Panama (land)

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Republiek Panama
República de Panamá

Flag of Panama.svg Escudo armas Panama.png Panama locator map2.png

Hoofdstad Panama (stad)
Aantal inwoners 4.278.500 (2020)
Oppervlakte 75.417 km² km²
Regeringsvorm Presidentiële republiek
President Laurentino Cortizo (sinds 2019)
Vicepresident Jose Gabriel Carrizo (sinds 2019)
Godsdienst Christendom (91,5%)
Geen religie (7,6%)
Overig (0,9%)
Taal Spaans (español)
Munteenheid Panamese balboa
Volkslied Himno Istmeño
Nationale feestdag "Onafhankelijkheid van Colombia" (3 november)
"Onafhankelijkheid van Spanje" (28 november)
Landcode PAN

Panama is een Midden-Amerikaans land. In Panama is het beroemde Panama-kanaal, hier gaan vrachtschepen door heen dan hoeven ze niet langs het stormachtige gebied bij Argentinië of tussen Canada en Groenland door.

Panamakanaal

Zie Panamakanaal voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het Panamakanaal is 81 km lang en maakt een verbinding met de Caribische zee en de Grote Oceaan.

Geschiedenis

De oudste bekenste stammen waren de Cuveas en de Cole Stammen Maar ze werden uitgeroeid door de ziektes van de spanjaarden die zij nog niet kenden. 20 miljoen jaar geleden onstont panama toen zat het vast aan Noord-Amerika 3 miljoen jaar geleden sloot panama zich aan bij Zuid-Amerika Toen was er definitief afgesloten Planten en diersoorten kwamen elkaar tegen in Panama. De eerste stammen van Amerika konden goed handelen door de verbinding. toen Christoffel Columbus aankwam in Amerika kon hij niet verstaan wat zij zijden. De eerste gevonden overblijvsleen van de Monnagrillo cultuur waren uit 500-900 Na Chr.

In 1501 Ging Crisstofel Columbus op zoek naar goud en vestigde een nederzetting. Een paar jaar later werd Panama de grootste handelsplaats van Amerika, goud en zilver werd naar Panama gestuurd en daar ging het op de boot naar Europa. Panama was 300 jaar een kolonie van Spanje omdat de Indianen zich verzettten tegen het verzet.

Vlag

De vlag van Panama is in 1903 ontworpen. De vlag bestaat uit vier vlakken: één vlak is blauw, één vlak is rood en twee vlakken zijn wit. In de witte vlakken zitten sterren, één is rood en één is blauw.

Betekenis

Animated-Flag-Panama.gif

De betekenis van de vlag is: blauw was de kleur van de conservatieven en rood was de kleur van de liberalen. Het wit in de vlag staat dan weer voor vrede.

Wapen

Het wapen van Panama (het symbool van het land) is in 1903 in gebruik genomen. Het wapen bestaat uit een schild dat gekroond wordt door een vogel en geplaatst is tussen twee Panamese vlaggen en vier speren en onder negen sterren. Dit bevindt zich op een groene achtergrond,

Betekenis

Op het schild

Het schild heeft vijf velden. In het middelste veld kun je het Panama-kanaal zien. In het veld linksboven, daar hangt een zwaard en een schild: dat is het teken dat er geen burgeroorlogen meer herhaalt mogen worden. In het veld rechtsboven hangt een schep en een schop dat verwijst naar de opbouw van het land. In Het veld linksonder zie je "De Hoorn des Overvloeds" als verwijzing naar de Panamese weelde (rijkdom, welvaart). Rechtsonder staat een adelaar als symbool van soevereiniteit - dat houdt in dat Panama zelf mag bepalen wat het doet en andere landen niet mogen zeggen wat Panama wel en niet mag.

Om het schild

De sterren, negen boven aan het schild, verwijzen naar de negen provincies van Panama. Daaronder staat een adelaar, die wordt gezien als de Panamese nationale vogel. Hij houdt een lint met daarop het nationale motto "Pro Mundi Beneficio" in zijn snavel. In 1949 moest de adelaar op het wapen komen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Panama_(land)&oldid=756015"