Minsk

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Minsk
Flag of Minsk, Belarus.svg       Coat of arms of Minsk.svg
Belarus provinces Minsk city.svg
Land Vlag van Wit-Rusland Wit-Rusland
'
'
Burgemeester Vladimir Kukharev
Oppervlakte 409,5 km2
Inwoners 2.009.786 (2021)
Dichtheid
Postcode(s) 220001-220141
Netnummer(s) 375 17
Rayons
Portaal Portal.svg WikiKidsAtlas

Minsk (Wit-Russisch: Мінск; Russisch: Минск) is de hoofdstad en grootste stad van Wit-Rusland. De stad ligt in het midden van het land aan de Svislotsj. Minsk heeft zo'n 2 miljoen mensen. De stad heeft een aparte status en valt niet onder een oblast. Toch is Minsk de hoofdstad van de oblast Minsk, maar is er geen onderdeel van.

De stad ontstond in de 11e eeuw en lag op de handelsroute tussen de Oostzee en de Zwarte Zee. Vanaf 1242 was Minsk onderdeel van het groothertogdom Litouwen en kreeg stadsrechten in 1499. In 1739 kwam Minsk te liggen in Rusland nadat Polen opgesplitst werd. In 1991 werd Minsk de hoofdstad van Wit-Rusland. Na de onafhankelijkheid in 1991 bleef Minsk de hoofdstad van het land.

Daarnaast is Minsk ook het bestuurscentrum van de Gemenebest van Onafhankelijke Staten.

Geschiedenis

Minsk in 1772

Ontstaan

Minsk werd voor het eerst bewoond tussen de 9e en 10e eeuw na Christus door de Litouwers. Zij stichtten een kleine stad op de plaats waar Minsk nu ligt. In 980 werd Minsk onderdeel van een van de landjes van het Kievse Rijk. In 1067 wordt Minsk voor het eerst vermeld als stad. Men gaat ervan uit dat dat jaar is waarin de stad is gesticht. Waarschijnlijk bestond de stad al voor deze tijd. Het is onduidelijk waar de naam vandaan komt.

Na de Mongoolse invasie van het Kievse Rijk in 1242 werd Minsk onafhankelijk van het rijk.

Late middeleeuwen

Vervolgens werd Minsk veroverd door het groothertogdom Litouwen. Minsk was een van de belangrijkste steden in het groothertogdom. Minsk werd de hoofdstad van de een van de provincies van Litouwen. In 1441 kreeg Minsk stadsrechten en 1499 kreeg Minsk nog meer zelfbestuur. Vanaf 1565 werd Minsk onderdeel van de Pools-Litouwse Gemenebest.

In 1655 werd Minsk veroverd door de Russische tsaar Alexis. De Pools-Litouwse koning Jan II Casimir veroverde de stad weer terug in 1660. Door de strijd was een groot deel van de stad verwoest. Hierna kreeg de stad nog een klap van de Grote Noordse Oorlog. In deze oorlog was Minsk tussen 1708 en 1709 bezet door de Zweedse koning Karel XII en het leger van tsaar Peter de Grote.

Russische periode

Minsk in 1912

Na de tweede deling van Polen in 1793 werd Minsk veroverd door de Russen. Russisch werd hierdoor de officiële taal van de stad. Tijdens de veldtocht van Napoleon naar Rusland in 1812 was Minsk een korte tijd bezet door de Fransen. Hierna begon de stad weer te groeien. In 1830 kregen de meeste straten en pleinen bestrating. In de jaren hierna werden veel voorzieningen geopend, zoals een bibliotheek en een nieuwsblad. In de tweede helft van de 19e eeuw groeide de stad nog meer. Dit kwam doordat Minsk makkelijker te bereiken werd door de komst van een spoorlijn tussen Warschau en Moskou via Minsk.

Aan het einde van de 19e eeuw had Minsk iets minder dan 100.000 inwoners. Een groot deel van deze inwoners was Joods.

20e eeuw

Na de Russische Revolutie wist Wit-Rusland zich los te breken als de Wit-Russische Nationale Republiek. Minsk werd de hoofdstad van dit land, maar na enkele maanden werd het grootste gedeelte van het land terug veroverd door het Rode Leger. Minsk werd vervolgens de hoofdstad van de Wit-Russische Socialistische Sovjetrepubliek, een van de deelstaten van de Sovjet-Unie. Vanaf 1922 werd een groot deel van de stad uitgebreid en heropgebouwd. Ook kwamen er veel fabrieken, scholen, huizen en andere voorzieningen naar de stad.

Een voorbeeld van stalinistische gebouwen in de stad

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Minsk veroverd door de nazi's. Voor de oorlog had de stad zo'n 300.000 inwoners. Aan het einde van de oorlog waren dit er slechts 50.000. Het grootste gedeelte van de Joodse bevolking overleefde de oorlog niet. Minsk werd bevrijd in 1944 en kreeg later de titel Heldenstad. Heldensteden waren Sovjetsteden die erg geleden hadden in de oorlog. Een groot deel van de stad was verwoest in de oorlog. Na de oorlog werd de stad opgebouwd in de stalinistische architectuur. Dit is nog altijd goed zichtbaar in de stad.

Sinds 1991

Na de onafhankelijkheid bleef Minsk de hoofdstad van Wit-Rusland. In de jaren 1990 zijn verschillende projecten begonnen om de stad moderner te maken. Zo werd de metro uitgebreid en kwamen er veel nieuwe wijken. Wegens geldgebrek liggen sommige van deze projecten stil.

Geografie

Een van de nieuwere wijken van Minsk

Ligging

Minsk ligt op de hellingen van de Wit-Russische Rug, een heuvelachtig gebied dat dwars door Wit-Rusland loopt. De stad ligt hierdoor 220 meter boven zeeniveau. Van het noordwesten naar het zuidoosten stroomt de Svislotsj. De oudere delen van Minsk zijn gebouw in de heuvels, aangezien de stad hierdoor beter te verdedigen was. Later is de stad uitgebreid naar het platteland. Vooral het westen van Minsk is nog in de heuvels gebouwd. De stad ligt in een bosachtig gebied met gemengde bossen. Dit betekent dat de bossen zowel naald- als loofbomen bevatten. Een paar van deze bossen zijn omgevormd tot parken.

Klimaat

Minsk heeft een landklimaat met warme zomers en koude winters. Toch is het weer in Minsk gematigder dan in andere plekken met een landklimaat. De stad ligt in een gebied waar vochtige en droge lucht samenkomen. Hierdoor is het weer erg wisselvallig. Het weer in Minsk kan gemakkelijk omslaan.

Stadsdelen

Minsk is opgedeeld in negen stadsdelen. Deze stadsdelen worden ook wel districten of rayons genoemd. Dit zijn:

De ligging van de stadsdelen
  1. Tsentralny
  2. Savetski
  3. Pershamayski
  4. Partyzanski
  5. Zavodski
  6. Leninski
  7. Kastrychnitski
  8. Maskouski
  9. Frunzenski

Bevolking

Bevolkingsgroepen

Minsk heeft zo'n 2 miljoen inwoners en is daarmee de grootste stad van Wit-Rusland. Nog altijd neemt het aantal inwoners toe. De grootste groep inwoners in Minsk zijn de Wit-Russen zelf. In het verleden had Minsk een grote Joodse bevolking, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn veel Joden vermoord. Na de oorlog is een ander deel verhuisd naar Israël, de Verenigde Staten en Duitsland. Ook leefden er veel Polen en Tataren in Minsk, maar veel van hen zijn ook verhuisd.

Tegenwoordig komen de meeste immigranten vanuit de Kaukasus. Dit zijn voornamelijk Georgiërs, Armeniërs en Azerbeidzjanen. Ook komen er veel immigraten uit het Midden-Oosten, waaronder Syrië, Libanon en Algerije. Daarnaast heeft Minsk nog een kleine bevolking van Roma.

Taal

Oorspronkelijk spraken de inwoners van Minsk Roetheens, wat zich later ontwikkelde tot Wit-Russisch. Tussen 1569 en 1939 was het Pools de officiële taal van de stad, aangezien de stad bij Polen hoorde. Vanaf de jaren 1920 werd het Wit-Russisch steeds belangrijker en groeide uit tot de meest gesproken taal. Hierdoor spraken de meeste ambtenaren ook Wit-Russisch. Vanaf de jaren 1930 wordt het Russisch steeds belangrijker en bleef stijgen tot aan 1991. Vanaf 1991 werd er meer Wit-Russisch gesproken tot dat president Loekasjenko de Russisch een van de twee officiële talen maakten.

Tegenwoordig wordt er zowel Russisch als Wit-Russisch in de stad gesproken. Beide talen zijn officieel. Meestal wordt een combinatie van de twee talen gesproken. Dit wordt Trasjanka genoemd.

Religie

Het is onduidelijk hoeveel procent van de stad welke religie aanhangt. Dit wordt niet echt goed bijgehouden. Er zijn bronnen hiervoor, maar deze zijn vaak onbetrouwbaar.

Wel is duidelijk dat de Russisch-Orthodoxe Kerk een grote invloed in de stad heeft. De meeste kerken en kathedraal zijn Russisch-Orthodox. Ook is Minsk de zetel van de Wit-Russische afdeling van de Russisch-Orthodoxe Kerk. Daarnaast hangen veel mensen de Rooms-Katholieke Kerk aan.

Stadsleven

Bezienswaardigheden

Het Onafhankelijkheidsplein met het parlementsgebouw

Minsk heeft verschillende bezienswaardigheden. Hieronder een klein overzicht:

Sport

Minsk heeft verschillende voetbalclubs, waaronder FC Minsk en FC Dinamo Minsk. Het belangrijkste stadion van de stad is het Dinamostadion. Dit stadion kan voor verschillende sporten gebruikt worden. Daarnaast heeft Minsk nog enkele ijshockeystadions.

De stad heeft verschillende keren sportevenementen georganiseerd, waaronder het Europees kampioenschap kunstschaatsen (2019) en wedstrijdschaatsen (2016).

Verkeer en vervoer

Minsk heeft een uitgebreid netwerk voor openbaar vervoer. De stad heeft een eigen tram met acht lijnen. Ook heeft de stad een metro met drie lijnen. De metro opende in 1977 en vervoert zo'n 800.000 mensen per dag. Ook zijn er verschillende bussen in de stad. Minsk heeft meer als 80 buslijnen. Ook neemt de laatste jaren het gebruik van de fiets erg toe. Zo worden er ook steeds meer fietspaden aangelegd.

Minsk heeft een eigen luchthaven, wat de grootste van het hele land is. De luchthaven is via de metro verbonden met de rest van de stad. Ook zijn er verschillende spoorwegen naar o.a. Warschau en Moskou.

Economie

Minsk is het industriële en economische centrum van Wit-Rusland. In de stad wordt bijna 50% van alle goederen in Wit-Rusland gemaakt. Ook hebben de meeste Wit-Russische en buitenlandse bedrijven hun hoofdkantoor in Minsk, waaronder Gazprom. In tegenstelling tot andere Oost-Europese steden heeft Minsk nog erg veel industrie. In veel steden in Oost-Europa nam de industrie af vanaf 1990, maar in Minsk gebeurde dit niet. Dit komt door het beleid dat de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko heeft gevoerd. De belangrijkste producten die in Minsk gemaakt worden zijn tractors, koelkasten, auto's en televisietoestellen.

Een van de vele parken in Minsk

StedenbandenAfkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Minsk&oldid=840360"