Namen (provincie)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Namen (Namur)
Flag of Namur Province.svg Wapen van Namen (provincie).svg

Province de Namur in Belgium.svg

Hoofdstad Namen
Eigenschappen
Oppervlakte 3.666 km²
Hoeveelheid inwoners 502.261 (01/01/2023)
Gouverneur Denis Mathen (MR)
Arrondissementen 3
Gemeenten 38
Gewest Wallonië
Meer informatie www.province.namur.be
Portaal Portal.svg België

Namen (Frans: Namur, Waals: Nameur) is een Belgische provincie dat op het Waals Gewest ligt. Namen heeft als hoofdstad de gelijknamige stad Namen. Namen ligt in Wallonië, het zuidelijke deel van België. Men spreekt er Frans.

Geschiedenis

De vestingswerken van Dinant

Hoewel Namen pas twee eeuwen een provincie is, bestaat het al veel langer. Toen de Romeinen vertrokken uit België, ontstond het Lommegouw. Dit was de voorloper van Namen. De graaf van dat gouw, Albrecht I, maakte van het Lommegouw een echt graafschap. Dat graafschap vernoemde hij naar de grootste stad, Namen. Hierdoor ontstond graafschap Namen. In de eerste twee eeuwen had Namen het erg moeilijk. Namen werd omringt door drie machtige landen, graafschap Brabant, graafschap Henegouwen en prinsbisdom Luik. Deze landen pikte allerlei stukken land van Namen in, waaronder de belangrijke industriestad Dinant. In de 12e eeuw zorgden de graven ervoor dat deze verliezen werden gecompenseerd. Via een spelletje van huwelijken kregen de graven allerlei stukken land erbij. Uiteindelijk kwam Namen in bezit van de Bourgondiërs, vervolgens van de Habsburgers en tenslotte de Spanjaarden. Na de Vrede van Utrecht werden de Oostenrijkers de baas over Namen.

In 1790 waren de inwoners van Namen het zat. Ze stichtten samen met andere landen, de Verenigde Nederlandse Staten. Je kan dit land zien als de voorloper van het huidige België. In 1794 viel Frankrijk, waar de Franse Revolutie aan de gang was, Namen binnen. Een jaar later was het dan ook gedaan met het graafschap Namen. De Fransen onder aanvoering vam Napoleon maakten er het departement Samber en Maas van. Toen België in 1815 onderdeel werd van Nederland, herstelde de Nederlanders Namen weer. Namen was niet langer een graafschap, maar een provincie. In 1830, bij het ontstaan van België, werd het toegevoegd aan België.

Geografie

Namen heeft een oppervlakte van 3666 km². De hoofdstad van Namen is de gelijknamige stad Namen. Het hoogste punt is 505 meter hoog en ligt bij Croix-Scaille. En het laagste punt is 90 meter laag en ligt bij Andenne. In het zuiden van de provincie ligt een deel van de Ardennen.

Namen ligt in het zuiden van België. In het noorden grenst de provincie aan Waals-Brabant, in het oosten aan Luik, in het zuidoosten aan de Belgische provincie Luxemburg, in het zuiden aan Frankrijk en in het westen aan Henegouwen.

Door Namen stroomt een belangrijke rivier, de Maas. Vanuit Frankijk stroomt deze naar het noorden. Ook de Samber is een belangrijke rivier. In de stad Namen stromen de Maas en de Samber samen. Andere bekende rivieren in Namen zijn de Bocq, de Orneau en de Lesse.

Bestuurlijke indeling

Arrondissementen

De provincie Namen telt drie arrondissementen. Dit zijn:

Gemeenten

Een kaartje met alle gemeenten in Namen. De nummers komen overeen met de opsomming hiernaast.

Namen is verdeeld in 38 gemeenten. Hieronder vindt je ze allemaal. Sommige gemeenten mogen zich ook een stad noemen. Deze gemeenten hebben (stad) achter de naam staan.

1. Andenne (stad)
2. Anhée
3. Assesse
4. Beauraing (stad)
5. Bièvre
6. Cerfontaine
7. Ciney (stad)
8. Couvin (stad)
9. Dinant (stad)
10. Doische
11. Éghezée
12. Fernelmont
13. Floreffe
14. Florennes
15. Fosses-la-Ville (stad)
16. Gedinne
17. Gembloers (stad)
18. Gesves
19. Hamois

20. Hastière
21. Havelange
22. Houyet
23. Jemeppe-s.-S.
24. La Bruyère
25. Mettet
26. Namen (stad)
27. Ohey
28. Onhaye
29. Philippeville (stad)
30. Profondeville
31. Rochefort (stad)
32. Sambreville
33. Sombreffe
34. Somme-Leuze
35. Viroinval
36. Vresse-sur-Semois
37. Walcourt (stad)
38. Yvoir

Bevolking en taal

Namen, de hoofdstad van Namen.

In Namen wonen 502.261 (01/01/2023) inwoners. Nog steeds groeit het inwonersaantal. In hoofdstad wonen de meeste mensen. In de omgeving van de hoofdstad wonen ook veel mensen, maar minder als in de hoofdstad zelf. Richting Charleroi is dit aantal weer iets hoger. In het zuiden en oosten wonen de minste mensen en daar is de bevolkingsdichtheid dan ook het laagst.

Qua bevolkingsaantal is Namen de op twee na kleinste Belgische provincie.

Politiek

De huidige gouverneur van Namen is Denis Mathen van het Mouvement Réformateur. Samen met wat andere leden vormt hij de provinciecollege Vraagteken2.png. Deze wordt gevormd door de partijen Mouvement Réformateur, Les Engagés en Démocrate Fédéraliste Indépendant (DéFI). Naast het provinciecollege is er ook de provincieraad Vraagteken2.png. Deze wordt gekozen door de Naamse bevolking en de laatste verkiezingen hiervoor waren in 2018. De raad heeft 37 leden en de huidige samenstelling van deze raad is: 12 leden van de Mouvement Réformateur (MR), 9 leden van de Parti Socialiste (PS), 6 leden van Les Engagés en 4 leden van Ecolo. Vroeger bestond de provincieraad uit 56 leden.

Zie ook


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Namen_(provincie)&oldid=817238"