Verbeter WikiKids vandaag nog!

Nicaragua

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Republiek Nicaragua
República de Nicaragua

Flag of Nicaragua.svg Coat of arms of Nicaragua.svg Nicaragua locator map.png

Hoofdstad Managua
Aantal inwoners 6.595.674 (2020)
Oppervlakte 130.373 km²
Regeringsvorm Presidentiële republiek
President Daniel Ortega (sinds 2007)
Vicepresident Rosario Murillo (sinds 2017)
Godsdienst Christendom (84,4%)
Geen religie (14,7%)
Overig (0,9%)
Taal Spaans (Español)
Munteenheid Nicaraguaanse córdoba
Volkslied Salve a ti
Nationale feestdag 15 september
Landcode NIC

Nicaragua is een land in het werelddeel Noord-Amerika. De hoofdstad is Managua.

Vulcan Masaya

Vulcan Masaya is een gebied met twee vulkanen met 5 kraters. Er is een grote krater genaamd Santiagokrater. Deze krater gromt en dampt nog iedere dag. Nog voor Columbus Amerika ontdekte was de inheemse bevolking er al van onder de indruk. Ze noemde de krater de brandende berg. Het was een heilige plaats Deze mensen geloofden dat de erupties teken van de toorn van de goden waren.

Op deze vulkaan komen ook veel nevelwouden voor. Dit soort wouden zijn erg zeldzaam.

Natuur

Binnen dit gebied liggen grote grotten met duizenden vleermuizen. De inheemse bevolking hield binnen deze grotten offerfeesten. Tijdens deze feesten werden er maagden en kinderen vanuit deze grotten naar de Santiagokrater werden gebracht en daar geofferd. Waarschijnlijke om boze goden tevreden te stellen. De Spaanse veroveraars noemden de vulkaan La Boca del Infierno ("mond van de hel"). Ze plaatsten een kruis op de rand van de vulkaan en zochten naar goud in de krater.

Recent

Pas eind 2006 is hierin nog een nieuwe krater ontdekt. De mensen die in het gebied rondom deze gasuitstotende krater wonen hebben allemaal rotte tanden. Een verschijnsel dat waarschijnlijk te maken heeft met het vulkaangas. Maar omdat de grond in dit gebied door de vulkaan zo vruchtbaar is blijven boeren hier wonen. Opvallend is dat de chocoyos vogels wonen in deze krater en niet gevoelig zijn voor de giftige dampen.

Nationale vogel

Nicaragua's nationale vogel is de Guardabarranco

Stad Granada

Granada is een stad in Nicuragua, bij de westoever van het meer Nicuragua en ligt ongeveer achttien kilometer van de Grote Oceaan. De stad heeft 92.000 in woners (in 2002). Het is de hoofdstad van het deparment Granada.

Voordat Nicaragua in Spaanse handen viel, was het gebied waar nu Granada legt een belangrijke handelsroute. Het was het centrum van levendige Indiaanse economieën.

De stad Granada werd in 1524 gesticht door Francisco Hernández de Córdoba, en is daarmee de oudste stad op het vasteland van Midden-Amerika. Het was een lange tijd de belangrijkste stad in Nicaragua. In de 17e eeuw werd de stad aangevallen door piraten uit Frankrijk en Engeland. In het koloniale tijdperk was Granada zeer geliefd vanwege de vatuurlijk rijkdommen in de vorm van goud en vruchtbare bodem. Boven dien was de stad vie het water vanaf beide kusten goed te bereikte stad te beschermen tegen aan vallen van piraten vie de rivier san Juan vanuit de Caribische Zee, bouwden de Spanjaarden een fort op de Zuidoever van de rivier, bij het Meer van Nicaragua. Van dit fort San Pablo zijn de ruïnes bewaard gebleven.

Nadat Nicaragua in 1835 onafhankelijk werd van de Centraal-Amerikaanse federatie wisselde Granada samen met León af als hoofdstad van Nicaragua. Granada werd door conservatieve regimes geprefereerd, terwijl liberalen de voorkeur gaven aan León. De rivaliteit tussen beide steden ging gepaard met geweld, hetgeen in 1850 uitmondde in een burgeroorlog.

In 1855 viel de Amerikaanse avonturier William Walker met zijn huurlingen Granada aan, met het doel Midden-Amerika te veroveren. Geholpen door troepen uit het Granada vijandige León lukte het hem om Granada in handen te krijgen. Vervolgens heerste hij van daaruit over Nicaragua. De andere Midden-Amerikaanse staten voelden zich echter bedreigd, en verdreven Walker in 1857 uit Nicaragua. Zijn manschappen lieten daarbij een spoor van vernietiging achter in Granada.

Deze rivaliteit tussen Granada en León bleef ook na het vertrek van Walker bestaan, totdat de hoofdstad van Nicaragua in 1858 bij wijze van compromis definitief gevestigd werd in Managua.

Granada is nu de derde stad van Nicaragua.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nicaragua&oldid=740826"