Verbeter WikiKids vandaag nog!
Christmas ball icon.pngChristmas tree icon 1.png Wij wensen onze lezers fijne feestdagen. Christmas tree icon 1.pngChristmas bell icon.png
Stem nu opnieuw voor: de Gouden WikiKids Award 2022

Mariah Carey

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mariah Carey
Mariah Carey by David Shankbone.jpg
Persoonlijke informatie
Volledige naam
Bijnaam Mimi
Land Verenigde Staten
Geboortedatum 27 maart 1970
Huntington, New York, V.S.
Geboorteplaats
Overleden
Overleden te
Gehuwd met /
relatie
Carrière
Beroep
Bekend van
Actief 1988-heden
Genre(s) Pop
R&B
Label Island
Virgin
Columbia
Website
http://www.mariahcarey.com/
Portaal Portaalicoon Muziek

Mariah Carey werd geboren op 27 maart 1970 op Long Island in New York. Mariah was het derde kind van Patricia Hickey (Ierse) en Roy Alfred Carey (Afrikaans-Venezolaan). Patricia en Alfred hadden al een zoon, Morgan en een dochter, Alison.

Nadat ze haar diploma op de high school had binnengehaald, verhuisde Mariah naar New York om haar kansen om zangeres te worden te vergroten. Om aan geld te komen had ze diverse baantjes. Zo werkte ze een korte periode in een kapperswinkel. De Amerikaanse zangeres Brenda K. Starr vroeg Carey als achtergrondzangeres voor haar platen. Toen Starr erachter kwam dat Carey een geweldige stem had en zelf ook erg graag zangeres wilde worden, zorgde zij ervoor dat Carey met de juiste mensen in contact kwam. Tijdens een feestje in november 1988 werd Carey door Brenda aan Tommy Mottola (directeur van platenmaatschappij SONY Music) voorgesteld. Die luisterde naar een demo van de zangeres en was meteen in de ban van haar stem. Enkele dagen later had Carey een platencontract op zak en konden de opnames voor haar debuutalbum beginnen.

Er werd veel aandacht en geld gestoken in het eerste album van Carey. Samen met Ben Margulies schreef ze alle 11 nummers van de plaat. Als eerste single verscheen in mei 1990 de ballad Vision Of Love. Door SONY Music werd ze neergezet als de blanke Whitney Houston. Kort na het uitbrengen van de single werd het debuutalbum van de zangeres, simpelweg Mariah Carey geheten, uitgebracht. De combinatie van talent, goede marketing, goede looks en een portie geluk liet haar ster snel omhoog schieten. Vision Of Love maakte een lage intrede in de Amerikaanse Billboard Hot 100, maar dankzij veel promotie klom het nummer steeds hoger, en eindigde uiteindelijk op de eerste plaats. Het album werd al vrij snel na de release met platina bekroond.

In september volgde de tweede single Love Takes Time, opnieuw een ballad, eigenlijk voor haar tweede album gepland. Het nummer werd door haar label echter zo goed bevonden, dat ze besloot om het alsnog op haar debuut te zetten. Een goede zet, want de single werd haar tweede nummer 1-hit in Amerika. In Europa verkocht Love Takes Time stukken minder, maar haar album ging wel als warme broodjes over de toonbank. Begin 1991 werd Careys derde single Someday uitgebracht, ditmaal geen ballad maar een funky-achtige dansplaat. Dit wilde Carey zelf graag, aangezien ze niet gezien wilde worden als zangeres die enkel ballads kon zingen, maar ook een wat wildere kant had. De single werd Careys derde Amerikaanse nummer 1-hit.

Na Someday verscheen er weer een ballad, I Don't Wanna Cry. Met deze single wist de zangeres opnieuw de eerste plaats van de Billboard Hot 100 te bereiken. Hiermee vestigde Carey een record. Nog nooit eerder was het iemand gelukt om vier keer achter elkaar een nummer 1-hit te scoren, met singles die allemaal van hetzelfde album afkomstig waren. Van het album Mariah Carey gingen wereldwijd zo'n 17 miljoen stuks over de toonbank, waarvan 9 miljoen in Amerika alleen al. Daarnaast leverde het album de zangeres twee Grammy's op in 1991.

De eerste versie van deze tekst (of een deel daarvan) is afkomstig van Wikipedia.

De tekst is vrijgegeven onder de CC BY-SA 3.0-licentie.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Mariah_Carey&oldid=635093"