Help mee! Maak een account of meld je aan.

Een prettige Bevrijdingsdag!

Van 10 april t/m 10 mei staat WikiKids in het teken van de Spaanse en Portugese eilanden! Doe jij ook mee?

Marie Curie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marie Curie na het winnen van de Nobelprijs.

Maria Salomea (Marie) Skłodowska-Curie (Warschau, 7 november 1867 – Passy, 4 juli 1934) ook wel Marie Curie was Pools-Frans schei- en natuurkundige. Ze is vooral bekend omdat ze radio-actieve straling heeft ontdekt. Ze heeft de twee elementen Polonium en Radium ontdekt. Ze ontving twee Nobelprijzen.

Jeugd

Marie werd geboren op 7 november 1867 in Polen in Warschau. Ze was de dochter van Władysław Skłodowski en Bronisława Boguska. Ze had 5 oudere broers en zussen. In 1878 overleed één van haar zussen, Zofia, aan de Vlektyfus. Twee jaar later overleed haar moeder aan Tuberculose. Op 15-jarige leeftijd behaalde ze het examen van de middelbare school. Doordat Polen in die tijd bij Rusland hoorde, kon Marie niet naar de universiteit. Volgens het Russisch onderwijs waren universiteiten verboden voor vrouwen. Ze kon dus niet naar de Universiteit van Warschau, waar ze naar toe wilde. De vader van Marie verloor zijn baan als leraar wiskunde en natuurkunde en directeur van een gymnasium. Om geld te verdienen ging Marie aan het werk als lerares. In de avond volgde ze stiekem lessen op de Universiteit van Warschau.

Parijs

Marie en haar oudere zus Bronisława sloten een overeenkomst. Bronisława zou naar Parijs gaan om medicijnen te studeren. Marie ging werk zoeken als lerares. Door haar werk kon ze de studie van haar zus betalen. Wanneer Bronisława afgestudeerd zou zijn, kon Marie naar Parijs en Bronisława zou dan haar studie betalen. Van 1886 tot 1889 werkte Marie als gouvernante van de familie Żorawski. Later werkte ze als gouvernante van de familie Fuchs. In 1891 verhuisde ze naar Parijs. In Parijs ging ze wiskunde, natuurkunde en scheikunde studeren. In 1893 behaalde ze een Licentiaat (diploma) natuurkunde en in 1894 een Licentiaat voor wiskunde. Een jaar later mocht ze meedoen aan de Société d'encouragement pour l'industrie nationale. Dit was een onderzoek naar de magnetische eigenschappen van gehard staal. Tijdens dit onderzoek kwam ze in contact met Pierre Curie.

Radioactiviteit

Op 26 juli 1895 trouwde Pierre en Marie met elkaar. Na hun huwelijksreis rondde Marie haar onderzoek over gehard staal af. Op 12 september werd hun eerste kind geboren, Irène. Nadat Marie van haar zwangerschap was hersteld begon ze aan een onderzoek naar uraniumstralen. Marie ontdekte dat de stralen veroorzaakt worden door de kern. Ze gaf de straling de naam "Radioactiviteit". Een paar jaar later werd Pierre hoogleraar van de universiteit, Marie werd hoofd van het bijbehorende lab. Op 6 december 1904 kreeg Marie een tweede dochter, Ève.

Latere leven

In 1906 overleed Pierre na een ongeluk, Marie kreeg de taak van Pierre als hoogleraar. In 1910 schreef ze een boek over radioactiviteit, Traité de Radioactivité of Verhandeling over radioactiviteit. Hierin stond al haar kennis over radioactiviteit. In 1911 kreeg Marie haar tweede Nobelprijs. Datzelfde jaar bracht ze een bezoek aan de Nederlandse stad Leiden. Daar bezocht ze het laboratorium van Heike Kamerlingh Onnes. Het doel van het bezoek was dat ze de effecten kon zien van radioactiviteit bij lage temperaturen. In 1934 overleed Marie Curie uiteindelijk aan Leukemie. Ze was 66 jaar oud. Ze had waarschijnlijk leukemie omdat ze met gevaarlijke straling werkte. Ze is naast haar man begraven in Sceaux.

Vernoemd

Naar Marie Curie zijn een aantal dingen vernoemd:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Marie_Curie&oldid=613613"