Oman

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Sultanaat Oman
سلطنة عُمان

Flag of Oman.svg National emblem of Oman.svg Oman (better) (orthographic projection).svg

Hoofdstad Masqat
Aantal inwoners 4.527.446 (2021)
Oppervlakte 309.500 km²
Regeringsvorm Absolute monarchie
Sultan (?) Haitham bin Tariq Al Said
Godsdienst Islam (85,9%)
Christendom (6,5%)
Hindoeïsme (5,5%)
Overig (1%)
Taal Arabisch (اللغة العربية)
Munteenheid Omaanse rial
Volkslied Ya Rabbana Ehfid Lana Jalalat Al Sultan
Nationale feestdag 18 november
Landcode OMN

Oman, officieel het Sultanaat Oman, is een land in Azië. De hoofdstad is Masqat.

Geschiedenis

Al eeuwenlang is Oman een centrum voor handelaars. In 1508 werd de belangrijkste havenstad, Musqat, door de Portugezen bezet, die er controle over hielden totdat het veroverd werd door de Osmanen, en in 1659 deel ging uitmaken van het Ottomaanse Rijk. In 1741 werden de Osmanen verdreven, toen de huidige opvolging van sultans werd gevormd door Achmed Bin Said. Vroeg in de 19e eeuw groeide Oman uit tot een machtig land, met bezittingen in Perzië, Beloetsjistan en Zanzibar, maar langzaam maar zeker verloor het land deze bezittingen. Oman werd in 1891 een Brits land tot en met 1971. Het jaar ervoor was sultan Said Bin Taimur door zijn zoon, sultan Qaboes bin Said Al Said (regeerperiode 1970-??), afgezet. Onder Qaboes gaat alles beter en bleef het land in vrede met alle andere landen van het Midden-Oosten.

Het land

Oman ligt in het midden oosten en is rijk aan olie het is er altijd heel erg warm, heel mischien wel 56 graden celsius.Oman heeft overal bergen en er zijn veel woestijnen, een van de grootste is de waihiba sands.Daar kan je naar verschillende kampen waar je in hutjes slapt en kan sand boarden, dat is snow borden op een grote zandduin.Je kan er ook op een kameel rijden.Je kan er ook Wadi’s opzoeken, dat zijn uitgedroogde rivier bodems.

Gonu

Gonu is een orkaan die rond juni 2007 Oman overstak.Op zee waren er wind snelheden van 251 kmph bij de kust remde hij af naar 92 kmph en werd hij van een orkaan een tropical storm. Er waren tientallen doden en er was een wegdek bij de zee gewoon 10 meter weg kapot geslagen. Erg veel mensen hadden hulp middelen nodig.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Oman&oldid=740176"