North Dakota

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
North Dakota
The Peace Garden State

Flag of North Dakota.svg Seal of the State of North Dakota.svg North Dakota in United States.svg

Hoofdstad Bismarck
Aantal inwoners 779.094 (2020)
Oppervlakte 183.272 km²
Gouverneur Doug Burgum (R)
Lid van de VS sinds 1889
Portaal Portal.svg Verenigde Staten
Een kaart van North Dakota

North Dakota is een van de vijftig staten van de Verenigde Staten. De staat ligt in het noorden van het land aan de grens met Canada. De staat grenst in het westen aan Montana, in het zuiden aan South Dakota en in het oosten aan Minnesota. De hoofdstad van North Dakota is Bismarck. North Dakota wordt ook wel The Peace Garden State (De Vredetuinstaat) genoemd. De afkorting is ND.

In North Dakota woonden verschillende volkeren, zoals de Mandan, de Dakota, de Lakota, de Ojibwe en de Cree. Het gebied werd door de Europeanen voor het eerst in de 18e eeuw doorzocht. De eerste kolonisten vestigden zich er in de 19e eeuw. Oorspronkelijk vormden North en South Dakota één territorium (Dakota). Toch is het territorium later in twee aparte staten gesplitst, aangezien de inwoners in het zuiden en noorden niet bij elkaar wilden wonen. Beide staten zijn op 2 november 1889 toegetreden als de 39e en 40e staat. Het is onduidelijk welke staat de 39e en 40e was, maar vaak wordt aangenomen dan North Dakota de 39e was.

North Dakota is een van de dunbevolkte staten van het land. Enkel Alaska, Wyoming en Montana zijn nog dunner bevolkt. Daardoor staat North Dakota vooral bekend om zijn natuur, landbouw en mijnbouw. North Dakota is ook een "rode staat", wat betekent dat de Republikeinse Partij er veel aanhangers heeft.

Geschiedenis

Pre-koloniale periode

Een Lakota-tentenkamp in 1889

In het gebied waar North Dakota nu ligt, woonden vroeger verschillende volkeren. Het eerste volk in de regio waren de Mandan in de 11e eeuw n.Chr. Later kwamen ook de Hidatsa naar het gebied. Sinds de 17e eeuw wonen ook de Dakota en de Lakota in het gebied. Over de vroege geschiedenis van North Dakota is weinig bekend, aangezien deze volkeren geen geschreven bronnen hadden.

Koloniale periode

In 1682 werd North Dakota geclaimd door Frankrijk. Het maakte deel uit van het Louisiana-territorium. Dit territorium omvatte het gehele gebied rondom de Mississippirivier. Desondanks was weinig over het gebied bekend. Pas in 1738 werd het gebied doorzocht door de eerste Europeaan; de Fransman Pierre Gaultier de Varennes et de La Vérendrye. Frankrijk moest het gebied in 1763 afstaan aan Spanje, waardoor het officieel onderdeel werd van de Spaanse kolonie Nieuw-Spanje.

De Spanjaarden dreven handel met de volkeren in het gebied, maar North Dakota werd nooit echt gekoloniseerd. Wel vonden er expedities plaats in het gebied, zoals in 1795. Uiteindelijk moest Spanje North Dakota in 1802 weer teruggeven aan Frankrijk. Hierdoor werd North Dakota opnieuw onderdeel van het Louisiana-territorium. In 1803 besloot Frankrijk echter het gehele territorium te verkopen aan de Verenigde Staten. Dit wordt de aankoop van Louisiana genoemd, waardoor de Verenigde Staten in één keer twee keer zo groot werden.

Amerikaans territorium

Het Dakota-territorium omvatte op het hoogtepunt ook delen van Wyoming en Montana
De zogeheten Homesteaders in 1889

Een groot deel van het gebied was nog steeds onbekend. Tijdens de expeditie van Lewis en Clark tussen 1805 en 1806 werd meer bekend over het gebied. In 1818 wordt de noordgrens met Canada (toen nog een Britse kolonie) bepaald. Het reusachtige Louisiana-territorium wordt in de jaren hierna in steeds kleinere stukken gehakt. Op deze manier kon het gebied beter bestuurd worden en kon er gepland worden welke staten in het gebied kwamen te liggen. Hierdoor ontstond in 1861 het Dakota-territorium, wat zowel North als South Dakota omvatte.

Desondanks hadden het noorden en zuiden van de staat weinig met elkaar gemeen. De steden in het zuiden hadden vrijwel niet te maken met de steden in het noorden. Steeds meer mensen verhuisden naar het zuiden, terwijl de bevolking in het noorden veel minder hard groeide. Toch vestigden veel boeren en immigranten uit Scandinavië en Duitsland zich in North Dakota. De hoofdstad Bismarck is zelfs vernoemd naar de Duitse rijkskanselier Otto von Bismarck. In 1883 wordt deze stad de hoofdstad van het territorium.

Uiteindelijk had South Dakota genoeg inwoners om een staat te worden, terwijl North Dakota dit niet had. De Amerikaanse overheid wilde eerst dat Dakota als één staat zou toetreden, maar de bewoners van beide delen waren hiertegen. Hierdoor werd besloten dat men moest wachten tot dat zowel South als North Dakota genoeg inwoners hadden. Ook werden er volksbesluiten genomen om dit te bevestigen. In 1889 traden North en South Dakota officieel als 39e en 40e staat. In het document wordt niet gesproken welke staat nu eerder is, aangezien men geen kant wilde kiezen. Toch wordt aangenomen dat North Dakota de 39e en South Dakota de 40e staat is, aangezien dit de alfabetische volgorde is.

North Dakota als staat

Nadat North Dakota een staat werd, probeerde men veel nieuwe immigranten te trekken. Hierdoor ontstond de "mythe van North Dakota". Volgens deze mythe kon je door hard te werken jezelf rijk maken en de American Dream bereiken. Zelfs de armste mensen konden door hard werk uiteindelijk een eigen huis en een comfortabel leven krijgen. Hierdoor werd North Dakota ook als een "tuin" gezien. Veel immigranten verhuisden hierdoor naar North Dakota. Tussen 1930 en 1950 vonden er ook grote investeringen in de staat plaats, zoals de Garrisondam.

Tijdens de jaren 1970 en 1980 maakte North Dakota een periode van economische groei door. Dit kwam doordat er aardolie in het westen van de staat werd gevonden. Sindsdien gaat het minder goed met North Dakota. Tegenwoordig is er een werkloosheid in de staat. Ook heeft de staat veel criminaliteit in vergelijking met andere staten.

Geografie

Theodore Roosevelt National Park

Landschap

Het westen van North Dakota behoort tot de Great Plains. Dit is een grote vlakte in het midden van de Verenigde Staten. Desondanks is North Dakota ook heuvelachtig, voornamelijk in het oosten. Hier vindt je veel heuvels en dalen. North Dakota bestaat voor het grootste gedeelte uit graslanden. De meeste landbouw vindt plaats in het oosten van de staat, waar de grond erg vruchtbaar is. In het midden en westen van de staat is de meeste natuur.

Door North Dakota stromen verschillende rivieren, zoals de Red River of the North en de Missouri. Het grootste meer van de staat is de Devils Lake. Een ander meer is Lake Sakakawea, wat ontstaan is door een stuwdam. North Dakota heeft ook een hoop bossen en nationale parken, zoals het Theodore Roosevelt National Park. Het hoogste punt van de staat is White Butte (1.069 meter).

Grote steden

Grootste steden van North Dakota

Broadway Downtown Fargo, North Dakota.jpg
Fargo
Minotwide.jpg
Minot

Naam Inwoners County

BismarckND DowntownHistoricDistrict.jpg
Bismarck
GrandCitiesArtsFest.jpg
Grand Forks

1. Fargo 131.444 Cass County
2. Bismarck 74.445 Burleigh County
3. Grand Forks 58.692 Grand Forks County
4. Minot 47.759 Ward County
5. West Fargo 39.985 Cass County
6. Williston 27.029 Williams County
7. Dickinson 24.979 Stark County
8. Mandan 24.486 Morton County
9. Jamestown 15.754 Stutsman County
10. Wahpeton 8.014 Richland County

Klimaat

North Dakota heeft een landklimaat met hete zomers en koude winters. In juli ligt de temperatuur tussen de 25 en 30°C, terwijl deze in januari onder het vriespunt ligt. In het oosten van de staat liggen de temperaturen vaak lager dan in het westen van de staat. Toch verschillende temperaturen niet heel erg.

In North Dakota is de neerslag vrij gelijk over het jaar verspreid. Het westen van de staat is een stuk droger dan de rest. Ook valt er in de winter meer neerslag dan in de zomermaanden.

Politiek

Statelijke politiek

Het parlementsgebouw van North Dakota

Het dagelijks bestuur van North Dakota in handen van een gouverneur. De huidige gouverneur van de staat is Doug Burgum van de Republikeinse Partij. Hij wordt geholpen door een luitenant-gouverneur die samen met de gouverneur tijdens verkiezingen worden gekozen. Daarnaast zijn er nog enkele andere ministers die samen één regering vormen.

Het parlement van North Dakota heet de North Dakota Legislative en bestaat uit twee kamers:

  • Het Huis van Afgevaardigden, bestaande uit 94 zetels. Elke twee jaar wordt de helft van de zetels herkozen. Een afgevaardigde dient dus vier jaar.
  • De Senaat, bestaande uit 47 zetels die elke twee jaar worden herkozen.

In beide kamers heeft de Republikeinse Partij een absolute meerderheid. De overige zetels worden ingenomen door de Democratische Partij.

Bestuurlijke indeling

North Dakota is verdeeld in 53 county's. Dit zijn:

Een kaart met de county's van North Dakota


Nationale politiek

North Dakota is een "rode staat", wat betekent dat de Republikeinse Partij een grote aanhang binnen de staat heeft. Tijdens de verkiezingen voor het Amerikaans Congres en de president stemt de staat meestal voor de Republikeinse kandidaat. Daardoor is altijd zeker dat North Dakota naar de Republikeinen gaat tijdens de presidentsverkiezingen. De laatste keer dat de Democraat North Dakota won was Lyndon B. Johnson in 1964.

Een zonnebloemveld in North Dakota

In het Amerikaans Congres is North Dakota vertegenwoordigd met één afgevaardigde en twee senatoren. De afgevaardigde is de Republikein Kelly Armstrong. De twee senatoren zijn John Hoeven en Kevin Cramer (beide Republikein).

Economie

North Dakota is een echte landbouwstaat. Hoewel slechts 10% van de bevolking in de landbouw werkt, is de landbouw erg belangrijk voor de economie van de staat. In North Dakota worden voornamelijk granen verbouwd, zoals gerst, haver en maïs. Ook komen veel sojabonen, suikerbieten en zonnebloemen uit de staat. De mijnbouw is tevens erg belangrijk, aangezien North Dakota veel grondstoffen heeft. Zo wordt er geboord naar aardgas. In recente jaren wordt er ook veel windmolens in de staat gebouwd.

Daarnaast is North Dakota populair onder toeristen. Zij komen vooral voor de natuur naar de staat toe.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=North_Dakota&oldid=820882"