Máxima Zorreguieta

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Máxima met haar 50e verjaardag

Koningin Máxima der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau (Buenos Aires, Argentinië, 17 mei 1971) is de vrouw van Koning Willem-Alexander. Op 30 maart 2001 werd hun verloving door (inmiddels) Prinses Beatrix der Nederlanden goedgekeurd en zij trouwden op 2 februari 2002. Vanaf dat moment draagt zij officieel de titel, Hare Koninklijke Hoogheid koningin Maxima, Prinses Máxima der Nederlanden.

Wie is Máxima?

Toen Willem-Alexander en Máxima elkaar ontmoetten, woonde ze in New York. Haar middelbare school was Northlanders in Buenos Aires. Daarna ging ze economie studeren aan de Universidad Católica Argentina (Katholieke Universiteit van Argentinië). Na haar opleiding werkte ze van 1995 tot 2000 bij HSBC bank, Dresdner Kleinwort Benson en de Deutsche bank. Máxima groeide op in een chique katholiek gezin.

Het streepje in Máxima's naam staat daar alleen om de klemtoon aan te geven.

Máxima in 2011
Baby Máxima in 1971

Verleden

Ze werd geboren in Buenos Aires, een grote stad in Argentinië, als de dochter van Jorge Horacio Zorreguieta en Maria del Carmen Cerruti de Zorreguieta. Ze heeft nog een zus, Inés (1984), twee broers, Martin (1972) en Juan (1982), en drie halfzussen, Maria (1956), Angeles (1959) en Dolores (1965).


Toen Máxima werd geboren, werd ze ingeschreven als dochter van een alleenstaande moeder. Haar vader was toen eigenlijk nog getrouwd met Marta Lopéz Gil, en destijds bestond de echtscheidingswet nog niet in Argentinië. Pas na 16 jaar kan men voor de burgerlijke stand een relatie hebben. Eerst zou Máxima Maria del Carmen vernoemd worden naar haar moeder, maar Jorge liet dit niet toe.

Relatie

Maxima en Willem-Alexander hebben elkaar ontmoet tijdens de Spaanse jaarmarkt in Sevilla. In 1999 vroeg men zich af wie de vriendin van prins Willem-Alexander zou zijn. Het jaar hiervoor had zijn moeder het ook gevraagd, in 2001 zei Willem-Alexander terugdenkend: "Ze heet Maxima, ze is een Argentijnse en ze woont in New York. Vertrouw mij." Zo kreeg Nederland steeds minder geduld, later werd Maxima ontdekt bij een bruiloftsfeest en op 20 maart werd er over haar in de krant de Telegraaf geschreven. Ze zou Maxima Hertog heten en ze is blond, verder dronk ze rode wijn en had ze een zwarte avondjurk. Ze kwam steeds vaker in het nieuws, haar identiteit werd ontdekt. Uiteindelijk verhuisde ze naar Europa en daardoor wist Nederland zeker dat deze relatie serieus was.

Verloving

Maxima en Willem-Alexander hebben zich officieel verloofd op 21 februari 2001, hoewel ze zich eigenlijk al op 18 januari verloofd hadden op de ijsbaan bij Huis ten Bosch. De bruiloft van prins Constantijn en prinses Laurentien op 17 en 19 mei zagen Máxima en Willem-Alexander als generale repetitie voor hun eigen bruiloft. Prinses Beatrix zei in haar toespraak het volgende:

Aanhalingsteken openen

Het is voor mijn man en mij een grote vreugde u de verloving aan te kondigen van onze zoon Willem-Alexander met Máxima Zorreguieta. Wij zijn als ouders bijzonder gelukkig met hun besluit hun leven verder met elkaar te delen. Wij hebben Maxima leren kennen als een intelligente, mondere, moedig en trouw aan allen die haar dierbaar zijn. Zij heeft voor de moeilijkste keus gestaan zich aan te passen aan de bijzondere levensopdracht van onze oudste zoon. Samen hebben Alexander en Maxima ervaren dat die opdracht soms grote offers vraagt waartegen hun liefde bestand moet zijn. Zij zijn zich ervan bewust dat veel mensen in ons land begrijpelijk aarzelingen voelen over hun liefde. Die gevoelens hebben zij zorgvuldig meegewogen bij het nemen van hun beslissing. Nu de verloving bekend is gemaakt, wil ik u allen vragen Maxima rust en tijd te gunnen om ons land beter te leren kunnen en zich in onze samenleving te verdiepen. Zij moet de kans krijgen zich hier thuis te gaan voelen en zo spoedig mogelijk Nederlandse te worden. Mijn man en ik hebben er het volste vertrouwen in dat Alexander en Maxima elkaar zullen aanvullen en steunen in de taak die voor hen ligt. Wij verheugen ons in hun geluk.

Aanhalingsteken sluiten

Ook de vader van Willem, prins Claus had een reactie over hun huwelijk:

Aanhalingsteken openen

Ook voor een vader is deze dag er een van een bijzondere betekenis. Er wordt ook van hem verwacht dat hij iets zegt. Als ik op deze gelegenheid terugkijk op de verlovingstijd van mijn vrouw en mij komt in herinnering wat ik toen heb gehoord en wat ik nu Máxima zal aanbieden: leer zo snel mogelijk Nederlands. Dat heeft ze gedaan en op een manier die niet te vergelijken is met het gestumper wat ik heb gepresenteerd. Een vraag nog die heel moeilijk te beantwoorden is, en die mij herhalend gesteld werd. Hoe voelt het om een Nederlandse te zijn? Mijn antwoord is: Ik weet niet goed, hoe het is Nederlandse te zijn, ik ben een inburger, Europeaan en een Nederlander, dat komt dan ook nog. Als pater familias, die ik soms afvraag als het nog een functie is die indruk maakt. Wil ik toch Máxima, in de kring van de familie opnemen en haar toewensen dat zij het geluk van haar leven aan de zijde van Alexander moge vinden!

Aanhalingsteken sluiten

Persconferentie

Bij de persconferentie konden journalisten vragen stellen. Om Máxima Nederland te laten verkennen, gingen Máxima en Willem-Alexander door heel Nederland: de "kennismakingstour". De dag voor de bruiloft was er een concert vol dans, muziek en ballet.

Bruiloft

Maxima en Willem-Alexander zijn getrouwd op 2 februari 2002 (02-02-02). De meeste mensen noemen deze bruiloft ook wel een sprookjesbruiloft. Máxima had een zijden en kanten jurk met een 5 meter lange sleep aan die ontworpen was door Frans Hoogendoorn. De bruiloft vond plaats in Nieuwe Kerk in Den Haag met dominee Carel ten Linden, veel mensen keken mee. De bruidmeisjes waren: Valeria Delger (jeugdvriendin), Juliana Guillermo (dochter Prinses Christina), Theresha von der Recke (dochter van jongste zus van prins Claus) en Inés Zorreguieta (zusje van Máxima).

De getuigen voor Máxima waren:

De getuigen voor Willem-Alexander waren:

De dominee Carel ten Linden had ook een toespraak, gebaseerd op het bijbelverhaal van Ruth:

Aanhalingsteken openen

Lief bruidspaar, waar draait het in ons leven om? Die vraag stelt ieder mens zich van tijd tot tijd, maar zeker stelt de ieder mens zich die, als hij op het moment staat om zijn leven met het leven van een ander te verbinden en medeverantwoordelijkheid op zich op te nemen voor het levensgeluk van een ander. Misschien dat jullie beide begrijpt waarom dit verhaal vandaag centraal staat. Want, met alle verschil tussen oude vertelling en de geschiedenis van jullie leven, je zult toch, lieve Máxima momenten hebben gekend dat je dacht: 'Moet ik dit wel doen, met hem meegaan, naar een land ver van het mijne, naar een vreemd land, met een andere geschiedenis, een ander identiteit en een ander cultuur?'

Aanhalingsteken sluiten

Familiegebeurtenissen

Kinderen

In het voorjaar van 2003 was er een gerucht dat Máxima zwanger zou zijn, omdat ze verhuisde van Noordeinde naar villa Eikenhorst. Deze villa is veel ruimer dan Noordeinde. Op 18 juni 2003 tijdens een kennismakingsgesprek kondigde ze aan dat ze inderdaad zwanger was, ze kreeg het nieuws te horen via een dokter aan de telefoon. Op 19 december 2004 begonnen de geruchten weer. Toen Máxima bekendmaakte dat ze zwanger was, zei ze erbij dat ze deze geruchten niet leuk vond. Ze vonmd dat de ouders het nieuws eerder bekend horen te maken dan de media. Tijdens de doop van Alexia sprak prins Friso een wens uit, omdat hij weet hoe het voelt om op te groeien waar een troonopvolger wordt grootgebracht.

Máxima en Willem-Alexander hebben uiteindelijk in totaal drie dochters gekregen:

Sterfgevallen

Op 6 oktober 2002 overleed de vader van Willem-Alexander, prins Claus. Dit kwam voor zowel Máxima als Willem-Alexander hard aan. Willem-Alexander verloor hiermee niet alleen zijn vader, maar ook zijn adviseur. Máxima verloor iemand die haar de eerste dagen al in de familie had opgevangen.

Prinses Juliana overleed op 20 maart 2004. Op 1 december 2004 overleed ook prins Bernhard.

Middelpunt en trendsetter

Sinds Máxima met Willem-Alexander is getrouwd, is zij een stralend middelpunt op Koninginnedag, door bijvoorbeeld de kleren die ze draagt. 2004 was het "jaar van het spijkerjas" door Máxima's rode baret en spijkerjas. Ook is ze veel bezig met microkrediet. Ook is ze het middelpunt door de sportiviteit met de activiteiten, koekhappen bijvoorbeeld.

Trendsetter

Máxima was al een trendsetter tijdens Koninginnedag 2004, met het "jaar van het spijkerjasje". Ze draagt merken zoals: Chanel, Jackie O, Capri, Gucci en Valentino, ook draagt ze enorme zonnebrillen (bijvoorbeeld van Tom Ford). Ze valt ook op door de grote hoeden die ze draagt.

Goede doelen

Máxima wordt in het boek Máxima, 5 jaar prinses der Nederland "prinses voor de armen" genoemd. Haar erefuncties zijn:

Máxima zocht iets waar ze goed in is, en iets dat wordt opgemerkt. Uiteindelijk werd het microkrediet. Microkrediet is een klein bedrag maximaal tot 50 euro dat naar mensen gaat die het nodig hebben, bijvoorbeeld in arme landen. Máxima koos dit omdat ze vroeger bij de bank heeft gewerkt en ze dit interessant vindt. Integratie is ook haar motto, omdat zij als geen ander weet hoe het is om naar een ander land te gaan ver van het hare met een heel andere cultuur en taal. Ze heeft voorlichting gegeven over het Syndroom van Down. Ze zei tegen eerstejaarsstudenten:

Aanhalingsteken openen

Sluit je niet in een hokje op. Spring over de hekjes heen. Wees niet bang voor nieuwe dingen, en blijf nieuwsgierig. Blijft steeds vragen: waarom waarom waarom? En neem geen genoegen met het antwoord: 'Dat doen wel al jaren zo.' Er is altijd een andere manier, en vaak ook betere manier.

Aanhalingsteken sluiten

Ook maakte Máxima reizen terwijl ze (hoog)zwanger was.

Andere foto's

Links

Bronnen

 
Niet-regerende Koningen en Koninginnen in Europa

De aangetrouwde koningen (prinsen) en koninginnen (prinsessen):
Mathilde (België) | Henrik (Denemarken) | Marie (Liechtenstein) | Maria Teresa (Luxemburg) | Máxima (Nederland) | Sonja (Noorwegen) | Letizia (Spanje) | Camilla (Verenigd Koninkrijk) |
Silvia (Zweden)

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Máxima_Zorreguieta&oldid=753751"