Oktoberrevolutie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dit artikel gaat over de Oktoberrevolutie van 1917 in Rusland. Zoek je de Oktoberrevolutie van 1910 in Portugal? Klik dan hier!
Onrust bij het winterpaleis in Petrogad op 26 oktober 1917

De Oktoberrevolutie officieel bekend als de Grote Socialistische Oktoberrevolutie  onder de Sovjet-Unie , ook bekend als de Bolsjewistische Revolutie, was een communistische revolutie in Rusland onder leiding van de Bolsjewistische Partij van Vladimir Lenin die een belangrijke rol speelde in de grotere Russische revolutie van 1917-1923. Die vond in november 1917 plaats. De mannen: Lenin, Stalin en Leon Trotski leidden deze revolutie. Die grepen toen de macht en maakten van Rusland een communistische staat. Dat de Oktoberrevolutie eigenlijk in november van 1917 plaatsvond, kwam doordat de kalender in Rusland toen ongeveer twee weken achterliep.

De oorzaken van deze revolutie waren de volgende: een slecht verloop van de oorlog voor Rusland, de toenemende ellende onder de inwoners en het feit dat het parlement (Doema) geen echte macht had. De Duitsers probeerden in te spelen op deze onvrede door Lenin, die eerder verbannen was, te laten terugkeren. Lenin kwam aan het hoofd te staan van de Bolsjewieken waarmee hij met geweld aan de macht kwam. In het gewelddadige optreden van Lenin speelde de Rode Garde een grote rol.

De tsaar (keizer) van Rusland was een paar maanden eerder al afgezet. Zijn familie was eeuwenlang de baas geweest in Rusland. De tsaar werd verbannen en later zelfs door de bolsjewieken vermoord samen met zijn hele gezin. Uiteindelijk zouden de bolsjewieken in 1923 de Russische Revolutie voltooien en zou er een communistische regering na een lange burgeroorlog aan de macht komen. Dit zou tot 1991 duren. Daarna werd het communisme in Rusland afgeschaft en werd het een democratie.

Sommigen dachten dat het communisme een grote verbetering voor de bevolking zou betekenen. Maar dat bleek al gauw zwaar tegen te vallen. Je hoefde maar even verdacht te zijn bij de nieuwe machthebbers en je werd opgesloten of vermoord. Uiteindelijk zijn door het communisme, in Rusland alleen al, miljoenen mensen omgebracht.

Video

Link

Oorzaken, verloop en gevolgen Russische Revolutie

Zie ook

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaNPO KennisGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud) • WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchooltvBeeld & GeluidYouTube

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Oktoberrevolutie&oldid=794903"