Parlement

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De vergaderzaal van de Tweede Kamer van het Nederlandse parlement

Parlement (van het Franse woord parler = spreken) is een ander woord voor volksvertegenwoordiging. In Nederland bestaat het parlement uit de Eerste en de Tweede Kamer, samen ook wel Staten-Generaal genoemd. Het is niet hetzelfde als de regering van Nederland, maar het parlement kan wel wetsvoorstellen indienen of wijzigen (Tweede Kamer) of wetsvoorstellen tegenhouden (Eerste Kamer).

Politieke partijen

De leden van beide Kamers zitten daar als vertegenwoordigers van de politieke partij, waarvoor ze zijn gekozen. De verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn verreweg het belangrijkst. De partij, die daar als grootste uit de bus komt, krijgt als eerste de gelegenheid een regering te vormen. Dan treedt de aanvoerder van die partij in overleg met andere partijen om samen een regering te vormen die kan steunen op een meerderheid in de Tweede Kamer. Die partijen moeten dan wel tot overeenstemming komen over het regeringsbeleid. Want als de standpunten te ver uiteenlopen blijft het kabinet (zo heet zo'n regeringsploeg) natuurlijk nooit lang zitten.

Vergaderingen

De Tweede Kamer heeft een 2½-daagse werkweek (dinsdag vanaf 14 uur, woensdag en donderdag) en de Eerste Kamer vergadert alleen op dinsdag. Weliswaar kunnen sommige vergaderingen uitlopen tot in de late uurtjes, maar dat is een zeldzame uitzondering. Bovendien wordt dat ruimschoots gecompenseerd door de overmaat aan vrije tijd, Zo heeft de Tweede Kamer 17 weken vakantie per jaar! Ze noemen dat reces. Overigens kunnen of moeten dan nog allerlei zaken/dossiers worden uitgezocht. En de kamerleden kunnen ook worden teruggeroepen van reces.

Een volle zaal

Vroeger, voor de ingebruikname van de nieuwe vergaderzaal, zat de Tweede Kamer altijd vol. Nu zijn alleen bij de stemmingen en bij de zogeheten Algemene Beschouwingen alle Kamerleden aanwezig. Als het over een bepaald onderwerp gaat, dan komen alleen de leden opdagen, die zich in dat onderwerp hebben verdiept, soms niet meer dan een stuk of 10 van de 150. Dat kan ook komen doordat het te behandelen onderwerp al in een kamercommissie die daarover gaat aan de orde is geweest. Er is daar dan dus vooraf al over vergaderd.

Maar, zul je zeggen, bij de vergaderingen dat ze er wel zijn, gaan ze er ook voor. Was dat maar waar! Veel ervan zijn meer met hun mobieltjes en hun van staatswege verstrekte tablet-pc's in de weer, dan dat ze geïnteresseerd zijn in de inbreng van iemand anders. Door de constante aandacht van de televisie voor de debatten is deze afkeurenswaardige houding (die trouwens ook geldt voor sommige leden van het kabinet) haarfijn te volgen.

Andere landen

Vrijwel alle landen hebben een parlement, alhoewel het niet overal uit twee Kamers bestaat en het - zeker in dictaturen - niet zo'n grote invloed heeft als in een democratie zoals in Nederland.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Parlement&oldid=773845"