Nederlandse Antillen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nederlandse Antillen
Netherlands Antilles
Antias Hulandes

Niederländische Antillen.gif
(1954 - 2010)

Hoofdstad Willemstad
Aantal inwoners 283.935 (2009)
Oppervlakte 980 km²
Regeringsvorm Land binnen het Koninkrijk der Nederlanden
Koningin Beatrix
Taal Nederlands
Engels (English)
Papiaments (Papiamentu)
Munteenheid Antilliaanse gulden
Godsdienst Rooms-katholiek
Protestantisme
Landcode ABW

De Nederlandse Antillen zijn een voormalig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden, in de Caraïbische Zee dat bestond uit 6 eilanden. Het waren Aruba, Bonaire, Curacao, Saba, Sint Eustatius, en Sint Maarten. Van 15 december 1954 tot 10 oktober 2010 bestonden de Nederlandse Antillen. Saba, Sint Eustatius en Bonaire werden bijzondere gemeente van Nederland. Sint Maarten en Curacao werden landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Aruba is al sinds de jaren 80 een apart land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. De hoofdstad van de Nederlandse Antillen was Willemstad op het eiland Curaçao.

Naam

Hoewel de Nederlandse Antillen niet meer bestaan, wordt de naam nog wel gebruikt. Het wordt namelijk gebruikt om de eilanden Aruba, Curaçao, Bonaire, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten aan te duiden. Er is namelijk nog geen nieuwe naam voor de eilanden bedacht. Toch worden er wel andere namen gebruikt die niet altijd even correct zijn. De Nederlanders en de bewoners van de eilanden noemen de eilanden de Antillen, officieel is dit fout omdat je dan eigenlijk het hele Caribische gebied aanduid. Andere namen zijn:

  • De ABC-eilanden, hiermee duidt je alleen Aruba, Bonaire en Curaçao mee aan.
  • De SSS-eilanden, hiermee duidt je alleen Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten mee aan.
  • Caribisch Nederland of de BES-eilanden, hiermee duidt je alleen Bonaire, Sint Eustatius en Saba mee aan.

Geschiedenis

Elk eiland van de Nederlandse Antillen is op een andere manier ontdekt. Zo is Saba bijvoorbeeld door Columbus ontdekt in 1493 en Bonaire door Amerigo Vespucci in 1499. De eilanden hoorde in het begin allemaal bij Spanje. In 1634 werden de eilanden veroverd door de West-Indische Compagnie (WIC). In de Gouden Eeuw kregen de Nederlandse handelaren namelijk meer belangstelling voor de Nederlandse Antillen en Suriname. De handelaren kregen er belangstelling voor omdat je er goed zout vandaan kon halen. Die gebruikte de Nederlanders voor de haring want door het zout bleef de haring langer goed. Ook kwamen de Nederlanders er achter dat er veel geld te verdienen was in de slavenhandel. De WIC ging slaven halen uit Afrika om te verkopen aan handelaren in de Nederlandse Antillen en Suriname. De reis was verschrikkelijk en er stierven veel slaven aan ziektes en omdat ze niet genoeg te eten kregen. Op Curaçao werden de slaven verkocht op slavenmarkten. De slavenhandel wordt nog steeds een zwarte bladzijde uit de geschiedenis gevonden en koningin Beatrix heeft zelfs een monument geopend in het Oosterpark in Amsterdam, omdat dit nooit meer mag gebeuren.

In 1792 ging de WIC failliet. Hierdoor werden de Nederlandse Antillen en Suriname één kolonie. De hoofdstad werd Paramaribo. Aangezien dit niet werkte, werd het opgeheven. Er was namelijk te weinig toezicht op de eilanden. Hierna kwam er een nieuwe kolonie. Dit was de voorloper van de Nederlandse Antillen. Het heette Curaçao en Onderhorigheden. De hoofdstad was Willemstad op Curaçao. Van 1845 tot en met 1954 bestond de kolonie. Hierna werd er een nieuwe kolonie gesticht, namelijk de Nederlandse Antillen. In 1975 werd Suriname onafhankelijk en men dacht dat de Nederlandse Antillen dit ook wilden. Wel werd Aruba op 1 januari 1986 een apart land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Op 2 november 2006 is er besloten dat Curaçao en Sint Maarten aparte landen werden. Deze landen waren nog niet helemaal apart. Want Nederland stuurde ze nog wel geld en ze hielpen ze als het slecht met ze ging. De landen werden net als Aruba een apart land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Saba, Bonaire en Sint Eustatius werden een Nederlandse gemeente. Op 10 oktober 2010 werden de Nederlandse Antillen officieel opgeheven.

De eilanden

Naam Hoofdstad Inwoners Oppervlakte Status
Aruba Oranjestad 105.264 (2017) 180 km² Apart land binnen het Koninkrijk der Nederlanden
Bonaire Kralendijk 20.104 (2019) 288 km² Nederlandse gemeente
Curaçao Willemstad 161.014 (2017) 444 km² Land binnen het Koninkrijk der Nederlanden
Sint Maarten Philipsburg 41.109 (2017) 34 km² Land binnen het Koninkrijk der Nederlanden
Sint Eustatius Oranjestad 3.138 (2019) 21 km² Nederlandse gemeente
Saba The Bottom 1.915 (2019) 13 km² Nederlandse gemeente

Natuur

De Nederlandse Antillen hebben een tropisch klimaat. Het is er bijna altijd mooi weer. De temperatuur is er rond de 28°C. Er leven door het warme weer andere planten en dieren dan in Nederland. Er waait ook altijd een vrij harde wind. Doordat deze wind altijd maar een kant op waait, groeten er bomen die nergens anders ter wereld groeien. Namelijk de divi-divi boom. Dit een loofboom, maar met heel kleine blaadjes die net groter zijn dan de naalden van naaldbomen. De stam lijkt net van kurk te zijn gemaakt. Ook groeien er heel grote cactussen en aloe vera. Aloe vera is een grote plant, die ze heel veel gebruiken in make-up, eten en medicijnen. Ook zijn er veel hagedissen, salamanders, pelikanen en wilde geiten. Onder de water is de natuur het mooist. Daar kun je koraalriffen zien met prachtige tropische vissen en andere zeedieren.

Staatsinrichting

Zoals Nederland en België een minister-president hebben, hadden de Nederlandse Antillen een gouverneur. De gouverneur was de leider van de regering en hij vertegenwoordigde het koningshuis op de eilanden. Toch besliste hij niet over wetten en was hij niet verantwoordelijk voor wat de regering deed. De Nederlandse Antillen hadden een regering. Het hoofd van de regering was de koningin, maar de gouverneur nam de taken over. Naast de gouverneur was er de Raad van Ministers. De koningin benoemde gouverneur en de gouverneur benoemde de ministers. Naast de regering was er nog een soort van Tweede Kamer. Deze heette de Staten van de Nederlandse Antillen. Om de vier jaar waren daar verkiezingen voor. De staten bestonden uit 22 leden. Alle eilanden leverden leden, maar het verschilde per eiland hoeveel leden ernaartoe gingen. Elk jaar moest de regering een begroting maken en deze moest door de Nederlandse Tweede Kamer worden goedgekeurd. Daarnaast had ieder eiland nog een eilandsraad.

Bevolking

Op de Nederlandse Antillen werden vele talen gesproken. Op elk eiland werd Nederlands gesproken. Daarnaast waren Engels en Papiaments andere officiële talen. Engels wordt vooral gesproken op de eilanden Saba, sint Eustatius en Sint Maarten. Papiaments vooral op Bonaire en Curaçao. Daarnaast zijn er veel mensen die Spaans praten, Dit komt waarschijnlijk omdat de eilanden dicht bij Venezuela liggen, waar Spaans wordt gesproken. Op Sint Maarten wordt ook nog Frans gesproken, dit komt omdat de helft van het eiland van Frankrijk is. 96,7% van de bevolking kon lezen en schrijven, in vergelijking met Nederland is dat 99%. Op de Nederlandse Antillen was 72% rooms-katholiek. De rest behoorde tot andere stromingen van het christendom, het jodendom of de islam.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nederlandse_Antillen&oldid=694209"