New York (staat)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
New York
The Empire State

New York state flag.png Seal of New York.svg New York in United States.svg

Hoofdstad Albany
Aantal inwoners 19.849.399 (2017)
Oppervlakte 141.205 km²
Gouverneur Andrew Cuomo (Democratisch)
Lid van de VS sinds 1788
Portaal Portal.svg Verenigde Staten

New York is een Amerikaanse staat. De staat ligt in het noordoosten van het land. New York grenst aan de staten Connecticut, Massachusetts, Vermont, New Jersey en Pennsylvania. De afkorting van de staat is NY en de bijnaam is 'The Empire State'.

New York wordt vaak verward met de bekende en grote stad die er ligt, New York City. Hoewel New York City de grootste stad van heel het land is, is het niet de hoofdstad van de staat New York. Dat is namelijk het veel kleinere Albany. Zowel New York City als Albany liggen aan de Hudsonrivier, die vernoemd is naar de ontdekker van dit gebied: Henry Hudson.

Geschiedenis

New York was vroeger een Nederlandse kolonie. De staat heette toen nog Nieuw-Nederland. Veel steden hadden een andere naam. Albany heette toen Beverwijck en New York City heette toen Nieuw-Amsterdam.

Steden

In New York liggen veel steden. Hier staan de vijf grootste. Veel steden zoals Buffalo hebben ook nog een agglomeratie. Bij Bufallo heeft de agglomeratie meer dan een miljoen inwoners. Ook is de agglomeratie van New York City erg groot.

Grootste steden van New York

Naam Inwoners County
1. New York City 8.550.405 Bronx, Kings, New York, Queens en Richmond County
2. Buffalo 292.648 Erie County
3. Rochester 210.565 Monroe County
4. Syracuse 147.306 Onondaga County
5. Albany 1000460 Albany County


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=New_York_(staat)&oldid=487723"