Help mee! Maak een account of meld je aan.
Je hebt nog tot 29 maart om je inzending voor de SuperSchrijfwedstrijd af te maken!

Nederlandse Top 40

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hans Breukhoven en Lex Harding presenteren op 2 september 2005 de opnieuw gedrukte versie van de Top 40.

De Nederlandse Top 40 is een van de officiële hitlijsten van Nederland. De andere zijn de Single Top 100 en de 3FM Mega Top 50. Op zaterdag 2 januari kwam de eerste hitlijst uit. Toen werd die nog uitgezonden door radio Veronica. Dit was zo tot 1974 en daarna nam Mi Amigo het voor een jaartje over. In 1974 door Radio 3 en sinds 1993 door Radio 538.

Geschiedenis

Dit was niet de eerste Nederlandse hitlijst, het blad Elsevier had de eerste hitlijst. Ook andere waren de de top 40 voor. Alleen veel van deze hitlijsten kwamen niet wekelijks uit. Joost den Draaier was de bedenker en initiatiefnemer voor een hitlijst voor radio Veronica en kreeg alle mensen van Veronica er over eens dat er een hitlijst moest komen. Hij ging eerst naar de Verenigde-Staten om te studeren en zo kwam hij op het idee. Eerst heette het de "Nederlandse Hitparade" maar later werd deze naam gauw veranderd door de Veronica-top 40, dat deden ze om hun naam voor steeds meer dingen te kunnen gebruiken en hun concurrenten zoals: Mi Amigo proberen af te troeven. De lijst werd een succes en was een van de best geluisterde programma's van Veronica ooit (qua marktaandeel). Toen Radio 3 de lijst in handen kreeg vonden ze dat er nog maar een lijst mocht bestaan de mega top 50. Na een paar jaar kocht 538 de rechten op en zo is de Top 40 de bekendste en meest toonaangevende hitlijst van Nederland.

Naam

De top 40 startte in 1965 als Nederlandse hitparade. Na 1 jaar werd de lijst omgedoopt tot Veronica Top 40. Nadat Veronica in 1974 haar uitzendingen vanaf zee staakte ging de lijst verder onder de naam Nederlandse Top 40. Vanwege sponsoring heeft de lijst ook wel bekendgestaan als de Rabo Top 40 en de Wanadoo. Top 40. Sinds 2011 is Media Markt sponsor van de Nederlandse Top 40. Je hebt ook een album top 40.

Bekende liedjes die nummer 1 waren

  1. Tonight: Tina Turner & David Bowie, 4 weken op nummer 1 en 13 weken in de lijst.
  2. I will always love you: Whitney Houston, 9 weken op nummer 1 en 19 weken in de lijst.
  3. Wannabe: Spice Girls 2 weken op nummer 1 en 13 weken in de lijst.
  4. Nikita: Elton John 7 weken op nummer 1 en 19 weken in de lijst.

Externe links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nederlandse_Top_40&oldid=572110"