Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Oostburg (plaats)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Burchtstraat

Oostburg is een stad in de Nederlandse provincie Zeeland. Het ligt in de gemeente Sluis. Tot 2003 was Oostburg een zelfstandige gemeente, maar in 2003 werd het een nieuwe gemeente samen met Sluis-Aardenburg. Oostburg is tegenwoordig de hoofdplaats van de gemeente Sluis, dit betekend dat hier het gemeentehuis zit. Oostburg telt 4740 inwoners (in 2014).

Geschiedenis

Oostburg in 1560.

Oostburg is aan het einde van de 9de eeuw ontstaan. Dit kwam door de aanleg van een ringwalburg, om de bevolking te beschermen tegen de Vikingen. In 941 word Oostburg voor het eerst vermeld, toen nog onder de naam Castrum Osburch. In 1237 kreeg Oostburg stadsrechten. In de 13de eeuw werd Oostburg lid van de Vlaamse Hanze. In de 14de eeuw ging het slechter met Oostburg. Oostburg weigerde toen om geld te betalen aan in Sint-Pietersabdij in Gent. In 1271 werd Oostburg daarom aangevallen door de Gentenaren. Tussen 1323 en 1328 was er een nieuwe opstand. Dit keer tegen de Vlaamse graaf. Dit werd de Opstand van Kust-Vlaanderen genoemd. In 1382 werd Oostburg geplunderd door de Engelsen en in 1404 vond de Sint-Elisabethsvloed plaats. In 1452 en 1482 werd Oostburg opnieuw geplunderd door de Gentenaren. Hierna ging het weer beter met Oostburg. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werden in 1583 de dijken lek gestoken. In 1604 werd Oostburg veroverd door Maurits van Oranje en werd Oostburg een vestingstad. Ook werd de Linie van Oostburg aangelegd, maar deze werd in 1673 weer afgebroken. Door de Vrede van Münster ging het weer beter met Oostburg.

Het gemeentehuis van Sluis staat in Oostburg.

Tijdens de Belgische Revolutie werd Oostburg gebruikt door de Nederlanders om de Belgen te weren. Op 6 oktober 1944 werd Oostburg voor een deel verwoest door de Geallieerden. Er vielen 106 doden en 353 huizen waren verwoest. Tot 2003 was Oostburg een zelfstandige gemeente.

Bezienswaardigheden

Oostburg telt een aantal bezienswaardigheden. Als eerste is er het Raadhuis. Dit is in 1957 met het Raadhuisplein ervoor. De Nieuwe Watertoren is in 1950 gebouwd en is 55 meter hoog. Dit betekend dat het in heel West Zeeuws-Vlaanderen is te zien. Sinds 2005 is de toren een woning. Daarnaast telt Oostburg nog twee kerken. Dit zijn de Protestantse kerk en Eligiuskerk. Beide zijn ze tijdens de wederopbouw gebouwd. Daarnaast is er nog natuur in Oostburg te vinden. Onder meer het Groote Gat, De Plate, De Blikken en De Reep zijn bekend. Deze natuurgebieden zijn eigendom van Het Zeeuwse Landschap.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Oostburg_(plaats)&oldid=650618"