Meteorologie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dankzij meteorologie bestaan er dit soort weerkaarten

Meteorologie of weerkunde is een wetenschap die zich bezighoudt met het weer. Hieronder vallen het doen van metingen en voorspellingen naar het actuele weer of het weer over een paar dagen, maar ook naar de ontwikkelingen van het weer door de geschiedenis heen en het weer in de toekomst. Dit laatste gebeurd in grote lijnen. Dankzij de meteorologie is er na het journaal altijd een weerbericht, met het weer voor morgen en een paar dagen erna. Dit is niet alleen handig om je juist te kleden, maar ook voor de landbouw, de luchtvaart, de watersport, het verkeer en organisaties die evenementen organiseren is het van belang.

In de meteorologie wordt voor het onderzoek naar het weer verschillende metingen gedaan met behulp van satellietbeelden. Hierbij wordt vooral gekeken naar de kracht en richting van de wind, de luchtdruk, de temperatuur, de neerslag, de luchtvochtigheid en de bewolking. Hiervoor zijn verschillende hulpmiddelen bedacht, zoals de barometer en de schaal van Beaufort, maar ook verschillende termen, zoals moesson en orkaan.

De meteorologie houdt zich niet bezig met het klimaat. Hiervoor is een aparte wetenschap bedacht, namelijk klimatologie. Overigens staan de twee wel in verbinding met elkaar, aangezien het klimaat het gemiddelde weer is gemeten over 30 jaar. De meteorologie levert daarom ook gegevens aan de klimatologie, maar de klimatologie gaat verder in waarom er precies dat klimaat in een regio heerst.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Meteorologie&oldid=746648"