Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het bruine gebouw links is het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Het ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties, afgekort BZK, is een ministerie in Nederland. De huidige minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is Hanke Bruins Slot van het CDA. De minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, die ook onder dit ministerie valt, is Hugo de Jonge van het CDA. De staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties en Digitalisering is Alexandra van Huffelen van D66.

Het ministerie van BZK gaat over de alles wat er in Nederland gebeurd in grote lijnen. Eigenlijk zorgt het ministerie BZK ervoor dat alles goed kan functioneren in Nederland. Met Koninkrijksrelaties worden niet de relaties met andere landen bedoeld, maar de Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Deze drie landen behoren bij het Koninkrijk der Nederlanden, maar hebben veel zelfstandigheid. Bonaire, Sint Eustatius en Saba vallen hier niet onder, zij worden als gemeente van Nederland gezien.

Het ministerie staat in het Wijnhavenkwartier in Den Haag. Vroeger heette het ministerie gewoon het ministerie van Binnenlandse Zaken, dus zonder het deel 'en Koninkrijksrelaties'.

Taken

De minister van BZK heeft een bepaalde taak; hij/zij zorgt dat alles in Nederland goed geregeld is. Hiermee wordt bedoeld dat de democratie in Nederland wordt beschermd en de rechtstaat. Met rechtstaat wordt bedoeld dat niet te veel macht bij een persoon of een bepaalde groep personen komt te liggen. Ook ziet het ministerie erop toe dat de grondwet wordt nageleefd en dat alle waterschappen, provincies, gemeenten, ministeries en overheidsinstellingen goed bestuurd worden. Daarnaast heeft de minister nog een aantal andere taken. De minister zorgt ervoor dat eventuele verkiezingen op een eerlijke en goed georganiseerde manier worden gehouden. Zo zorgt het dat de stemmen eerlijk worden geteld en er genoeg stembureaus zijn. Op het gebied van gemeenten zorgt het ministerie ook voor gemeentelijke herindelingen. Gemeenten worden hierbij samengevoegd, aangezien grotere gemeenten makkelijker en goedkoper te besturen zijn. Het ministerie zorgt ervoor de overheid open is in wat zij doet en zorgt dat hier informatie over te vinden is. Ook controleert het ministerie de arbeidsvoorwaarden voor iedereen die bij de overheid werkt. Daarnaast wordt gezorgd dat topinkomens minder worden; zo mag niemand die bij de overheid werkt meer verdienen dan een minister. Ook beschermt het ministerie de rechtspositie van ambtenaren en zorgt dat politieke partijen een bepaald bedrag krijgen. Daarnaast doet de minister veel op het gebied van wonen en bouwen en ook met ruimtelijke ordening. Ruimtelijke ordening betekent dat ministerie helpt met de bestemming van grond in Nederland, bijvoorbeeld natuur, recreatie of huizen.

De minister wordt geholpen door een aantal instellingen. Als eerste is er de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Deze zorgt voor een veilig Nederland en geeft ook inlichtingen aan de minister en burgers. De Kiesraad helpt het ministerie tijdens verkiezingen en geeft tips. Ook alle Hoge Colleges van Staat vallen onder het ministerie op de Eerste en Tweede Kamer na. Hierdoor vallen de Algemene Rekenkamer, de Nationale Ombudsman en de Raad van State onder het ministerie. Het Huis voor de Klokkenluiders helpt en verzameld informatie van mensen die misstanden aan het licht brengen (zogeheten klokkenluiders). De Dienst Huurcommissie helpt huurders en verhuurders met conflicten over de prijs en het onderhoud van/aan hun woning. Het ministerie houd ook een soort van groot boek bij; het kadaster. Hierin staan alle verleende vergunningen aan huizenbezitters, hoe de erfgrenzen lopen tussen stukken grond en van wie welk stuk grond is.

De staatssecretaris van BZK heeft ook een aantal taken. Als eerste helpt het met de wederopbouw van het door een orkaan getroffen Sint Maarten en de andere eilanden. Dat paspoorten en ID-bewijzen worden uitgegeven. Ook beheert hij een grote lijst met namen met iedereen met een Nederlandse identiteit; de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens. Ook Logius valt onder verantwoordelijkheid van deze staatssecretaris. Logius zorgt dat de overheid digitaal te bereiken is. Het Rijksvastgoedbedrijf valt er tevens onder; deze dienst zorgt ervoor dat elke instelling en elk ministerie een gebouw heeft en onderhoudt dit. De staatssecretaris zorgt er ook voor dat burgers gestimuleerd worden om zelf dingen te doen; bijvoorbeeld door subsidie te geven aan stichtingen. Ook beperkt de staatssecretaris de regeldruk van burgers. De regeldruk zijn alle administratieve lasten van burgers om te voldoen aan wetten en regelingen van de overheid; zoals de belastingaangifte. De staatsecretaris stimuleert samenwerking tussen gemeenten, waterschappen en provincies en ziet bovendien nog toe op de adel in Nederland.

Ministers

Sinds 1998 bestaat het ministerie en dit zijn alle ministers sindsdien:

Link

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ministerie_van_Binnenlandse_Zaken_en_Koninkrijksrelaties&oldid=702011"