Maryland

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Maryland
The Old Line State

Flag of Maryland.svg Seal of Maryland (reverse).svg Maryland in United States (zoom).svg

Hoofdstad Annapolis
Aantal inwoners 6.185.278 (2020)
Oppervlakte 32.160 km²
Gouverneur Larry Hogan (R)
Lid van de VS sinds 1788
Portaal Portal.svg Verenigde Staten
Een kaart van Maryland

Maryland is een van de vijftig staten van de Verenigde Staten. De staat ligt in het oosten van het land. Het grenst in het noorden aan Pennsylvania, in het oosten aan Delaware en in het zuiden aan Virginia, West Virginia en Washington D.C. De afkorting van Maryland is MD. De bijnaam is 'The Old Line State'. Dat betekent 'de Oude Lijnstaat'. Deze naam verwijst naar de Mason-Dixon Line. Maryland is een van de kleinste staten, maar heeft alsnog meer dan 6 miljoen inwoners. De hoofdstad is Annapolis, maar de grootste stad is Baltimore.

Maryland was een van de oorspronkelijk 13 Britse koloniën. Het werd als kolonie opgericht in 1632 door George Calvert. Hij wilde de kolonie stichten voor de Engelse katholieken. Maryland is vernoemd naar de vrouw (Henriëtte Maria) van de toenmalige koning Karel I. Overigens was de kolonie niet alleen voor katholieken. Ook andere religies waren welkom en Maryland was een van de eerste koloniën met godsdienstvrijheid. Na de onafhankelijkheid gaf Maryland een deel van zijn grondgebied af voor de bouw van Washington D.C. Maryland was een slavenstaat, wat betekende dat de slavernij er toegestaan was. Toch koos Maryland tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog de kant van de Noordelijke Staten en werd ook aangevallen tijdens deze oorlog. Sinds de oorlog is de slavernij afgeschaft. Tegenwoordig is Maryland een van de rijkste staten van de Verenigde Staten.

De staat behoort tot de Midden-Atlantische Staten en de cultuur is zowel beïnvloed door het noordoosten als het zuidoosten. Maryland staat bekend als blauwe staat, wat betekent dat de Democratische Partij er veel aanhang heeft.

Geografie

Landschap

De watervallen op de Potomac

Maryland is een van de kleinste staten van de Verenigde Staten. Toch is Maryland bijna even groot als België. Desondanks heeft Maryland veel verschillende landschappen. Daarom wordt de staat ook wel America in Miniature (Amerika in het klein) genoemd. Maryland heeft een kleine kustlijn tussen Delaware en Virginia. In het midden van de staat ligt de Chesapeake Bay waar onder andere de Potomac in uitmondt. De Potomac vormt ook een deel van de grens met Virginia. Maryland heef veel stranden door al dit water. De meeste stranden bestaan uit zand. Het westen van Maryland is veel bergachtiger. Hier liggen de Appalachen met veel bossen en bergen. In het noorden en oosten heeft Maryland een rechte grens. Deze grens wordt de Mason-Dixon Line genoemd en was de grens tussen de noordelijke staten en zuidelijke staten.

De hoogste berg in Maryland is de Backbone Mountain met een hoogte van 1024 meter. Overigens ligt deze berg op de grens van Maryland en West Virginia.

Grote steden

Grootste steden van Maryland

Baltimore Skyline.jpg
Baltimore
Germantown Library, Germantown, Maryland LCCN2012630029.tif
Germantown

Nummer Stad Inwoners County

Columbia Town Center, landscape (21440077289).jpg
Columbia
Cedarville State Forest Pond in Waldorf, Maryland.jpg
Waldorf

1. Baltimore 585.708 Onafhankelijke stad
2. Columbia 104.681 Howard County
3. Germantown 91.249 Montgomery County
4. Silver Spring 81.410 Montgomery County
5. Waldorf 81.015 Charles County
6. Frederick 78.171 Frederick County
7. Ellicot City 75,947 Howard County
8. Glen Burnie 72.891 Anne Arundel County
9. Gaithersburg 69.657 Montgomery County
10. Bethesda 68.056 Montgomery County

Klimaat

Maryland heeft over het algemeen twee klimaten. In het oosten en midden heerst een subtropisch klimaat. Dit klimaat staat bekend om zijn warme zomers en zachte winters. Ook valt er veel neerslag gedurende het gehele jaar. Dit komt onder andere doordat Maryland aan het water ligt. Het uiterste westen heeft een landklimaat met warme zomers en koude winters. Toch valt ook hier veel neerslag gedurende het gehele jaar.

Orkanen komen zo nu en dan voor in Maryland. Toch komen de meeste orkanen niet in Maryland aan land. In de winter kan sneeuw vallen in Maryland ondanks het subtropische klimaat. Dit komt doordat Maryland te maken heeft met aflandige wind. Sneeuw uit de Appalachen kan mee worden genomen in de wintermaanden.

De bossen van Maryland

Bevolking

Algemeen

Maryland heeft iets meer dan 6 miljoen inwoners. Het aantal inwoners van de staat is nog steeds aan het stijgen. Dit komt vooral door immigratie vanuit andere staten. Maryland ligt precies de grens tussen het noordoosten en zuidoosten van de Verenigde Staten. Hierdoor de cultuur van de staat zowel beïnvloed door de cultuur van het noordoosten als het zuidoosten.

De Baltimore Basilica, het eerste katholieke kerkgebouw in de Verenigde Staten, staat in Maryland.

Ongeveer 58% van de inwoners van Maryland is blank. 31% is Afro-Amerikaans, 6,7% is Aziatisch en 0,6% is inheems-Amerikaans. Deze laatste groep zijn de indianenstammen die in Maryland woonden voordat de kolonisten kwamen. Hieronder vallen de Igbo en de Yoruba. De meeste inwoners van Maryland hebben een Duitse, Ierse, Engelse, Italiaanse of Poolse migratieachtergrond.

Taal

Maryland heeft volgens de grondwet geen officiële taal. Toch kan men zeggen dat Engels de officiële taal is. Het Engels wordt gebruikt in de politiek en het onderwijs. Ook wordt het door de meeste inwoners gebruikt in het dagelijks leven en veel inwoners spreken enkel Engels. De tweede meest gesproken taal van de staat is Spaans. Andere belangrijke talen zijn Frans, Chinees, Koreaans, Duits en Tagalog.

Religie

Maryland was oorspronkelijk een plek waar veel Engelse katholieken naartoe konden migreren. Engeland was protestants en katholieken waren ongewenst. Daarom werd een kolonie gesticht waar katholieken vrij konden leven. Ook na de onafhankelijkheid verhuisden veel katholieken naar de staat. Overigens is tegenwoordig slechts 15% van de inwoners katholiek. 52% van de inwoners is protestants en 23% van de bevolking hangt geen religie aan. Kleinere geloven zijn het jodendom, het boeddhisme, het hindoeïsme en de islam.

Politiek

Statelijke politiek

Het parlementsgebouw van Maryland

Net als de andere Amerikaanse staten wordt het dagelijks bestuur van Maryland gedaan door een gouverneur. Een gouverneur dient een periode van vier jaar en wordt gekozen in rechtstreekse verkiezingen. Een gouverneur kan slechts één keer herkozen worden. De huidige gouverneur van de staat is Larry Hogan van de Republikeinse Partij. De gouverneur wordt geholpen door een luitenant-gouverneur. Deze heeft erg weinig macht.

Daarnaast heeft de staat een eigen parlement, de Maryland General Assembly, bestaande uit twee kamers:

  • Het Huis van Afgevaardigden, bestaande uit 141 leden die iedere vier jaar gekozen worden.
  • De Senaat, bestaande uit 41 leden die ook iedere vier jaar gekozen worden.

In beide kamers heeft de Democratische Partij een meerderheid. De overige zetels worden door de Republikeinen ingenomen.

Federale politiek

Maryland is een blauwe staat. Dit betekent dat de Democratische Partij veel aanhang in de staat heeft. Tijdens presidentsverkiezingen en andere landelijke verkiezingen winnen de Democraten meestal. De laatste keer dat Maryland stemde voor een Republikeinse kandidaat was in 1988 (voor George H.W. Bush). Sindsdien heeft Maryland altijd voor de Democratische presidentskandidaat gestemd met 60%. Hierdoor geldt Maryland als veilige staat voor de Democraten. Dit betekent dat het vrijwel duidelijk is dat de Democraten deze staat winnen.

In het Amerikaans Congres wordt Maryland vertegenwoordigd door 8 afgevaardigden en 2 senatoren. De twee senatoren (Chris Van Hollen en Ben Cardin) zijn beide Democraat. Van de acht afgevaardigden zijn er zeven Democraat en slechts één Republikein.

Bestuurlijke indeling

Maryland is verdeeld in 24 county's, waarvan eentje (Baltimore) de status van zelfstandige stad heeft. Hoewel de naam anders is, heeft Baltimore dezelfde bevoegdheden als de andere county's. Men gebruikt deze naam, aangezien Baltimore meer stedelijk is. De 24 county's zijn:

Map of maryland counties.jpgEconomie

Landbouw in Maryland

Maryland is een van de rijkste staten van de Verenigde Staten. Het gemiddelde inkomen ligt hoger dan de meeste staten; enkel New Jersey en Connecticut hebben een nog hoger inkomen. Dit heeft er ook mee te maken dat Maryland vele miljonairs kent. Veel mensen die in Washington D.C. werken, wonen in Maryland. Daarnaast zitten veel overheidsinstanties en bedrijven die voor de overheid werken in Maryland. Hieronder valt veel biotechnologie, bedrijven die spullen maken voor het leger en de luchtvaart en verschillende diensten voor gezondheidszorg en voedselveiligheid. Een groot deel van Maryland valt ook onder de metropool van Washington D.C. onder andere AstraZeneca en UnitedHealth zitten in de staat gevestigd.

In het verleden werd er veel steenkool in het westen van de staat gewonnen. Ook waren er veel fabrieken in de staat. De meeste mijnen zijn tegenwoordig gesloten en veel fabrieken verhuizen naar andere staten. Toch werkt no 20% van de bevolking in de industrie. Vooral chemicaliën en elektronica worden in de staat gemaakt. De haven van Baltimore is belangrijk voor de staat. In de wateren van Maryland worden veel vis en krabben gevangen. Ook oesters worden er veel gekweekt. Ook landbouw is belangrijk voor economie van Maryland. De bodem is erg vruchtbaar, waardoor veel melk in de staat word gemaakt en veel komkommers, bonen, watermeloenen, maïs en tomaten worden gekweekt.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Maryland&oldid=840667"