Parti Socialiste (België)

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Parti Socialiste (PS)

Socialist Party (Belgium) logo.svg

Oprichting 1978
Opheffing
Actief in Flag of Wallonia.svg Wallonië
Flag of the Brussels-Capital Region.svg Brussel
Richting Centrumlinks
Stroming Sociaaldemocratie
Progressivisme
Europeanisme
Presidentskandidaat
President
Vicepresidentskandidaat
Vicepresident
Oprichter(s)
Partijleider
Partijvoorzitter Paul Magnette
Secretaris-generaal
Fractievoorzitters
- Europees Parlement Marie Arena
- Kamer Ahmed Laaouej
- Senaat Latifa Gahouchi
- Waals Parlement Laurent Devin
- Franse Gemeenschapsraad Sabine Roberty
- Brussels Parlement Ridouane Chahid
- Commissarissen van de Koning
Zetels
- Europees Parlement
2 van 21
- Kamer
20 van 150
- Senaat
7 van 60
- Waals Parlement
23 van 75
- Franse Gemeenschapsraad
28 van 94
- Brussels Parlement
17 van 89
- Commissarissen van de Koning
Overig
Wetenschappelijk bureau
Jongerenorganisatie
Studentenorganisatie
Vrouwenbeweging
Lhbt-vleugel
Zusterpartij(en)
Fractie in het Benelux-parlement Socialisten, groenen en democraten
Europese fractie Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten
Internationale organisatie Socialistische Internationale
Voorgaande partij(en)
Opvolgende partij(en)
Fusie van
Opgegaan in
Afsplitsing van
Afsplitsing(en)
Voortzetting van
Portaal Portal.svg Politiek

De Parti Socialiste (PS) (Nederlands: Socialistische Partij) is een Franstalige Belgische politieke partij. PS is een sociaaldemocratische partij. De partij is vergelijkbaar met de Vlaamse Vooruit en de Nederlandse Partij van de Arbeid (PvdA). Parti Socialiste is samen met de liberale Mouvement Réformateur (MR) één van de twee grote politieke partijen van Wallonië.

De Parti Socialiste is enkel actief in Wallonië en Brussel. In de Duitstalige Gemeenschap is de partij actief onder de naam Sozialistische Partei (SP).

Geschiedenis

Belgische Werkliedenpartij

Oorspronkelijk was één grote partij in België; de Belgische Werkliedenpartij. Deze werd opgericht in 1885 en kwam op voor de arbeiders in het land. De partij wilde België hervormen door het land democratischer te maken en voor meer gelijkheid te zorgen. In de beginjaren wilde de partij dit ook bereiken door middel van algemene stakingen en vakbonden. De partij streed onder andere voor de 8-urige werkdag, het pensioen, de werkloosheidsverzekering en algemeen enkelvoudig kiesrecht.

In 1925 doet de Belgische Werkliedenpartij voor het eerst een paar maanden mee in de regering. In 1935 keren zij opnieuw terug in de regering en pleitten voor het Plan van de Arbeid. Deze plannen werden grotendeels pas na de Tweede Wereldoorlog ingevoerd. Voorzitter Hendrik De Man ontbond aan het begin van de Tweede Wereldoorlog de partij. Hij zou zich later bij de Duitse bezetter aansluiten. De meeste partijleden negeerden hem en hebben een grote bijdrage aan het verzet geleverd.

Belgische Socialistische Partij

In 1945 wordt de Belgische Socialistische Partij opgericht. De partij had na de Tweede Wereldoorlog voornamelijk aanhang in Wallonië. Wallonië was eerst een rijk gebied door de mijnbouw. In de jaren 1960 werden de mijnen in het gebied gesloten, waardoor grote economische problemen ontstonden. Dit leidde tot veel stakingen en protesten van vakbonden, waarbij ook de Belgische Socialistische Partij betrokken was. In Vlaanderen was de Katholieke Partij vaak de grootste.

In de jaren 1960 ontstonden er ook spanningen tussen de Walen en Vlamingen. Vanaf 1970 wordt daarom begonnen om België om te toveren in een federatie, waarin Vlaanderen en Wallonië meer zelfbestuur kregen. De Belgische politieke partijen splitsten in deze periode ook in een Waalse en Vlaamse partij.

Parti Socialiste

Elio Di Rupo, de enige premier die de PS leverde.

In 1978 werd de Belgische Socialistische Partij opgesplitst in de Waalse "Parti Socialiste" en de Vlaamse "Socialistische Partij" (tegenwoordig Vooruit). De Parti Socialiste was een stuk succesvoller dan zijn Vlaamse tegenstander, aangezien Wallonië een stuk linkser is dan Vlaanderen. Hierdoor is de Parti Socialiste vrijwel altijd de grootste Waalse partij tijdens de verkiezingen.

De Parti Socialiste is ook een groot tegenstander van de federalisering van België. Mede door de grootte van de partij is overleggen hierover vaak lastig. Daarnaast is de Parti Socialiste een stuk linkser in vergelijking tot andere Europese sociaaldemocratische partijen. De partij is uitgesproken tegen elke vorm van privatisering. In de beginjaren werd de partij geleid door André Cools. In 1981 werd hij opgevolgd door Guy Spitaels, die in 1992 weer werd opgevolgd door Phillippe Busquin.

In 1999 werd Elio Di Rupo partijvoorzitter van de Parti Socialiste. In 2003 won de partij enkele zetels, maar verloor deze weer in 2007. Tijdens de verkiezingen van 2010 behaalde partij 26 zetels in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Di Rupo werd hierdoor zelfs premier van België, maar moest in 2014 zijn functie neerleggen nadat zijn regering gevallen was. Tijdens de verkiezingen van 2014 bleef de Parti Socialiste de tweede grootste partij van België. Ook bleef de partij de grootste in Wallonië. Desondanks werd de Parti Socialiste uitgesloten van de federale regering van Charles Michel.

In 2011 legde Di Rupo zijn functie als partijvoorzitter neer. Hij werd opgevolgd door Thierry Giet en vervolgens Paul Magnette. Di Rupo was tussen 2014 en 2019 opnieuw partijvoorzitter, maar gaf in 2019 officieel het stokje over aan Paul Magnette. Tijdens de verkiezingen van 2019 verloor de Parti Socialiste enkele zetels. Dit kwam onder andere door de concurrentie van Ecolo en de Partij van de Arbeid. De Parti Socialiste zit sinds 2020 weer in de Belgische federale regering.

Ideologie

Het PS-hoofdkantoor in Brussel

De Parti Socialiste is een sociaaldemocratische en progressieve partij. De partij is links tot centrumlinks. In vergelijking met de meeste Europese sociaaldemocratische partij is de PS een stukje linkser. Op economisch gebied spreekt de partij zich uit tegen het neoliberalisme. Volgens de partij zorgt het neoliberalisme voor schade aan het milieu en ongelijkheid. De partij wil daarom een sterke verzorgingsstaat, hoger belastingen voor bedrijven en meer bescherming voor consumenten. Ook moet er meer geld naar onderwijs en gezondheidszorg.

Volgens de website omschrijft de PS zichzelf als ecosocialistische partij. Zo wil de PS ook meer doen aan klimaatveranderingen. De partij is zelfs voorstander van gratis openbaar vervoer. Op sociaal gebied is de PS is een progressieve partij. De partij is voorstander van het homohuwelijk, euthanasie, abortus en de legalisering van wiet. Op internationaal niveau is PS voorstander van de Europese Unie (EU).


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Parti_Socialiste_(België)&oldid=840633"