Maria Magdalena

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Maria Magdalena zoals ze in de 16e eeuw werd gezien

Maria Magdalena werd in de eerste eeuwen na het leven van Jezus Christus de apostel der apostelen genoemd. Zij was, anders dan de meeste apostelen, aanwezig bij de kruisiging van Jezus. Alle andere apostelen, met uitzondering van Johannes, waren gevlucht of hielden zich verborgen. Maria Magdalena, net zoals Maria de moeder van Jezus, niet. Ook was zij de eerste die zag dat Jezus na drie dagen weer uit de dood was opgestaan. Zij kreeg de opdracht om het goede nieuws te vertellen aan de apostelen en was daarmee de eerste echte apostel van het goede nieuws (evangelie). Volgens de traditie is Maria Magdalena later naar Frankrijk gegaan om over het christendom te vertellen.

Speculaties dat Maria Magdalena de vrouw van Jezus was of dat ze een seksuele relatie met hem had, worden door de meeste historici als hoogst dubieus beschouwd. Ook de veronderstelling dat zij een vrouw van lichte zeden zou zijn geweest die berouw had gekregen voor haar zondig leven, is nergens in de canonieke evangeliën terug te vinden.

Inmiddels is Maria Magdalena in de Rooms-Katholieke kerk heilig verklaard.


Naam

In Frankrijk staat de Basiliek van Maria Magdalena (Madeleine), waar enkele overblijfselen van Maria Magdalena zouden worden bewaard. Ook in Nederland staan een aantal kerken met die naam, zoals in Prinsenbeek.

Maria Magdalena in de muurschildering van Leonardo da Vinci

De Da Vinci Code

Maria Magdalena speelt een belangrijke rol in het boek van Dan Brown. Het verhaal in dit boek berust niet op historische feiten. Het is wel zo dat er gebruikgemaakt is van geschriften die in 1946 zijn gevonden bij het Egyptische plaatsje Nag Hammadi. Dit zijn geschriften uit de derde en vierde eeuw. Om die reden heeft de Rooms-Katholieke Kerk deze geschriften destijds als onbetrouwbaar bestempeld. Een van die geschriften heet het evangelie van Maria en gaat over wijsheden die Maria Magdalena heeft gedeeld met de overige apostelen. Ook deze tekst is geschreven één of enkele eeuwen na het leven van Jezus Christus. Een ander beroemd element uit het boek is het fresco van Leonardo da Vinci over het Laatste avondmaal, waar Maria Magdalena ook op wordt afgebeeld.


Videoclips

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Maria_Magdalena&oldid=682888"