Mississippi (staat)

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Mississippi
The Magnolia State

Flag of Mississippi.svg Seal of Mississippi (2014–present).svg Mississippi in United States.svg

Hoofdstad Jackson
Aantal inwoners 2.963.914 (2020)
Oppervlakte 125.546 km²
Gouverneur Tate Reeves (R)
Lid van de VS sinds 1817
Portaal Portal.svg Verenigde Staten
Een kaart van Mississippi

Mississippi is een van de vijftig staten van de Verenigde Staten. De staat ligt in het zuidwesten van het land aan de Golf van Mexico. Het grenst in het oosten aan Alabama, in het noorden aan Tennessee en in het westen aan Arkansas en Louisiana. Mississippi is vernoemd naar de Mississippirivier die vlak naar de staat stroomt. De bijnaam van Mississippi is "The Magnolia State". Een magnolia is een soort bloem en deze is op de vlag van de staat te vinden. Mississippi heeft als afkorting "MS". De hoofdstad van Mississippi is Jackson. In de staat wonen zo'n 2,9 miljoen mensen.

De staat werd officieel lid van de Verenigde Staten op 10 december 1817. Het trad als 20e staat toe. Mississippi was een slavenstaat, wat betekende dat er veel slavernij te vinden was. Mississippi had namelijk een hoop plantages waar katoen geplukt werd. Tegen 1860 bestond 55% van de bevolking uit slaven. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog scheidde Mississippi zich af van de Verenigde Staten samen met andere slavenstaten. Zij vormden een nieuw land; de Geconfedereerde Staten van Amerika (Confederatie). De Confederatie verloor de oorlog en viel in 1865 uiteen. Mississippi werd hierna weer lid van de Verenigde Staten, maar de inwoners kregen pas in 1870 hun stemrecht terug. Na de burgeroorlog ontstond grote armoede in de staat. Ook werd de rassensegregatie ingevoerd. Dit betekende dat blanke en zwarte Amerikanen apart van elkaar moesten leven. Deze rassensegregatie eindigde pas in de jaren 1960.

Mississippi is nog altijd een van de armste staten van het land. Inwoners zijn vooral afhankelijk van toerisme, landbouw en industrie. Mississippi is een "rode staat". Dit betekent dat de Republikeinse Partij grote aanhang in de staat heeft. Mississippi is een van de meest conservatieve staten in het land.

Geografie

Landschap

De staat is vernoemd naar de Mississippirivier, die in het westen langs de staat stroomt. In de Mississippi monden veel verschillende rivieren uit, zoals de Big Black River, de Pearl River en de Tombigdee. De staat Mississippi is erg vlak. Het hoogste punt is de Woodall Mountain met 804 meter. Toch is het grootste gedeelte van de staat vlak tot heuvelachtig. Er liggen veel moerassen in de staat.

Mississippi heeft een kleine kustlijn aan de Golf van Mexico met enkele kleinere eilanden.

Grote steden

Grootste steden van Mississippi

Jackson December 2018 63 (skyline).jpg
Jackson
Gulfport, Mississippi Skyline (2022).jpg
Gulfport

Nummer Stad Inwoners County

Southaven Top Of Mississippi Brick Sign.jpg
Southaven
Hattiesburg Courthouse and Confederate Monument.jpg
Hattiesburg

1. Jackson 166.965 Hinds County
2. Gulfport 71.822 Harrison County
3. Southaven 54.031 DeSoto County
4. Hattiesburg 46.377 Forrest County
5. Biloxi 45.908 Harrison County
6. Tupelo 38.114 Lee County
7. Meridian 37.940 Lauderdale County
8. Olive Branch 37.435 DeSoto County
9. Greenville 30.686 Washington County
10. Horn Lake 27.095 DeSoto County

Klimaat

Mississippi heeft een vochtig subtropisch klimaat. De staat heeft hoge temperaturen gedurende met hele jaar met lange, hete zomers en korte, zachte winters. Tijdens de winter kan het in het noorden van de staat veel kouder worden dan in het zuiden. Vaak ligt de temperatuur in de winter rond de 6°C en in de zomer rond de 27°C. Vaak valt er geen sneeuw in de winter, aangezien het te warm. Toch kan het soms gebeuren dat er wel sneeuw valt, zoals de sneeuwstorm op Oudjaarsdag 1963. Mississippi heeft te maken met neerslag gedurende het gehele jaar. De meeste neerslag valt in de winter, maar er valt ook veel in de zomer.

De staat ligt in het gebied waar veel orkanen voorkomen namelijk rond de Golf van Mexico. Het gebeurt dan ook vaak dat een orkaan aan land gaat bij Mississippi of langs Mississippi gaat. Dit kan veel schade en zelfs overstromingen veroorzaken. De ergste orkanen waren Camille in 1969 en Katrina in 2005. Ook komen er heftige onweersbuien in de staat voor. In het noorden van de staat kunnen ook tornado's ontstaan. Per jaar komen hier zo'n 27 tornado's voor.

Het landschap van Mississippi

Bevolking

Algemeen

Mississippi heeft zo'n 2,9 miljoen inwoners. Lang steeg het aantal inwoners van de staat, maar tegenwoordig krimpt het aantal inwoners. Dit is vrij bijzonder voor de Verenigde Staten, aangezien haast alle staten met bevolkingsgroei te maken hebben. De reden dat de bevolking krimpt komt doordat mensen steeds minder kinderen krijgen of verhuizen naar andere staten. Dit laatste komt vooral doordat Mississippi met grote werkloosheid te maken heeft.

De grootste groep inwoners in de staat zijn blanke Amerikanen (54%). Daarnaast heeft Mississippi nog een groot aantal Afro-Amerikanen (37%). Hiermee is Mississippi een van de staten met het hoogste aantal Afro-Amerikanen. Ook zijn er nog kleinere groepen latino's en Aziatische Amerikanen.

Een baptistische kerk in Mississippi

Taal

De officiële taal van Mississippi is Engels. Het Engels wordt gebruikt in het onderwijs, de rechtspraak en politiek. Ook is het de moedertaal van de meeste inwoners. 97% van de bevolking enkel Engels.

De tweede taal van Mississippi is het Spaans, wat door 1,9% van de bevolking wordt gesproken. Daarnaast zijn er nog kleine groepen die Frans, Vietnamees en Duits spreken.

Religie

Mississippi is een van de meeste religieuze staten van de Verenigde Staten. Mississippi is onderdeel van de zogeheten Bible Belt waar veel conservatieve christenen wonen. In de Bible Belt speelt het christendom een grote rol in de samenleving. Veel mensen gaan naar de kerk en veel mensen zijn ook tegen het homohuwelijk, euthanasie en abortus. 83% van de bevolking ziet zichzelf als christen. Hiervan is 77% protestants, 4% katholiek en 1% mormoons. De meeste protestantse inwoners hangen het methodisme of baptisme aan.

14% van de inwoners geloof niet in een religie of is ongelovig. 2% hangt een andere religie aan, waaronder het jodendom, de islam of het boeddhisme.

Politiek

Statelijke politiek

Het parlementsgebouw van Mississippi

Het dagelijks bestuur van Mississippi ligt in de handen van een gouverneur. De huidige gouverneur van Mississippi is de Republikein Tate Reeves. Een gouverneur wordt om de vier jaar gekozen en kan slechts één keer herkozen worden. De gouverneur wordt geholpen door een luitenant-gouverneur. Deze wordt door middel van aparte verkiezingen gekozen. De luitenant-gouverneur vervangt de gouverneur bij afwezigheid. Daarnaast zijn er nog verschillende ministers. Deze ministers worden ook rechtstreeks door de bevolking gekozen.

De staat heeft ook een eigen parlement; de Mississippi Legislature. Deze bestaat uit twee verschillende kamers:

  • Het Huis van Afgevaardigden, bestaande uit 122 leden. Deze leden worden om de vier jaar gekozen.
  • De Senaat, bestaande uit 52 leden. Deze leden worden om de vier jaar gekozen.

In beide kamers hebben de Republikeinen een meerderheid. De overige zetels worden ingenomen door de Democraten.

Bestuurlijke indeling

Mississippi counties map.png


Landelijke politiek

Sinds de jaren 1990 is Mississippi een "rode staat". Dit betekent dat de Republikeinse Partij veel aanhang heeft in de staat. Bij presidentsverkiezingen gaat de staat vrijwel zeker naar de Republikeinse stemmers. De laatste keer dat een Democraat de staat won, was in 1976 met Jimmy Carter. Sindsdien heeft Mississippi altijd voor de Republikeinen gestemd. Zij winnen de staat vaak met ongeveer 70% van de stemmen.

Het oogsten van katoen in Mississippi

In het Amerikaans Congres wordt Mississippi vertegenwoordigd door 4 afgevaardigden en twee senatoren. Van de vier afgevaardigden zijn er 3 Republikein en 1 Democraat. Beide senatoren (Roger Wicker en Cindy Hyde-Smith) zijn lid van de Republikeinse Partij. Geen van de Amerikaanse presidenten kwam uit Mississippi. Toch was er een president die Mississippi als thuisstaat had. Dit was Jefferson Davis die tussen 1861 en 1865 president van de Geconfedereerde Staten van Amerika was.

Economie

Mississippi is een van de armste staten van de Verenigde Staten. Na de Amerikaanse Burgeroorlog stortte de economie van de staat in door het afschaffen van de slavernij. De economie heeft zich nooit hersteld en nog altijd heeft de staat te maken met armoede en grote werkloosheid.

De economie van de staat is vooral afhankelijk van de landbouw. In Mississippi wordt nog altijd veel katoen verbouwd. Ook zijn er enkele fabrieken van autobedrijven om auto's in elkaar te zetten. Daarnaast komen veel toeristen naar Mississippi vanwege het klimaat en om te gokken.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Mississippi_(staat)&oldid=728011"