Neurenberg

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het centrum van Neurenberg
Het kasteel van Neurenberg

Neurenberg (Duits: Nürnberg) is een grote stad in Duitsland. Het ligt in de deelstaat Beieren. De stad heeft 498.876 inwoners.

Geschiedenis

De eerste vermelding van Neurenberg was al in het jaar 1050. In het jaar 1888 had Neurenberg al meer dan 100.000 inwoners. Rond de jaren '70 bereikte het inwonersaantal zelfs de 515.000.

In de jaren voor de Tweede Wereldoorlog werd elk jaar in Neurenberg de Reichsparteitag gehouden van de NSDAP. Er was een heel groot terrein waar belangrijke nazi's, zoals Adolf Hitler, toespraken hielden. Andere onderdelen van de partij, zoals de SS en de Hitlerjugend hielden grote parades. Dit terrein bestaat nog steeds en is nu in gebruik als park en museum.

Na de Tweede Wereldoorlog vonden in Neurenberg de Processen van Neurenberg plaats, waar de grootste misdadigers uit nazi-Duitsland werden berecht. Dit proces behandelde 24 kopstukken, waarvan er 12 ter dood veroordeeld werden, en nog een een aantal zelfmoord pleegden.

Vervoer

De stad heeft drie metrolijnen, 5 tramlijnen en 4 S-Bahnlijnen. Een S-Bahn is een soort stoptrein. Natuurlijke stoppen er ook normale stoptreinen en intercity's in de stad. Het grootste station is Nürnberg Haupbahnhof. Hiervandaan kan men reizen naar steden overal in Duitsland. Er is ook een luchthaven: Flughafen Nürnberg Albrecht Dürer. Er zijn zo'n 50 bestemmingen: vooral vakantiebestemmingen in Europa. Zo'n 3 miljoen passagiers maken elk jaar van de luchthaven gebruik.

Partnersteden


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Neurenberg&oldid=524033"