Ministerie van Buitenlandse Zaken (Nederland)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het gebouw aan de Rijnstraat in Den Haag waar het ministerie van Buitenlandse Zaken sinds 2017 gehuisvest is

Het ministerie van Buitenlandse Zaken, afgekort BZ, is een Nederlands ministerie. Sinds 5 september 2023 is Hanke Bruins Slot van het CDA de minister van Buitenlandse Zaken. Het ministerie heeft geen staatssecretaris, maar wel een minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Op dit moment is dat minister Liesje Schreinemacher van de VVD.

Het ministerie van BZ is verantwoordelijk met de banden tussen Nederland en het buitenland. Het ministerie van BZ is te vinden in het VROM-gebouw bij Station Den Haag Centraal.

Taken

De minister van BZ heeft drie belangrijke taken. Als eerste is er het buitenlands beleid. Wat dit is, verschilt eigenlijk per kabinet. Een voorbeeld is bijvoorbeeld de sancties met Rusland. Nadat Rusland in 2014 de Krim van Oekraïne innam, kwam er een soort straf tegen Rusland. De minister van BZ is daar dan verantwoordelijk voor. Ook op het gebied van Europese samenwerking is de minister van BZ verantwoordelijk, denk aan het ontvangen Europese ministers. Op het gebied van cultuur is de minister van BZ ook internationaal verantwoordelijk.

Veel taken van de minister van BZ zijn overgenomen door de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. De reden hiervoor is omdat de taken veel werk zijn en dat beter lukt met twee personen.

Ministers

Sinds 1939 bestaat het ministerie en dit zijn de ministers sindsdien:

Link

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ministerie_van_Buitenlandse_Zaken_(Nederland)&oldid=820695"