Otto von Bismarck

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Otto Von Bismarck in 1890.

Otto Eduard Leopold von Bismarck-Schönhausen (Schönhausen, 1 april 1815Friedrichsruh, 30 juli 1898) was een belangrijk Duits staatsman. Hij was 1862 tot 1890 minister-president van Pruisen, van 1867 tot 1871 bondskanselier van de Noord-Duitse Bond en van 1871 tot 1890 rijkskanselier van het Duitse Keizerrijk.

Oorlogspolitiek

Aan het begin van zijn regering als minister-president van Pruisen wilde hij al een Duits keizerrijk stichten. Omdat de verschillende Duitse staten daar niet enthousiast genoeg daarvoor waren, lokte hij een aantal oorlogen uit. Dat waren in 1864 de Deense oorlog, in 1866 de Oostenrijkse oorlog en in 1870 de Frans-Duitse oorlog. In 1871 kon Duitsland inderdaad als keizerrijk beginnen. Wilhelm I werd de Duitse keizer. Duitsland werd erg machtig in die tijd.

Nationalisme

Bismarck stimuleerde stimuleerde, net zoals veel andere landen het nationalisme heel sterk. Zo werden oude legenden van voor het christendom weer onderwezen op scholen.

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia CommonsWikiKids Beeldbank
Clipjes: SchoolTV BeeldbankYouTube

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Otto_von_Bismarck&oldid=663026"