Madrid

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Farm-Fresh bullet go.png Dit artikel gaat over de stad Madrid. Voor de provincie Madrid, klik hier.
Een collage van Madrid

Madrid is de hoofdstad en de grootste stad van Spanje. Het is ook de hoofdstad van de provincie Madrid. Madrid heeft een oppervlakte van 607 km². De stad heeft 3.141.991 inwoners (in 2015). De agglomeratie Madrid heeft zelfs 6 miljoen inwoners! Madrid ligt in de autonome regio (deelgebieden van Spanje) Madrid. De huidige burgemeester is Manuela Carmena.

De inwoners van Madrid, worden Madrileños genoemd. Madrid is een van de belangrijkste steden van Europa. Het heeft het op twee na drukste verkeer in Europa. In Madrid valt altijd wel wat te doen. In Madrid is er eigenlijk van alles te veel, theaters, bioscopen en ten slotte nog te veel inwoners! Het is dus een erg drukke stad.


Geschiedenis

Van de negende eeuw tot de zestiende eeuw

Het eerst wat over Madrid gevonden werd, was pas in de negende eeuw, dat is erg laat als je dat met andere Spaanse steden gaat vergelijken. In Madrid werden geen grote beschavingen gevonden zoals de Visigoten of de Romeinen. Dat is raar zou je zeggen, maar dat is niet zo, Madrid lag gewoon niet op een goede handelsplaats, daarom is dat zo gekomen.

In de negende eeuw was Spanje voor het grootste deel overheerst door de Moren. De Moren hebben op de plaats waar Madrid nu staat een paleis gebouwd. Dit paleis staat er nog steeds: het is het Palacio Real. Het ligt aan de rivier de Manzanares. Dat betekende voor de Moren waterbron.

In 1083 werd Madrid veroverd door Alfons VI van Castilië. Dit ging eigenlijk per ongeluk, want hij was gewoon op weg naar Toledo (een andere grote Spaanse stad). Madrid bleef bewoond door de Moren. Alfons VI van Castilië liet alle moskeeën ombouwen tot kerken. Na veel problemen werd Madrid verwoest door een brand. Madrid werd herbouwd door Alfons VI van Castilië. Die liet stadsmuren bouwen en bouwde vlakbij nog een klein dorp. In Spanje was er oorlog. Twee partijen wilden Spanje in hun macht hebben, Rijk van Castilië en Rijk van Aragon. Uiteindelijk kwam er verbond tussen de twee leiders. Zo hield de oorlog op.

Madrid was weer heel even in de handen van Moren, maar in 1085 hield dit op. De katholieken hadden de stad weer in handen weten te krijgen. De stad kreeg in 1123 officieel stadsrechten. In 1520 arriveerde Karel V in Madrid. Hij maakte van de twee partijen een rijk. Hierbij kwam een opstand tegen de koning. Uiteindelijk werd Madrid hoofdstad van Spanje. Dit was nooit officieel gebeurd, maar elke Spaanse stad wist nu dat Madrid de machtigste stad van Spanje was.

Van de negentiende eeuw tot de eenentwintigste eeuw

Filips V vond Madrid niet modern genoeg als hoofdstad, dus bouwden hij er luxe paleizen. Toch werd Madrid niet echt een moderne stad. De stad werd pas van 1716-1788 een moderne stad gemaakt door Karel III. Karel III was een populaire leider bij Madrid. Hij knapte van alles op, liet ziekenhuizen, bruggen, wegen en nog veel meer bouwen. Ze vonden hem wat minder toen hij zijn zoon aan de macht liet, Karel IV. Hij werd uiteindelijk verslagen door zijn eigen zoon, Ferdinand VII. Ferdinand VII werd verslagen door Napoleon Bonaparte. Het ging allemaal heel snel voor Madrid, maar nu begon de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Toen nam Fernando VII de troon van Spanje op zich.

In de twintigste eeuw ging het goed met Madrid. Er waren nu ongeveer een miljoen mensen in Madrid, en het zou blijven groeien, want Madrid bouwde naar allemaal kleine dorpjes toe, die dan ook bij Madrid zouden horen. Er werden ook veel woonwijken gemaakt. De stad was nu echt het middelpunt van Spanje. In 1919 werd de eerste metrolijn van Madrid aangelegd.

Helaas voor Madrid begon in 1936 de Spaanse burgeroorlog. Madrid was heel erg zwaar getroffen door de burgeroorlog. De republikeinen gebruikten de stad als een soort fort. Madrid gaf na drie jaar strijd de oorlog op in 1939. De stad was zwaar getroffen door bommen, de stad lag in puin. Madrid was de eerste stad die een bombardement kregen, met als doel burgers te doden.

In 1939 kwam er een dictator, Francisco Franco. De stad Madrid bleef maar groeien. Er kwamen uit heel Spanje mensen die werk wilden vinden in Madrid. Vooral aan zuidkant van Madrid werd het erg druk. De stad verdubbelde zijn grond van 66 km² naar 607 km². Nu was er weer ruimte in Madrid. In 1973 kwam de eerste ringweg om Madrid, nou was Madrid makkelijk te bereiken en groeide de stad nog sneller. Madrid werd zo groot en had nog niet eens een burgemeester. Maar die kwam al snel. Madrid was nu niet alleen een belangrijke stad voor Spanje, maar ook voor Europa! Het was een middelpunt van cultuur, industrie en economie.

Op 11 mei 2004 werd Madrid getroffen door een terroristische aanval op treinen. Hierbij gingen 190 mensen dood en raakten 1400 gewond. Dit was een ramp voor Madrid, toch bleef de stad economisch groeien. Madrid kreeg nu ook wolkenkrabbers. Het kreeg nou echt een plek in de wereld.

Het Land

Klimaat

Madrid heeft een mediterraan klimaat, dat betekent dat ze hele warme zomers hebben en redelijk koude winters. Dit klimaat lijkt erg op het landklimaat. In de zomer kan het flink warm worden, het blijft bijna altijd boven de 30 graden, maar het kan zelfs wel makkelijk 40 worden. In de winter is het daarmee vergeleken erg koud in Madrid, maar er valt geen sneeuw omdat het ook dan nog vrijwel altijd boven het vriespunt is. Daarom is er weinig lol aan de winter. Madrid ligt 700 meter boven het nulpunt. Dat houdt in dat Madrid 700 meter boven de zeespiegel ligt. Dat betekent dat het in Madrid altijd wel droog is. Er valt bijna geen regen in Madrid, toch kan het in elk seizoen wel zomaar gaan regenen.

Topografie

Madrid ligt in het midden van Spanje. Het ligt zoals gezegd 700 meter hoog.

De ligging van Madrid in Spanje

Bezienswaardig heden

Madrid heeft veel leuke dingen in zich, hier volgt een lijst ervan;

 • Plaza Mayor: Het centrale plein van Madrid
 • Koninklijk Paleis van Madrid
 • Puerta del Sol: De zonnepoort
 • Gran Vía: Een van de verkeersslagaders van de stad
 • El Rastro: Enorme vlooienmarkt in de openlucht
 • Puerta de Alcalá: De poort naar Alcalá, het bekendste monument van Madrid
 • Parque del Retiro: Het grootste stadspark van Spanje
 • Plaza de Cibeles: Plein met het “Palacio de Comunicaciones” en indrukwekkende fonteinen
 • Teatro Real: Koninklijk Theater
 • Torres KIO: Twee diagonale wolkenkrabbers in Chamartín
 • Plaza de Oriente
 • Plaza de Colon
 • Plaza de España
 • Las Ventas: stierengevechtarena
 • Estadio Santiago Bernabéu
 • Café Central: Een befaamd jazzcafé
 • Teatro de la Comedia
 • Círculo de Bellas Artes
 • Teatro Monumental
 • Teatro de la Zarzuela
 • Auditorio Nacional de la Música
 • Oso y Madroño
 • Zoo Aquarium Madrid
 • Torre de España
 • Faro de Moncloa

Musea's

Madrid heeft 3 grote Musea's;

Kerken

De kerk/kathedraal La Almudena

Madrid heeft 3 grote kerken (kathedralen):

 • Kathedraal La Almudena
 • San Isidro el Real
 • Real Basilica de San Francisco el Grande

Economie

Madrid heeft een grote economie. Tegenwoordig gaat het slecht met de economie van Madrid.

Toen Franco aftrad als dictator was heel Spanje blij, ook Madrid. Franco had namelijk de economie erg verslechterd. Nu kon Madrid en veel andere grote Spaanse steden zich weer verder ontwikkelen. Madrid is een belangrijke stad voor de Europese Unie in Madrid zitten namelijk veel grote bedrijven. Spanje had na Barcelona de grootste fabriek van het land, qua energie. De stad ontwikkelde zich erg door het toerisme vooral in 1992. Het was de cultuurstad van Europa. Om te bewijzen dat Madrid in de groei was liet, Madrid wel 4 wolkenkrabbers maken van wel 250 meter hoog.

Madrid was erg gegroeid. Dit was niet de stadskernen die enorm was gegroeid, maar de woonwijken. De mensen werden aangelokt door het werk wat er in de stad te vinden was. Er is in Madrid maar 85% mensen die van Spaanse afkomst zijn. De grootste groepen immigranten komen uit: Ecuador 83.967, Marokko 51.300, China 48.973, Colombia 37.218, Peru 32.791 en Argentinië 28.500.

Cultuur

Nachtleven

Madrid staat er bekend om zijn nachtleven. Madrid bevat namelijk veel bars, discotheken en al dat soort dingen. Vooral de jonge mensen drinken erg veel er worden dan ook veel mensen aangehouden omdat ze dronken zijn en vandalisme plegen. De meisjes doen het vaak zo ze feesten 's nachts douchen zich daarna en gaan slapen om de volgende dag te gaan werken. De meest jongen doen aan botellón. Dat is dat je in een supermarkt allemaal drank koopt en die dank op een plein opdrinkt. Soms gaat het zelfs zo ver dat ze al om 4 uur 's middags beginnen. Tegenwoordig staat er een flinke boetes op, toch gebeurt het nog maar al te vaak.

Eigenlijk hoef je niet te zeggen jongeren, want zelf mensen in 80 zitten op straat nationale feesten te vieren. Spanje is namelijk een erg cultuurrijk land. Dat heeft invloed op iedereen, de mensen zijn er dan ook vaak erg vrolijk. Het lijkt of Madrid nooit slaapt en dat is ook zo ongeveer op 11 uur 's nachts is het net zo vol als op 2 uur 's middags. In Madrid eten ze pas om 10 uur 's avonds de restaurants gaan daarom pas om 9 uur open en sluiten om 1 uur 's nachts.

Stierengevechten

Las Ventas

Madrid heeft de grootste stierenvechtarena van Spanje, genaamd “Las Ventas”. De arena ging open in 1931 en toen konden er 25.000 toeschouwers een stierengevecht bekijken. Het seizoen van het stierenvechten begint ergens in maart en eindigt ergens in oktober. Van maart tot juni, is de zogenaamde “San Isidro periode” van Madrid. Dat houdt in dat er op elke dag wel een stierengevecht is, de rest van het seizoen is het alleen maar op zondag. De waardering die een stierenvechter in Madrid krijgt is erg groot. Nu wordt de arena ook gebruikt voor andere dingen zoals concerten. Veelmensen klagen over het stierenvechten, want ze vinden dit zielig voor de stieren en erg nutteloos, maar de Spanjaarden vinden dat het hun cultuur is en dat haal je niet even zomaar weg vinden ze.

De keuken

Madrid heeft een eigen speciale keuken, die behoorlijk verschilt van de Mediterrane keukens in Barcelona, Valencia of andere Spaanse steden die aan de kust liggen. Daar eten ze vooral vis, schaaldieren, pasta, rijst en mediterrane groenten. De keuken van Madrid bestaat zowel uit vlees en een beetje vis, en veel peulvruchten, eieren, honderden soorten worst, stoofpotten. De ‘cocido madrileño’ is een voorbeeld van een typisch Madrileense stoofpot. Madrid staat in Spanje bekend als de stad waar het eten in de restaurants zeer ‘casera’ oftewel heel normaal is. Het eten is dan meestal vers,bijvoorbeeld een vis die je die dag nog eerder had gevangen. In de stad worden op sommige plaatsen de typisch Spaanse tapas nog op traditionele wijze gegeten, namelijk gratis bij een drankje.

Feestdagen

Madrid heeft typisch zo zijn eigen feesten;

 • 15 mei: sint Isidorus van Madrid(patroonheilige van Madrid), met bedevaart naar de kluizenarij
 • 13 juni: San Antonio de la Florida
 • 16-25 juli: fiesta de la santissma Vírgen del Carmen (Heilige Maagd Maria van de berg Karmel)
 • 6-15 augustus: Vírgen de la Paloma (maagd van de duif), OLV tenhemelopneming
 • 7 augustus: San Cayetano
 • 10 augustus: fiesta de San Lorenzo, feest van Sint Laurentius, voorafgaand aan de Virgen de la Paloma
 • 9 november: Virgen de la Almudena, feest gehouden in de Koninklijke kathedraal van Madrid

Sport

Madrid heeft twee grote voetbalclubs: Real Madrid en Atlético Madrid. In 1982 werd het WK Voetbal in Madrid gehouden, dat is erg bijzonder, want niet iedere stad krijgt zo'n eer. Madrid heeft ook 2 top basketbalteams, een motorcircuit en een Formule 1 circuit. Je kan ook vlakbij Madrid skiën, in de bergen van de “Sierra de Guadarrama”, waar de bekende skioorden Valdesqui en Navacerrada liggen. In 2005 werd in Madrid ook het Wereldkampioenschap wielrennen georganiseerd.

Voetbal

Subculturen

Madrid heeft niet een cultuur, het zijn verschillende culturen op elk gebied anders;

 • Alonso Martínez: Dit district bevat onder meer het grote “Plaza de Colón”, vernoemd naar Columbus. Het ligt op loopafstand van de belangrijkste culturele en commerciële delen van de stad, zoals het Museo del Prado, het grote Retiro-park en ook van het business gedeelte van de “Paseo de la Castellana”, één van de drukste en grootste straten van Madrid.
 • Atocha: Dit is een behoorlijk groot gebied, grenzend aan de wijken Huertas en Lavapiés. Een belangrijk punt is Station Atocha, het grootste spoorwegstation van Madrid (Chamartín is een ander groot station). Deze wijk bevat ook veel kunstgaleries en restaurants waar de traditionele Spaanse keuken op tafel staat. Op 11 maart 2004 vond in en bij het station Atocha een terroristische aanslag plaats waarbij 191 mensen om het leven kwamen.
 • Nuevos Ministerios: Dit is het financiële district van Madrid, waar wolkenkrabbers staan van de meeste grote banken en bedrijven van Spanje. Een van de grootste van deze gebouwen brandde compleet af op 12 februari 2005, de “Torre Windsor”. Het grootste warenhuis van de stad, “El Corte Inglés”, dat bestaat uit drie aan elkaar geschakelde gebouwen vindt men ook in deze zone.
 • Chueca: Dit is één van de meest authentieke maar ook kosmopolitische delen van de binnenstad. In het begin van de jaren 80 stond het nog bekend als een vervallen buurt, maar later begon hier ‘La Movida’, oftewel de nieuwe culturele revolutie van Spanje, die onder meer streed voor gelijke rechten voor homoseksuelen. Chueca staat inmiddels bekend als dé buurt voor homo’s en lesbiennes, maar in werkelijkheid is het publiek vooral zeer gemixt en levendig. Dit deel van de stad staat letterlijk volgepakt met restaurants, bars en terrassen, en is één van de meest populaire wijken. Er zijn veel winkels van chique modehuizen, en ook een aantal kunstgaleries.
 • Malasaña: Malasaña is een andere levendige wijk, ook vol met restaurants, bars en jonge Madrilenen. Het is één van de klassieke bestemmingen van de stad om te feesten. Het centrum van deze wijk is het Plaza Dos de Mayo. Ook al noemen vrijwel alle Madrilenen deze wijk Malasaña, de eigenlijke naam is Universidad.
 • Retiro: Dit is demografisch gezien het oudste district van de stad, toch wonen er een groot aantal studenten en jonge mensen en slaapt de wijk ’s nachts niet. Het ligt direct naast het beroemde Retiro-park aan de oostkant. De straten van Retiro zijn behoorlijk smal, en overdag hectisch en vol met winkels, mensen en verkeer.
 • Las Cortes: Dit district heeft maar een kleine oppervlakte maar bevat wel een aantal belangrijke bezienswaardigheden zoals het Congres van de Spaanse regering, en het Museo Thyssen-Bornemisza, één van de belangrijkste van Madrid. Ook staat hier het statige kantoor van de “Banco de España”, het Zarzuela Theater en het mooie “Plaza de Cibeles”
 • Las Huertas: Deze wijk, rechts van de straat “Paseo del Prado” en ten noorden van “Calle Atocha” is beroemd door de vele schrijvers en dichters die hier ooit woonden. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden is het huis van de schrijver Cervantes, waarin hij in 1616 stierf. Gedurende de laatste jaren is het het zoveelste mekka van het nachtleven geworden, waar elke dag duizenden Madrilenen en toeristen van bar naar bar gaan, vooral rondom Calle de las Huertas en Plaza Santa Ana.
 • Gran Vía: Het district van de Gran Vía beslaat ook gelijk één van de verkeersslagaders van de stad: Gran Vía. Deze straat is vooral een winkelstraat, maar er zijn ook veel hotels, bioscopen en wederom, nachtleven Een van de straten in deze wijk, de “Calle Fuencarral” is één van de populairste van de stad geworden, mede doordat het hippe “Chueca” met het bohemian “Malasaña” district verbindt.
 • Lavapiés: Dit is van oorsprong een van de armste wijken in de binnenstad, het heeft wel zijn authentieke “Madrid-karakter” weten te behouden. Er wonen een groot aantal immigranten (Chinezen, Hindoestanen en inwoners afkomstig uit het Caribisch gebied), maar ook veel kunstenaars en schrijvers, waardoor een zeer gemengd straatbeeld is ontstaan. Door de immigranten heeft de wijk een grote variatie aan winkels gekregen,waar letterlijk van alles en nog wat te koop is. Deze wijk is met stip de beste van Madrid voor een goedkoop etentje, en ook om niet-Spaans eten te vinden (Aziatisch etc.) is het de aangewezen plek.
 • Latina: In en rondom deze zone liggen de beginselen van Madrid. Het is lastig om precies een grens om dit gebied te trekken, omdat net als in de omliggende wijken, de straten kronkelig en smal zijn. De wijk heeft ook behoorlijk veel bars, en er zijn een aantal mooie kerken te bezichtigen. Aan de oostkant van deze wijk bevindt zich de vlooienmarkt Rastro. Ook vindt men er het Plaza de la Paja, een ander mooi plein van de stad. Aan de andere kant grenst Latina aan het “Plaza Mayor” en “Los Austrias”, een ander mooi deel van Madrid.
 • Aravaca: Aravaca is zonder twijfel de duurste wijk van de stad, hier geen lawaai en niet 24 uur per dag mensen en verkeer, maar vrijstaande huizen met tuinen. De wijk staat vol met parken en grenst aan het bos genaamd “Casa de Campo”.
 • Opera: In deze wijk staat het “Teatro Real” (Koninklijk Theater), tegenover het Koninklijk Paleis. Dit is het werkpaleis van de Spaanse Koning, de administratie van het Spaans koninklijk hof is hier gehuisvest. In deze wijk ligt ook het koninklijke klooster van la Encarnacion, en staat de Onze-Lieve Vrouwekathedraal van de Almudena.

Partner steden

Verkeer en Vervoer

Wegverkeer

In Madrid wil je niet autorijden, het is er heel erg druk en er zijn miljoenen straten, de Gran Vía, Avenida del Mediterráneo, Paseo de la Castellana, Avenida de América en honderden door elkaar kronkelende straten. Het is op zich wel heel mooi, het bestaat uit 7 snelwegen die door het hele land leiden,Madrid heeft ook vier ringwegen. Dat houdt in dat er vier grote wegen om Madrid heen gaan. De snelwegen hebben een soort codenamen, zo moeilijk is het allemaal. Hier volgen die snelwegen makkelijk zijn opgeschreven;

 • A-1: Burgos en Donostia-San Sebastian
 • A-2: Zaragoza en Barcelona
 • A-3: Valencia
 • A-4: Córdoba en Sevilla
 • A-42: Toledo
 • A-5: Badajoz en Lissabon
 • A-6: A Coruña
Panel-a1-km20.jpg

Het verkeer was in 1970 zo groot in Madrid, dat een ringweg gewoon niet genoeg was. Daarom werden er nog 2 nieuwe ringwegen aangelegd. Maar zelf nu ontstonden er nog enorme files. Om dit probleem de mond te snoeren, werd er nog een ringweg gemaakt, maar niet een normale, deze zou langer worden dan welke Spaanse ringweg dan ook: de M-50. De ringwegen kruizen elkaar allemaal en grote Spaanse snelwegen kwamen er op uit. Maar nu het bevolkingsaantal weer in Madrid aan het stijgen was, wordt er een vijfde ringweg gemaakt. Die is nog niet af, maar hij wordt enorm. Hier volgt een korte lijst hoe lang elke ringweg is;

 • M-30: 33 kilometer
 • M-45: 42 kilometer
 • M-40: 63 kilometer
 • M-50: 85 kilometer
 • M-60: 170 kilometer, in bouw

Luchthaven

De luchthaven van Madrid heet Barajas, en is de thuisbasis voor de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia. De luchthaven is de belangrijkste van Europa voor vluchten naar Zuid-Amerikaanse steden en het Caribisch gebied. In 2005 waren er 40 miljoen passagiers gevlogen, maar toen de basis werd uitgebreid in 2006 was in 2007 wel 70 miljoen mensen gevlogen. Dat is enorm veel, daarom hoort het ook bij de 4 grootste luchthavens van Europa. De vluchten die er gaan, gaan vooral naar Latijns-Amerika.

Cijfers

Externe links

Madrid bezienswaardigheden

 
Grote steden in Spanje
Flag of Spain.svg
Madrid · Barcelona · Valencia · Zaragoza · Alicante · León · Sevilla · Málaga · Bilbao
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Madrid&oldid=795134"