Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hugo de Jonge, de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening

De minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, afgekort VRO, is sinds 2022 een Nederlands minister zonder portefeuille. Dit houdt in dat de minister geen eigen ministerie heeft; de minister valt onder het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Sinds 10 januari 2022 is Hugo de Jonge van het CDA de minister voor minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Tussen 1947 en 2010 stond deze minister aan het hoofd van een apart ministerie, namelijk het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. Tussen 2012 en 2017 viel de volkshuisvesting onder de minister voor Wonen en Rijksdienst.

De minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening is onder andere verantwoordelijk voor de bouwnijverheid (het bouwen van huizen), het huurwoningbeleid, de Dienst van de Huurcommissie, ruimtelijke ordening (hoe de omgeving eruitziet), het Kadaster, het Rijksvastgoedbeleid, de leefbaarheid van wijken en het duurzamer maken van gebouwen.

Ministers

Deze functie heeft in het verleden de namen 'minister van Openbare Werken', 'minister van Openbare Werken en Wederopbouw', 'minister van Wederopbouw en Volkshuisvesting', 'minister van Volkshuisvesting en Bouwnijverheid', 'minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening', 'minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieuhygiëne', 'minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer' en 'minister voor Wonen en Rijksdienst' gehad. Hieronder staat een lijst van ministers:

Zie ook


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Minister_voor_Volkshuisvesting_en_Ruimtelijke_Ordening&oldid=705189"