Mattheüs (boek)

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Het Onze Vader uit het Mattheüs-evangelie in een Middeleeuwse Bijbel

Het evangelie volgens Mattheüs is het eerste Bijbelboek in het Nieuwe Testament. Het begin met de stamboom en geboorte van Jezus Christus. Vanaf hoofdstuk 3 wordt het optreden van Jezus als prediker en genezer beschreven. In de tekst zitten 5 grote redevoeringen. De bekendste is de Bergrede, waarin Jezus zijn volgelingen het Onze Vader leert. Het boek eindigt zoals de 3 andere evangelien met de kruisiging en opstanding van Jezus uit de dood.

De schrijver

Vaak wordt aangenomen dat de Mattheüs uit hoofdstuk 9: 9-13 ook de schrijver van het evangelie is. Dat is niet zeker. De reden is dat het onzeker is dat het boek geschreven is voor het jaar 70 voor Christus. Het boek zou ook geschreven kunnen zijn in het jaar 80 of 90 na Christus. In dat geval is de genoemde Mattheüs niet dezelfde als de tollenaar die genoemd wordt als een van de leerlingen van Jezus.

Samenhang met andere evangeliën

Er staan in de Bijbel 4 evangeliën. De evangeliën van Marcus en Lucas vertonen grote overeenkomsten met het evangelie van Mattheüs. Er zitten soms letterlijk dezelfde zinnen in de 3 evangeliën. Het is duidelijk dat ze alle 3 geput moeten hebben uit een eerdere bron. Deze bron moet snel na het leven van Jezus Christus zijn ontstaan. Verder zitter er ook verschillen tussen de 3 evangeliën bij bepaalde details. Het is daarmee ook duidelijk dat de 3 evangelisten onafhankelijk van elkaar de evangeliën hebben opgeschreven. Dat is niet zo vreemd, want er waren veel mensen die Jezus Christus hebben meegemaakt. Paulus schrijft in 1 Korinthe 15:6 dat Jezus Christus na de opstanding aan meer dan 500 mensen is verschenen.

Videoclip


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Mattheüs_(boek)&oldid=832447"