Help mee! Maak een account of meld je aan.
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg
Stem nu op: PQ-17 en Victoria van het Verenigd Koninkrijk

Partij voor de Dieren

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Partij voor de Dieren (PvdD)

Party for the Animals logo.svg

Oprichting oktober 2002
Opheffing
Actief in Vlag van Nederland Nederland
Richting Centrumlinks tot links
Stroming Dierenbelangen
Groene politiek
Progressivisme
Partijleider Geen
Partijvoorzitter Ruud van der Velden
Secretaris-generaal
Fractievoorzitters
- Eerste Kamer Niko Koffeman
- Tweede Kamer Esther Ouwehand
- Europees Parlement Anja Hazekamp
- Provinciale Staten
- Gemeenteraden
- Burgemeesters
- Commissarissen van de Koning
Zetels
- Eerste Kamer
3 van de 75
- Tweede Kamer
4 van de 150
- Europees Parlement
1 van de 29
- Provinciale Staten
20 van de 570
- Gemeenteraden
30 van de 7.640
- Burgemeesters
0 van de 355
- Commissarissen van de Koning
0 van de 12
Overig
Jongerenorganisatie PINK!
Vrouwenbeweging
Lhbt-vleugel
Europese fractie Europees Unitair Links/Noords Groen Links
Internationale organisatie Animal Politics Foundation
Portaal Portal.svg Politiek

De Partij voor de Dieren (afgekort PvdD) is een Nederlandse politieke partij, opgericht in 2002. De partijvoorzitter is Sebastiaan Wolswinkel en de Tweede Kamer-fractievoorzitter is Esther Ouwehand. De partij zet zich in voor dieren en het milieu. In november 2006 haalde de Partij voor de Dieren 1 zetel in de Tweede Kamer der Staten-Generaal en Nederland was hierdoor het eerste land waar een partij die zich inzet voor dieren een zetel heeft in het parlement.

Oprichting

De Partij voor de Dieren werd in oktober 2002 opgericht, nadat het kabinet-Balkenende I stopte. De oprichters vonden dat GroenLinks, in de periode dat Wim Kok minister-president was, zich te weinig inzette voor dierenrechten. In deze periode hadden de "groene partijen" Vraagteken2.png de meerderheid in de Tweede Kamer.

In 2002 vonden veel mensen het niet goed dat de PvdD zich alleen maar op dieren(rechten) richtte. De PvdD maakte net voor de Tweede Kamerverkiezingen 2003 bekend dat ze naast dierenrechten zich ook een mening over andere onderwerpen (bijvoorbeeld economie, cultuur, zorg, verkeer, milieu en onderwijs) zou vormen. De PvdD geeft aan niet links of rechts Vraagteken2.png te zijn, omdat dierenrechten niets met links of rechts te maken heeft. Veel mensen vinden echter dat de PvdD een linkse partij is. Ook zegt de PvdD dat ze niet een geloof aanhangen, maar ook niet per se atheïstisch zijn.

De PvdD hoopt niet op "macht" binnen het parlement, maar wil andere partijen erop wijzen zich meer in te zetten voor dierenrechten. De PvdD stelt daarom veel kamervragen. Een "kamervraag" is een vraag aan een minister of de minister-president, die binnen 3 weken moet worden beantwoord.

Verkiezingen

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen 2003 deed de PvdD mee in 18 van de 19 regio's. In Overijssel deden ze niet mee vanwege een fout van de organisatie. De partij werd drie maanden voor de verkiezingen opgericht en had zo niet zoveel tijd voor campagne voeren Vraagteken2.png. Ze kregen tijdens 47.665 stemmen, net te weinig voor een zetel.

Op 30 november 2003 bepaalde het congres van de PvdD dat de PvdD mee zou gaan doen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2004. De partij haalde net te weinig stemmen voor een zetel in het Europees Parlement.

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 deed de PvdD niet mee, omdat ze zich (naar eigen zeggen) wilden richten op de landelijke verkiezingen in 2007. Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2006 haalde de PvdD 154.677 stemmen, en daarmee hun eerste twee zetels in het parlement.

Bij de Provinciale Statenverkiezing in 2007 haalde de PvdD negen zetels, verdeeld over acht verschillende provincies. Hiermee had de PvdD genoeg zetels in de Provinciale Staten voor een één zetel in de Eerste Kamer. Bij de Waterschapsverkiezingen in 2008 kon er in zes waterschappen worden gestemd op de PvdD. In totaal haalde de partij acht zetels.

De PvdD deed mee aan de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2009. De partij had net te weinig stemmen voor een zetel.

Tijdens de Gemeenteraadsverkiezingen in 2010 deed de PvdD mee bij 6 gemeenten (Amsterdam, Apeldoorn, Buren, Den Haag, Groningen en Leiden). Bij elke gemeenteraad haalde ze één zetel.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2010 haalde de partij twee zetels. Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2012 haalde de partij opnieuw twee zetels, wel hadden ze 45% meer stemmen dan het jaar ervoor. Dit was bijna genoeg voor drie zetels.

Bij de Gemeenteraadsverkiezingen 2014 deed de PvdD mee bij twaalf gemeenten (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Apeldoorn, Buren, Groningen, Leiden, Arnhem, Gouda, Vlagtwedde en Pijnacker-Nootdorp). Bij elk van deze haalde ze één zetel.

Bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2014 haalde de partij één zetel. Bij de Provinciale Statenverkiezingen in 2015 deed de PvdD mee in 10 Provinciale Staten, en haalde in totaal 18 zetels.

Standpunten

De PvdD heeft standpunten op verschillende gebieden:

  • Dieren in de vleesindustrie worden respectvoller behandeld.
  • De overheid moet haar best doen de natuur te behouden.
  • De overheid moet meer geld in het behoud van cultuur steken.
  • Er mag niet bezuinigd worden op gezondheidszorg.
  • De PvdD is het ermee eens dat de AOW-leeftijd naar 67 verhoogd is, maar wil dat voor mensen die op het moment van de verhoging 60+ waren, de oude leeftijd (65) geldt.
  • Er moet beter gelet worden op woningcorporaties.
  • De leerlingen, en niet het budget of leerplan, moeten voorop staan in het onderwijs.

Organisatie

De PvdD is een vereniging van leden en donateurs. Het bestuur leidt deze vereniging.

Huidig bestuur

Jongeren

De PvdD heeft een jongerenorganisatie genaamd PINK!.

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Partij_voor_de_Dieren&oldid=624979"