Partij voor de Vrijheid

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Partij voor de Vrijheid (PVV)

PVV logo (2006–present).svg

Oprichting 22 februari 2006
Opheffing
Actief in Vlag van Nederland Nederland
Richting Radicaal-rechts
Stroming Nationalisme
Rechts-populisme
Harde euroscepsis
Presidentskandidaat
President
Vicepresidentskandidaat
Vicepresident
Oprichter(s) Geert Wilders
Partijleider Geert Wilders
Partijvoorzitter Geert Wilders
Secretaris-generaal
Fractievoorzitters
- Eerste Kamer Marjolein Faber
- Tweede Kamer Geert Wilders
- Europees Parlement
- Provinciale Staten
- Gemeenteraden
- Burgemeesters
- Commissarissen van de Koning
Zetels
- Eerste Kamer
4 van de 75
- Tweede Kamer
16 van de 150
- Europees Parlement
0 van de 29
- Provinciale Staten
34 van de 572
- Gemeenteraden
63 van de 8501
- Burgemeesters
0 van de 345
- Commissarissen van de Koning
0 van de 12
Overig
Wetenschappelijk bureau
Jongerenorganisatie
Studentenorganisatie
Vrouwenbeweging
Lhbt-vleugel
Zusterpartij(en) '
Fractie in het Benelux-parlement
Europese fractie Identiteit en Democratie
Internationale organisatie
Voorgaande partij(en)
Opvolgende partij(en)
Fusie van
Opgegaan in
Afsplitsing van Volkspartij voor Vrijheid en Democratie
Afsplitsing(en) BoerBurgerBeweging (deels)
Voortzetting van
Portaal Portal.svg Politiek

De Partij voor de Vrijheid, afgekort PVV, is een politieke partij in Nederland. Oprichter Geert Wilders is sinds 22 februari 2006 de partijleider van de PVV.

De PVV is een nationalistische partij, wat betekent dat de partij nationalistisch is. De partij wordt binnen de politieke wetenschap als radicaal-rechts gezien. De PVV is tegen immigratie en internationale samenwerking en vindt dat enkel mensen die alleen de Nederlandse nationaliteit hebben (en naast die nationaliteit dus geen andere) zouden mogen stemmen. Op economisch gebied is de partij niet rechts, maar zit ze in het politieke midden.

Geschiedenis

Oprichting

Partijleider Geert Wilders geeft een interview

Geert Wilders was vroeger Tweede Kamerlid van de VVD. Na een discussie over de toetreding van Turkije tot de Europese Unie, stapte hij op 3 september 2004 uit de VVD. Aangezien je in Nederland op de leden stemt en niet op de partij, mocht Wilders lid blijven van de Tweede Kamer. Hij vormde een eigen partij, Groep Wilders, waar hij als enige lid van was. Op 24 november 2004 richtte hij de Stichting Groep Wilders op. Met deze stichting wilden hij zorgen voor geld voor zijn partij en het helpen met het bedenken van standpunten. Martin Bosma hielp hem.

Toen er in 2006 een nieuwe Tweede Kamer werd gekozen, deed Wilders ook mee aan deze verkiezingen. Hij noemde de partij Partij voor de Vrijheid.

De Tweede Kamer in

Voor de PVV verliepen de verkiezingen goed. Ze kregen 9 zetels in de Tweede Kamer. In de Tweede Kamer kwam de PVV in verzet tegen het feit dat sommige politici twee nationaliteiten hebben. Dit betekent dat ze van twee verschillende landen een paspoort hebben. De PVV vond dit niet kunnen, want je kunt je niet aan de wetten van twee verschillende landen houden (die soms verschillen). In december noemde de PVV de Nederlandse Antillen grotendeels corrupt Vraagteken2.png boevennest en wilde de eilanden verkopen aan de hoogste bieder. De Antillen wilde geen PVV-politici meer ontvangen. Tijdens de verkiezingen van het Europees Parlement in 2009 kreeg de PVV 5 zetels. Toen in België het vormen van een kabinet erg lang duurde, vroeg de PVV aan premier Jan Peter Balkenende of hij kon helpen België op te heffen. Vlaanderen zou dan een aparte ambassadeur Vraagteken2.png krijgen.

Steun aan het kabinet

In 2010 werd er opnieuw een Tweede Kamer gekozen. Toen het CDA en de VVD een paar zetels tekort kwamen voor het vormen van een kabinet, steunde de PVV het kabinet. Officieel was de PVV geen onderdeel van het kabinet, het steunde het kabinet alleen zodat ze genoeg zetels in de Tweede Kamer hadden. De PVV zorgde onder meer voor de dierenpolitie en dat iedere ambtenaar ook mensen van hetzelfde geslacht moest trouwen. Voorheen mochten ambtenaren weigeren als dit niet mocht vanwege hun geloof. Tijdens het staatsbezoek van toenmalig koningin Beatrix aan de Verenigde Arabische Emiraten droeg de koningin een hoofddoek tijdens het bezoeken van een islamitische gebouw. De PVV stelde hier vragen in de Tweede Kamer over.

In 2012 was er overleg in het Catshuis met de VVD en het CDA over opnieuw bezuinigingen Vraagteken2.png die opliepen tot in de miljarden. Geert Wilders discussieerde mee en liep uiteindelijk weg. De PVV stopte met het steunen van het kabinet, waardoor er opnieuw Tweede Kamerverkiezingen moesten worden gehouden.

Na 2012

Hoe donkerder, hoe meer PVV-stemmers.

In 2012 werd er opnieuw in een Tweede Kamer gekozen. De PVV kreeg toen 15 zetels. Bij de verkiezingen voor de gemeenteraad werd de PVV de grootste partij in Almere en Den Haag. Tijdens de verkiezingen bij een bijeenkomst zei Wilders de woorden: "Willen jullie meer of minder Marokkanen?", waarop het publiek antwoordde minder. De volgende dag stroomde het aanklachten tegen Wilders.

Tijdens de regeerperiode van kabinet-Rutte III werd Wilders de felste tegenstander van dat kabinet. Hij was onder meer tegen de opvang van vluchtelingen tijdens de Europese vluchtelingencrisis. Op na het Britse Brexitreferendum was hij één van de voorstanders van een Nederlands uittrede uit de EU. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen 2017 werd de PVV met 20 zetels de één na grootste partij van Nederland. Bijna alle andere politieke partijen zeiden al voor de verkiezingen niet met de PVV samen te willen werken. Alleen de SGP en enkele kleinere rechtste partijen sloten de PVV niet uit. Wilders zelf wilde ook niet met de VVD samenwerken, maar nadat de uitslag bekend was stond hij toch open voor de samenwerking tussen de PVV en de VVD. Mark Rutte wees dit echter af.

Na de Provinciale Statenverkiezingen 2019 werd duidelijk dat de PVV veel zetels had verloren. Dit is vermoedelijk door de groei van de nieuwe partij Forum voor Democratie. Tijdens de Europese Parlementsverkiezingen verloor de PVV zelfs alle zetels in het Europees Parlement.

Standpunten

Een verkiezingsaffiche van de PVV voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021

De Partij voor de Vrijheid is een rechts-populistische partij. De partij stemt in de Tweede Kamer het vaakst met het FvD, JA21 en de BBB mee. De partij staat het verst af van GroenLinks en BIJ1.

In het parlement en haar verkiezingsprogramma verdedigt zij de volgende stand- en speerpunten:

 • De islam is geen normale religie, maar een gevaarlijke ideologie. Daarom moet Nederland 'de-islamiseren' en daarvoor moet een ministerie voor De-islamisering opgericht worden.
 • De Koran en islamitische scholen moeten verboden worden.
 • Op scholen moet de Nederlandse vlag gehesen worden.
 • Mensen met meer dan één nationaliteit moeten niet meer kunnen stemmen.
 • Er moet veel minder geld naar hulp voor arme landen (ontwikkelingssamenwerking), omdat de PVV vindt dat dat geld beter in Nederland besteed kan worden.
 • Er moet veel minder geld naar de publieke omroep.
 • Er moet veel minder geld naar kunst en cultuur (musea, kunsthallen, theaters etc.)
 • Nederland moet uit de Europese Unie en de Eurozone stappen. De gulden moet weer de munteenheid worden.
 • Er moet meer geld naar de zorg. Het eigen risico in de zorg moet worden afgeschaft.
 • De huren moeten omlaag.
 • Automobilisten moeten 140 kilometer per uur kunnen rijden op de snelweg.
 • De drie partijen die als grootste uit de bus komen bij Tweede Kamerverkiezingen zouden verplicht met elkaar moeten onderhandelen.

In het Europees Parlement

De PVV is in de Europese Unie één van de bekendste eurosceptische partijen. De PVV is tevens de meest eurosceptische partij van Nederland en wil Nederland uit de Europese Unie hebben. Volgens de PVV zou Nederland daarom weer de vrijheid hebben om zelf te kiezen wat het wil. De PVV maakt deel uit van de Europese partij Identiteit en Democratie, waar nationalistische en eurosceptische partijen zoals Rassemblement National uit Frankrijk en Lega Nord uit Italië in zitten.

Momenteel heeft de PVV geen zetels in het Europees Parlement. Bij de Europese Parlementsverkiezingen won de partij één zetel, maar dat lid werd in 2022 lid van Forum voor Democratie.

Leden en cijfers

Van de PVV kun je geen lid worden. Het enige lid is partijleider Geert Wilders zelf. Dat doet hij om te voorkomen dat de partij door discussies binnen de partij ten onder gaat zoals bij de Lijst Pim Fortuyn is gebeurd. Mensen kunnen toch op een bepaalde manier de PVV steunen, door zich aan te melden als donateur of vrijwilliger. Wilders kiest dus eigenlijk zelf de standpunten, zonder goedkeuring van de leden (wat bij andere partijen gewoonlijk is). De PVV vindt dit toch democratisch, aangezien burgers zelf de keuze hebben voor of tegen te stemmen.

De PVV is het meest populair in de provincie Limburg, in Rotterdam en wat minder in Noord-Brabant, Zuid-Holland, Noord-Holland en Zeeuws-Vlaanderen. In Noord-Nederland, Overijssel, Gelderland en de Noordoostpolder is de PVV het minst populair.

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Partij_voor_de_Vrijheid&oldid=809582"