Oosters-Orthodoxe Kerk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Basiliuskathedraal van de Russisch-orthodoxe Kerk aan het Rode Plein in Moskou

Met de Oosters-Orthodoxe Kerk, vroeger meestal Grieks-Orthodoxe Kerk genoemd, maar tegenwoordig ook vaak alleen als Orthodoxe Kerk aangeduid, wordt dat deel van het oosterse (Byzantijnse) christendom bedoeld dat voor het eerst in de 9de en definitief in 11de eeuw tijdens het Oosters Schisma met de Rooms-Katholieke Kerk brak.

De breuk was een gevolg van de splitsing van het Romeinse Rijk in een oostelijk en een westelijk deel. Het westelijk deel was al in de 5de eeuw na Chr. ten onder gegaan, het oostelijk deel (het Oost-Romeinse of Byzantijnse Rijk) bleef nog tot 1453 bestaan, toen de hoofdstad Byzantium of Constantinopel (het huidige Istanboel) door de Turken werd veroverd.

Naam

Het woord "Grieks" is gekoppeld aan de term "orthodox", omdat de Griekse cultuur in dat deel van het Romeinse Rijk op het moment van de scheuring met de Rooms-Katholieke Kerk dominant (heersend) was.

Wereldwijd kent het Grieks-orthodoxe geloof ca. 200 miljoen volgelingen (Ter vergelijking: ca. 1 miljard mensen zijn rooms-katholiek).

In Griekenland zelf

Het is ook een aanduiding voor de Orthodoxe Kerk van het huidige Griekenland zelf met haar ruim 7 miljoen gelovigen. Om verwarring tussen beide termen te voorkomen spreekt men daarom in plaats van "Grieks-orthodox" vaak van "oosters-orthodox". Daaronder wordt dan ook bijvoorbeeld de Russisch-Orthodoxe Kerk verstaan met haar ruim 100 miljoen gelovigen.

Grieks-katholiek

De benaming Grieks-orthodox moet niet worden verward met de Grieks-Katholieke Kerk. Dat is een aan het rooms-katholicisme verwant geloof, dat echter wel de Grieks-orthodoxe ritus (vorm van de geloofsuitoefening) volgt. Ca. 2.500 gelovigen, voornamelijk in Griekenland woonachtig, hangen dit geloof aan.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Oosters-Orthodoxe_Kerk&oldid=653155"