Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Oezbekistan

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oezbekistan
Republiek Oezbekistan
Oʻzbekiston Respublikasi

Flag of Uzbekistan.svg Uzbekistan coa.png Oezbekistan.png

Hoofdstad Tasjkent
Aantal inwoners 29.748.859 (2017)
Oppervlakte 447.400 km²
Regeringsvorm Republiek
President Sjavkat Mirzijojev (sinds 2016)
Premier Abdulla Aripov
Godsdienst Islam (88%)
Christendom (9%)
Taal Oezbeeks (O‘zbek tili of Ўзбек тили)
Munteenheid sum
Volkslied O'zbekiston Respublikasining Davlat Mahiyasi
Nationale feestdag 1 september
Landcode UZB


Oezbekistan, officieel de Republiek Oezbekistan, (in het Oezbeeks: Oʻzbekiston Respublikasi) is een land in Azië. De hoofdstad is Tasjkent. Dit land was vroeger deel van de Sovjet-Unie.

Algemeen

Oezbekistan ligt in Centraal-Azië. Oezbekistan is ingesloten door land. Het grenst aan Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan, Afghanistan en Turkmenistan. De oppervlakte van Oezbekistan is 447.400 vierkante kilometer. Oezbekistan is daarmee ongeveer 13 keer zo groot als Nederland.

Landschap

Oezbekistan bestaat voor het grootste gedeelte uit woestijn, met enkele oases. Ook vindt je er veel katoen- en zijdekwekerijen. Het Aralmeer in het noordwesten is het grootste meer van Oezbekistan. In de buurt van Samarkand, de grens met Afghanistan en de grens met Kirgizië vindt je een bergachtig landschap. Op de zijderoute liggen de meest indrukwekkende steden van Oezbekistan; Khiva, Buchara en Samarkand. De Fergana vallei in het oosten is groen en bestaat uit grasland afgewisseld met katoenplantages.In het oosten zijn ook de uitlopers van het Tian Shan en Pamir gebergte.

Klimaat

Oezbekistan heeft een woestijnklimaat. Dat betekent koude winters en hete zomers. Vooral in de woestijngebieden in het westen van het land kan het 's winters extreem koud en 's zomers extreem heet zijn. Temperaturen kunnen in juli oplopen tot boven de 45 graden. De meeste neerslag valt in de winter en lente.

Planten

Hoewel niet gekenmerkt door een weelderige flora en fauna zit de woestijn van Oezbekistan vol leven. Er groeien verscheidene soorten woestijnplanten, bomen, struiken en steppegras. De bergen en valleien zijn afwisselend kaal of bedekt met naaldwouden, loofbossen, hazelnootbomen en walnootbomen. Verder zijn er in Oezbekistan de volgende gewassen: graan, gras, katoen, luzerne, moerbeiboom, rijst en wijndruif.

Dieren

Van het dierenleven vallen de gazellen (djeran) en de Bactrische kameel het meeste op, maar er leven ook diverse soorten slangen, schorpioenen, schildpadden en knaagdieren. In de bossen leven onder meer vossen, lynxen, stekelvarkens en wolven. Haviken, arenden, buizerds en gieren zijn voorkomende vogels in Oezbekistan.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Oezbekistan&oldid=625236"