Noors

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Noors (Norsk) is de officiële taal van Noorwegen. Noors is een Noord-Germaanse en Scandinavische taal, en wordt alleen in Noorwegen gesproken. Ongeveer 4,5 miljoen mensen spreken Noors.

Er zijn twee verschillende standaard-schrijftalen: Bokmål en Nynorsk. In 1536 werd de schrijftaal van Noorwegen Deens, omdat Noorwegen een provincie van Denemarken was geworden. Noors werd toen op het platteland gesproken. Daardoor werden er 2 verschillende schrijftalen ontwikkeld.

Het alfabet heeft 29 letters: eerst de 26 letters zoals we die kennen vanuit het Nederlands en daarna de drie speciale klinkers: de æ, ø en å. De æ is eigenlijk een a en een e aaneen geplakt; het wordt uitgsproken als de 'e' in he (bijvoorbeeld "grappig, he?"), maar dan net iets langer. De ø wordt uitgesproken als een 'eu' zoals in deur. De å wordt uitgesproken als de 'o' in oh.

Nederlands Noors
ik jeg
jij du
u De
hij han
zij hun
het det
wij vi
jullie dere
zij de

Elkaar ontmoeten en kennismaken

De beleefdheidsvorm De wordt eigenlijk niet meer gebruikt. Alleen zeer belangrijke personen worden met De aangesproken, voor de rest zegt iedereen gewoon du (jij).

Merk op dat Noren, de bewoners van Noorwegen, ook geen "mevrouw" of "mijnheer" zeggen. Bij een eerste kennismaking, zegt men gewoon hei (hey/hallo) en schud je de hand. Als je de naam van je Noorse gesprekspartner weet (bijvoorbeeld Niels), dan zeg je gewoon Hei, Niels!. In Nederland of Vlaanderen zou men dat onbeleefd vinden, maar in Noorwegen is dat normaal.

Enkele woorden

Nederlands Noors
Ja Ja
Nee Nei
Ik heet.... Jeg heter....
Welkom Velkommen
Goedendag Goddag
Dag Dag
Week Uke
Maand Måned
Jaar År
Nederlands Noors
1 en
2 to
3 tre
4 fire
5 fem
6 seks
7 sju
8 åtte
9 ni
10 ti
 
Germaanse talen

Noord-Germaanse Talen: Deens · Zweeds · Noors · IJslands · Faeröers
West-Germaanse Talen: Afrikaans · Duits · Engels · Nederlands · Fries · Luxemburgs · Jiddisch

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Noors&oldid=671781"