door de onafhankelijkheid van België kwamen deze werkzaamheden stil te leggen. Nog steeds zijn er resten van dit kanaal te vinden. Bijna de hele provincie maakt deel uit van de Ardennen. Alleen het zuidelijke deel hoort niet bij de Ardennen, dit heet Belgisch-Lotharingen. In deze streek zijn wat minder heuvels, waardoor het er zomers warm kan worden.

In het noorden grenst Luxemburg met de provincie Luik, in het noordoosten en oosten met het land Luxemburg, in het zuiden met Frankrijk en in het westen met de provincie Namen.

Bestuurlijke indeling

Arrondissementen

Luxemburg is verdeeld in vijf bestuurlijke Arrondissementen:

Gemeenten

Een kaart met de Luxemburgse gemeenten. De nummers komen overeen met de oplossing hiernaast.
Het kasteel van Bouillon.

Luxemburg is daarnaast nog verdeeld in 44 gemeenten. Sommige van deze gemeenten nog zichzelf een stad noemen. Deze gemeenten hebben (stad) achter hun naam staan. Ook hebben sommige gemeenten nog een Franse naam, die er bij staat vermeld. De gemeenten zijn:

1. Aarlen of Arlon (stad)
2. Attert
3. Aubange
4. Bastenaken of Bastogne (stad)
5. Bertogne
6. Bertrix
7. Bouillon (stad)
8. Chiny (stad)
9. Daverdisse
10. Durbuy (stad)
11. Érezée
12. Étalle
13. Fauvillers
14. Florenville (stad)
15. Gouvy
16. Habay
17. Herbeumont
18. Hotton
19. Houffalize (stad)
20. La Roche-en-Ardenne (stad)
21. Léglise
22. Libin

23. Libramont-Chevigny
24. Manhay
25. Marche-en-Famenne (stad)
26. Martelange
27. Meix-devant-Virton
28. Messancy
29. Musson
30. Nassogne
31. Neufchâteau (stad)
32. Paliseul
33. Rendeux
34. Rouvroy
35. Sainte-Ode
36. Saint-Hubert (stad)
37. Saint-Léger
38. Tellin
39. Tenneville
40. Tintigny
41. Vaux-sur-Sûre
42. Vielsalm
43. Virton (stad)
44. Wellin

Taal & bevolking

Hoewel Luxemburg qua oppervlakte de grootste provincie is, heeft het de minste inwoners. In Luxemburg wonen slechts 293.000 mensen. Luxemburg heeft hierdoor een lage bevolkingsdichtheid. Toch is de afgelopen jaren de bevolking iets gegroeid. In en rond de hoofdstad Aarlen wonen de meeste mensen. Dit komt waarschijnlijk doordat het welvarende land Luxemburg dichtbij ligt en daar veel werk te vinden is. Deze mensen wonen in België, maar werken in Luxemburg. In het noorden wonen er ook veel mensen, doordat Luik in de buurt ligt. In het midden en westen wonen de minste mensen.

De loop van de Semois

De meeste mensen in Luxemburg spreken Frans. In Gaumestreek spreekt men echter Gaumais. In en rond Aarlen spreken veel mensen ook Duits en (natuurlijk) Luxemburgs.

Politiek

De huidige gouverneur van Luxemburg is Oliver Schmidt van Les Engagés. Hij maakt onderdeel uit van de provinciecollege Vraagteken2.png. In het provinciecollege zitten leden van Les Engagés en de Parti Socialiste (PS). Naast een provinciecollege is er ook een provincieraad Vraagteken2.png. Deze bestaat uit 37 leden. De laatste verkiezingen voor deze raad waren in 2018. In de provincieraad zijn er 14 leden voor Les Engagés, 12 leden voor de Mouvement Réformateur (MR), 7 leden voor de PS en 4 leden voor de Ecolo. Vroeger had de provincieraad 47 leden.

Zie ook


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Luxemburg_(provincie)&oldid=838177"