Ministerie van Algemene Zaken

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het ministerie van Algemene Zaken op het Binnenhof te Den Haag.

Het ministerie van Algemene Zaken of afgekort AZ is een ministerie in Nederland. De minister van het ministerie van Algemene Zaken is ook de minister-president van Nederland. Sinds 2 juli 2024 is dit Dick Schoof. Het ministerie van Algemene Zaken is het kleinste Nederlandse ministerie en er werken zo'n 400 mensen. Dat is niet gek. Het ministerie van Algemene Zaken helpt als het ware de minister-president. Daarnaast informeert het de minister-president bij bepaalde gelegenheden.

Het ministerie zit op meerdere plaatsen, onder meer het Catshuis en het Binnenhof.

Taken

Het ministerie van Algemene Zaken is een klein maar ook een belangrijk ministerie. De belangrijkste taak is het helpen van minister-president met zijn regering. Daarnaast zorgt het ministerie ervoor dat de minister-president goed kan communiceren met andere landen, de Eerste en Tweede Kamer, maar ook met de pers. Het wekelijkse gesprek met de minister-president (dat op televisie wordt uitgezonden) en andere persconferenties worden door het ministerie geregeld en gepland.

Om de minister-president te helpen vallen een aantal overheidsinstellingen onder dit ministerie. De bekendste is de Rijksvoorlichtingsdienst. De Rijksvoorlichtingsdienst helpt bij berichten onder het Koninklijk Huis, de ministerraad en de minister-president zelf. Een voorbeeld is de ramp met MH17, wat toen door de Rijksvoorlichtingsdienst bekend werd gemaakt. Het Kabinet van de Minister-President is groep mensen die de minister-president helpt, ondersteund en adviseert bij bepaalde taken. De Dienst Publiek en Communicatie helpt andere ministeries en overheidsinstellingen met het communiceren met de pers en burgers.

Link


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ministerie_van_Algemene_Zaken&oldid=872861"