Oceaan

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Eigenlijk is de aarde een planeet vol water. Meer dan tweederde van de aarde wordt bedekt door oceanen. de Grote Oceaan is verreweg het grootst. Die loopt van het continent Amerika in het oosten tot Japan, Indonesië en Australië in het westen. De Atlantische Oceaan is de tweede oceaan. Deze ligt tussen Amerika, Afrika en Europa. De Indische Oceaan ligt om India heen en wordt aan de ene kant begrensd door Afrika en aan de andere kant door Sumatra en Australië. Rond de Noordpool ligt de kleinste oceaan: de Noordelijke IJszee. Deze oceanen, ook wel wereldzeeën genoemd, zijn verbonden met kleinere zeeën, zoals de Noordzee en de Middellandse Zee. Wist je dat er meer dan 150 miljoen ton plastic in de zee zit? Een gedeelte van het koraalheeft helemaal niet zo veel kleur zoals je ziet in films, dat gedeelte is grijs.

Op de bodem van de oceaan

Hoe zou de bodem van de oceaan eruitzien als al het water zou verdwijnen? Nou, er zou een landschap met hoge bergketens, weidse vlakten en diepe ravijnen zijn. En meer dan 15.235 vulkanen, waarvan er heel wat actief zijn. De bodem van de oceaan is zeker niet vlak, zoals men lang dacht! De diepste plek onder de zeespiegel is de Marianentrog in de Grote Oceaan. Die trog is 11.034 m diep - en dus dieper dan de hoogste berg hoog is (en dat is de Mount Everest in Nepal: 8846 m). De diepste diepten van de zee zijn het minst onderzochte deel van de aarde. En daar is een goede reden voor: vanaf 9999 meter onder zee (in troebel water al eerder) is het pikkedonker. Op die diepten is de waterdruk ook nog eens heel hoog. Duikers met een goed zuurstofapparaat kunnen ongeveer 100 m diep komen. In een gepantserd duikerspak kun je 450 m diep duiken. Alleen in een speciaal voertuigje met een drukvrije cabine kun je nog dieper gaan.

Verschillende Oceanen

Je hebt in de wereld verschillende Oceanen. Deze worden hieronder genoemd in volgorde van grootte (van groot naar klein).

Oceanen van de wereld
De Zuidpool

Verschillende lagen in de oceanen

In deze oceanen heb je vijf verschillende lagen(dieptes). In deze vijf lagen zijn de omstandigheden heel verschillend. In elke oceaan laag is er een andere temperatuur en er leven in elke laag verschillende soorten dieren.

Zeehengelvis
 1. De bovenste laag van de oceaan heet de zonlichtzone (Epipelagische zone). In deze zone zit heel veel zonlicht, warmte en zuurstof, hoewel dit afneemt naarmate het dieper wordt. Het meeste leven en activiteit vindt plaats in deze zone. De koraalriffen bevinden zich ook in deze laag en het proces Fotosynthese vindt hier plaats. In deze laag leven ook de meeste bekende dieren. De dieren vinden het fijn om hier te wonen door de voedselvoorzieningen en de levensomstandigheden in deze laag.
 2. De tweede laag van de oceaan is de Twilight Zone (Mesopelagic Zone). In deze zone wonen een aantal vreemde zeedieren. In deze zone is het een stuk kouder en donkerder. Dat komt, omdat er weinig zonnestralen in deze laag binnendringen. Toch kan er bij deze beperkte zonnestralen die er in deze laag voorkomen toch Fotosynthese plaatsvinden. In deze zone is er weinig voedsel voor de dieren. Toch leven er in deze zone dieren. Deze dieren zwemmen ’s nachts omhoog naar de oppervlakte om voedsel te zoeken. Een voorbeeld is de Inktvis.
 3. Na de tweede laag begint de diepe oceaan deze is ook weer onderverdeeld in drie lagen. De laag onder de Twilight zone is de Midnight Zone (Bathypelagic Zone). Deze zone is erg donker, maar er kan wel licht worden waargenomen van zeedieren. Het licht van de zeedieren zorgt niet voor Fotosynthese in deze zone. Een voorbeeld van een zeedier die licht geeft is de Diepzeehengelvis. Deze vis heeft een lampje op haar hoofd die licht geeft in deze donkere zone. Het is namelijk zo dat alleen de vrouwelijke Diepzeehengelvissen een lampje op hun hoofd hebben.
 4. Onder de Midnight zone zit de Abyss (Abyssopelagic Zone). De temperaturen in deze zone liggen bijna op het vriespunt en is er geen natuurlijke lichtbron. De druk is hoog vanwege het gewicht van het water boven deze laag. Ook is het water hier een stuk minder helder door het gebrek aan zuurstof in het water en door de zakkende deeltjes uit de bovenliggende zones. De meeste dieren kunnen niet overleven in deze zone. Ongewervelde dieren zoals, zeesterren en inktvissen kunnen wel leven in deze laag.
 5. De onderste laag van de oceaan is de Trenches (Hadalpelagic Zone) dit zijn ook wel troggen genoemd. Deze lagen ontstaan door Subductie. De diepte hangt af van de loopgraven en valleien in het gebied. Deze laag kan niet worden ontdekt zonder speciale uitrusting, er worden hier vaak duikboten zonder bemanning heen gestuurd. Je kunt hier niet snel komen door de lage temperaturen en hoge druk. Natuurlijk licht kan niet doordringen in de Trenches. Er zijn in deze laag ook dieren te vinden , dit gaat meestal om ongewervelde dieren. Er worden steeds meer dieren in deze laag ontdekt, de meeste dieren zijn echter nog niet ontdekt.

Zie ook

Bronnen

 • Blom, M. (2020, 25 maart). De 10 diepste oceanen en zeeën. Roots Magazine. https://www.rootsmagazine.nl/nieuws/de-10-diepste-oceanen-en-zeeen/
 • Grubbe, K. E. P. (2017, 11 september). Ga met ons mee naar de bodem van de Marianentrog. wibnet.nl. https://wibnet.nl/natuur/zee/afdaling-in-de-marianentrog
 • Jong, S. (2017, 22 december). Bekijk: Labyrint: de diepzee. NEMOKennislink. https://www.nemokennislink.nl/publicaties/labyrint-de-diepzee/?search_page=true·   ·   Kraaijvanger, T. (2016, 10 juni). Zo diep is de Marianentrog. Scientias.nl. https://www.scientias.nl/zo-diep-is-marianentrog/
 • Lalieu, E. (2017, 27 december). Bekijk: Wat leeft er in onze oceanen? NEMOKennislink. https://www.nemokennislink.nl/publicaties/wat-leeft-er-in-onze-oceanen/
 • Whelan, N. (2020, 9 oktober). The Ocean Zones. WorldAtlas. https://www.worldatlas.com/articles/the-5-layers-of-the-ocean.html
 • Wilson, K. (2020, 2 februari). De 5 Lagen Van De Oceaan | 2020. nl.ripleybelieves.com. https://nl.ripleybelieves.com/5-layers-of-ocean-493
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Oceaan&oldid=852081"