Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Olympic rings without rims.svg WikiKids wenst de sporters op de Olympische Winterspelen 2022 in Beijing veel succes! Olympic rings without rims.svg

Nederlands-Indië

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nederlandsch-Indië
Hindhia-Wallanda
Hindia Belanda
オランダ領東インド
Nederlandsindie.png
Je Maintiendrai!

I Maintiendrai!

Flag of the Netherlands.svg
Coat of arms of Dutch East Indies.png
Hoofdstad Batavia
Aantal inwoners 60.700.000 (1930)
Oppervlakte 1.919.440 km² (1914)
Regeringsvorm Monarchie
Dynastie Oranje-Nassau
Officiële Landstaal Nederlands
Religie Islam
Nationale Feestdag 31 augustus - Verjaardag van de Koningin
Munteenheid Gulden
Volkslied Wilhelmus
Voorganger
< Vereenigde Oostindische Compagnie
Opvolger
Indonesië >

Nederlands-Indië was de grootste en belangrijkste kolonie van Nederland.

Geschiedenis

De VOC (Vereenigde Oost-Indische Compagnie) kwamen naar Indonesië en werd de baas in dat land. De VOC haalde er specerijen vandaan zoals; koffiebonen, suikerriet en tabak. Maar ook kruidnagel, steranijs, peper, kamperfoelie en nootmuskaat. Pas in de 19de eeuw werd Nederland er zelf de baas. Nederland haalde er zoveel mogelijk spullen vandaan. Filmpje klik hier voor specerijen

(Dat filmpje staat op teleblik en daar moet je een inlogcode voor hebben, vraag maar aan je meester of juf.)

Zwaar werk

De Indonesiërs moesten zwaar werk doen. En een deel van hun grond moesten ze gebruiken om koffie, suiker en tabak op te verbouwen. Als ze dat niet deden, werden ze gestraft. Pas na 1900 veranderde dit. De Nederlanders bouwden ziekenhuizen en scholen in Nederlands-Indië, daarom dachten ze dat ze wat goeds deden.

Jappenkampen

In de Tweede Wereldoorlog veroverde Japan Nederlands-Indië. De Japanners sloten de Nederlanders en de Indonesiërs op in jappenkampen. Ze behandelden hun gevangen vreselijk slecht.

Na de Tweede wereldoorlog

Toen de Japanners de oorlog verloren, dacht Nederland weer de baas over Nederlands-Indië te worden. Alleen de Indonesiërs wilden dat niet. Soekarno werd hun leider. Hij zei dat Indonesië onafhankelijk (zelf dingen beslissen en een vrij land zijn) wilde zijn. Nederland was het er niet mee eens en stuurde 100.000 soldaten per boot naar Nederlands-Indië bij de Politionele acties. Alleen het probleem was dat Soekarno ook mensen voor het leger had verzameld. Van 1945 tot 1949 was er oorlog. Er kwamen 150.000 Indonesiërs om het leven. Nederlanders maakten veel onschuldige Indonesiërs dood. Uiteindelijk nam de Verenigde Staten het voor Indonesië op. Nederland kreeg namelijk geld van de Verenigde Staten om alles wat kapot was gegaan in de Tweede Wereldoorlog weer te repareren. De Amerikanen zeiden dat als Nederland de Indonesiërs niet met rust zou laten, Nederland dat geld niet meer zou krijgen. Toen zag Nederland in dat ze fout zaten. Daarom werd Indonesië in 1949 onafhankelijk.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nederlands-Indië&oldid=655457"