Beijing

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Peking)
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
De skyline van Beijing

Beijing (Chinees: 北京, Běijīng, spreek uit als /Bee-djing/) is de hoofdstad van China. Vroeger werd de stad Peking genoemd. Beijing heeft 21.516.000 inwoners. Daarmee is het na Shanghai ook nog eens de grootste stad van China. Beijing heeft een oppervlakte van 16.808 vierkante kilometer, dat is meer dan de helft van België!

Locatie van Beijing in China

Beijing is een belangrijk knooppunt voor luchtwegen, snelwegen en spoorwegen. De stad is geen belangrijke economische stad. De grote bedrijven en banken van China zitten meestal in Shanghai of Hongkong. Op het gebied van bestuur, onderwijs en cultuur is Beijing wél China's belangrijkste stad.

In Beijing geldt de tijdzonde UTC +8. In de stad heb je grote verschillen in temperatuur tussen de zomer en de winter. In de winter is het meestal droog en koud. In de zomer is het warm en nat. Beijing ligt op een hoogte van 43 meter boven de zeespiegel.

Bejing is een hele grote wereldstad, het staat op plek 14 van grootste metropolen ter wereld. Beijing heeft een mooie skyline met de vele wolkenkrabbers die er staan. Een heel hoog gebouw in Bejing is de China Zun, die 528 meter hoog zal worden. De stad is vooral met de toekenning van de Olympische Spelen in 2008 enorm gemoderniseerd. Oude wijken ("Hutongs") werden met de vlakte gelijk gemaakt en daarvoor in de plaats verrezen torenhoge, moderne flatgebouwen. Per dag kwamen er 1000 nieuwe auto's op de wegen bij. Een van de grote bezienswaardigheden is "de verboden stad". Het ligt aan het "het plein van de Hemelse Vrede", waar ook het graf (mausoleum) van Mao Zedong te bezichtigen is. Het plein is ook bekend doordat er in 1989 een opstand van studenten tegen de (strenge) regering werd neergeslagen.

Geschiedenis

Bejing begint te groeien rond de 12e eeuw. Ook werd het Keizerlijk Paleis gebouwd. Aan het einde van de 13e eeuw is Beijing in handen van Mongolië. De machtige heerser van Mongolië verhuist naar deze stad. De bekende ontdekkingsreiziger Marco Polo, geboren in Venetië, ontdekt in dezelfde eeuw Beijing, maar dan is er een muur omheen gebouwd. Bejing is lang de hoofdstad geweest van China. In 1644 worden meerdere stukken van de stad en een deel van het Keizerlijk Paleis in brand gestoken door rebellen, die de stad wilden veroveren. De keizer weet geen oplossing. Wel wordt enige tijd later het Paleis hersteld. In 1731 vind er een grote aardbeving plaats, vele huizen en gebouwen moeten gerestaureerd worden. Meer dan 100.000 inwoners vinden de dood. Beijing wordt getroffen door de Opiumoorlog (1842) en Engelse en Franse soldaten plunderen het Zomerpaleis. Tot 1928 blijft Bejing in handen van Europese landen. Nanjing wordt uitgeroepen tot hoofdstad en de naam Beijing wordt veranderd in Peiping. Tijdens de Tweede Chinees-Japanse oorlog wordt Bejing ingenomen door Japan. In 1945 gaf Japan zich over. Uiteindelijk wordt Bejing in 1949 weer hoofdstad van heel China, nadat communistische troepen van Mao Zedong de stad veroverden tijdens de Chinese Burgeroorlog.

Bezienswaardigheden

De Keizerlijke paleizen in Peking staan op de Werelderfgoedlijst. Hier staat de Verboden Stad op de foto.

Hier staan een aantal van de vele bezienswaardigheden in Beijing:

Verboden Stad

De Verboden Stad (Chinees: 紫禁城, Zǐjinchéng) is het Keizerlijke Paleis van Beijing. Hier woonde vroeger de Keizer van China en zijn familie en bediendes. Voor de normale bevolking was de stad inderdaad verboden.

De Verboden Stad is één van de grootste toeristische attracties van China. Het is een enorm complex van grote en kleine rode gebouwtjes. Achter het paleis ligt het Jingshanpark. Vanuit dit park heb je een mooi uitzicht over de stad.

Plein van de Hemelse Vrede

Het Plein van de Hemelse Vrede met in het midden het mausoleum

Het Plein van de Hemelse Vrede (Chinees: 天安门广场, Tiān'ānmén Guǎngchǎng) is één van de grootste pleinen ter wereld. Er passen miljoenen mensen op het plein. Het plein is vernoemd naar de Poort van de Hemelse Vrede. Dit is de toegang van de Verboden Stad. Aan de poort hangt een heel grote foto van Mao Zedong. Hij was de eerste baas van communistisch China. Tegenover de poort, midden op het plein, vind je zijn mausoleum. Twee andere grote gebouwen zijn de grote Hal van het Volk, waar één keer per jaar het Chinese parlement bijeen komt en het Nationaal Museum.

In 1989 vond hier het Tiananmenprotest plaatst. Chinese studenten gingen hier toen protesteren voor vrijheid van meningsuiting en democratie. Wel een miljoen mensen deden mee. Het leger heeft dit protest bloedig neergeslagen met duizenden doden als gevolg. Met tanks reden zij het plein op. Er is een bekend filmpje van een man met twee boodschappentassen die de tanks probeert tegen te houden: tankman.

Tempel van de Hemel

De Tempel van de Hemel: de hal

De Tempel van de Hemel (Chinees: 天坛, Tiāntán) is een groot tempelcomplex. Het ligt in een heel groot park, midden in Beijing Vroeger gingen de keizer een keer per jaar naar de tempel toe om te bidden voor een goede oogst. Dat deed hij in de hal. Aan de andere kant van het park, recht tegenover de hal, ligt het altaar van de hemel. Dit was volgens de Chinezen het centrum van de wereld. Verder vind je in het park nog veel andere kleinere gebouwtjes. Ook vind je er het Vastenpaleis. De keizer was drie dagen voor het gebed al aanwezig in het park en verbleef toen in dit paleis. Vasten betekent dat je tussen zonsopkomst en zonsondergang niets eet. Maar de keizer zou de keizer niet zijn, als hij deze regel niet wat had aangepast. In de praktijk kwam het erop neer dat de keizer drie dagen lang geen vlees at.

In het park rondom de tempel vind je veel Chinezen die schaken, tai-chiën, zingen, dansen of kalligraferen.

De Tempel van de Hemel staat, net als de Verboden Stad, ook op de werelderfgoedlijst.

Yonghetempel

Een vuurkorf voor wierook bij de Yonghegong

De Yonghetempel (Chinees: 雍和宫, Yōnghégōng) of de Lamatempel is een Boeddhistische tempel in Beijing. Om precies te zijn een lamaïstisch-boeddhistische tempel. Dat is een bepaalde vorm van het boeddhisme uit Tibet en Mongolië.

De tempel is ooit gebouwd als een verblijf voor bedienden van de keizerlijke familie. Niet veel later werd het een paleis voor de zoon van de keizer: Prins Yong. Toen zijn vader overleed, moest er een nieuwe keizer komen. Er was een beetje gedoe over zijn opvolger, en het was een verrassing toen Yong uiteindelijk keizer werd. Yong ging regeren als keizer Yongzheng. Zijn paleis had hij niet meer nodig, hij ging nu tenslotte wonen in de Verboden Stad. Daarom maakte hij van zijn paleis een tempel/klooster.

In en rond de tempel vind je veel boeddhistische monniken, te herkennen aan hun rode of gele toga's. De tempel is een toeristische attractie geworden, maar is wel nog steeds in gebruik. Veel Chinezen steken hier wat wierook af. Zo bidden ze tot Boeddha dat ze rijk en/of gelukkig mogen worden. Bij de ingang van de tempel krijgt iedereen dan ook gratis wierook, maar om de tempel binnen te gaan moet je wel betalen.

Wangfujing

Wangfujing Dalu

Wangfujing (Chinees: 王府井, Wángfǔjǐng) is een buurt ten oosten van het Plein van de Hemelse Vrede. Op het plaatje zie je Wangfujing dalu. Dat is de drukste winkelstraat van Beijing. Er zijn niet alleen grote, luxe winkelcentra, dure merkwinkels (Prada, Apple enz.), maar ook bijvoorbeeld een McDonald's en Kentucky Fried Chicken. Ook is hier Beijings op-één-na grootste boekwinkel, met maar liefst zes verdiepingen vol boeken. In een klein zijstraatje vind je de Wangfujing Food Market. Vooral 's avonds wordt dit smalle straatje, amper 5 meter breed, erg druk. In dit straatje vind je namelijk allemaal snackverkopers. Ze verkopen alleen geen snacks zoals in Nederland en België, maar lekkernijen als schorpioenen, duiven, zijderupsen, zeesterren en zeepaardjes. Er hangt dan ook een apart luchtje in de straat.

Zomerpaleis

De Langlevenheuvel in het Zomerpaleis

Het Zomerpaleis (Chinees: 颐和园, Yíhéyuán) is een complex van parken en paleisjes in het noordwesten van Beijing. Het is gebouwd op bevel van de keizer in de 19e eeuw en was één van zijn belangrijkste paleizen. In het midden van het park ligt een groot meer: Het Kunmingmeer. Dit Kunmingmeer is met de hand uitgegraven. Van alle aarde hebben ze een heuvel gebouwd: De langleven-heuvel. Op deze heuvel staat het paleis.

Rond 1900 heeft Keizerin Cixi het paleis laten renoveren. Ze gebruikte hiervoor geld dat eigenlijk bedoelt was voor de marine. Op dat moment was er ook een (zee)oorlog met Engeland. Doordat Ciqi het marinegeld uitgaf aan haar eigen paleis, heeft China deze oorlog verloren. Cixi heeft onder andere een marmeren boot laten bouwen. Onder deze Chinezen staat deze "boot" (die natuurlijk niet varen kan) bekend als een "lelijk ding". Toch bezoeken elke dag vele Chinezen het zomerpaleis, toerist in eigen land dus!

Olympisch Park

De opening van de Olympische Spelen 2008

In 2008 werden de Olympische Zomerspelen in Beijing gehouden. Er werd hiervoor speciaal een nieuw, groot sportterrein aangelegd: het Olympisch Park Beijing (Chinees: 北京奧林匹克公園, Běijīng Àolínpǐkè Gōngyuán). Het belangrijkste gebouw is het Nationaal Stadion Beijing, beter bekend als het vogelnest. Die bijnaam heeft het niet voor niets: zo ziet het stadion er namelijk wel een beetje uit! Een ander bekend gebouw is het Nationaal Watersportcentrum, met een buitenkant gemaakt van belletjes. Ook is er een grote observatietoren. De toren is maar liefst 247 meter hoog. Vanaf het platform heb je uitzicht ver het gele park en zelfs de hele stad.

's Avonds is het park altijd mooi verlicht. Het Nationaal Watersportcentrum veranderd dan ook van kleur, van blauw naar paars naar rood, enzovoorts.

In 2022 zal het weer gebruikt worden als Olympisch Park, maar dan voor de Olympische Winterspelen.

Dierentuin van Beijing

Een panda

De Dierentuin van Beijing (Chinees: 北京动物园, běijīng dòngwùyuán) is één van de oudste en grootste dierentuinen van China. Er zijn zo 950 verschillende diersoorten te vinden. De bekendste is natuurlijk de panda. Om de panda's te mogen zien, moet je ook een extra kaartje kopen. Andere diersoorten zijn onder andere leeuwen, olifanten en rode panda's.

Chinese Muur

De Chinese Muur bij Mutianyu

In de bossen en bergen vlak buiten Beijing loopt de Chinese muur (Chinees: 长城, chángchéng). De muur is ooit gebouwd om China te beschermen tegen rovers en soldaten uit het noorden (Mongolië. Het is één van de bekendste bouwwerken ter wereld en een grote toeristische attractie. Er zijn verschillende plekken waar je de muur op kan. De bekendste plek is Badaling. Hier zijn dan ook veel toeristen. Mutianyu en Juyongguan zijn wat rustigere plekken.

De Chinese Muur staat ook op de Werelderfgoedlijst.

Bestuur

Stadsindeling

Kaart District Chinese naam Bevolking Oppervlakte Bevolkingsdichtheid

ColorBeijingMapNew.png

Dongcheng District 东城区 919.000 40,6 km² 22.635
Xicheng District 西城区 1.243.000 46,5 km² 26.731
Chaoyang District 朝阳区 3.545.000 47,8 km² 7530
Haidian District 海淀区 3.281.000 426 km² 7702
Fengtai District 丰台区 2.112.000 304,2 km² 6943
Shijingshan District 石景山区 616.000 89,8 km² 6860
Tongzhou District 通州区 1.184.000 870 km² 1361
Shunyi District 顺义区 877.000 980 km² 895
Changping District 昌平区 1.661.000 1430 km² 1162
Daxing District 大兴区 1.365.000 1012 km² 1349
Mentougou District 门头沟区 290.000 1331,3 km² 218
Fangshan District 房山区 945.000 1866,7 km² 506
Pinggu District 平谷区 416.000 1075 km² 387
Huairou District 怀柔区 373.000 2557,3 km² 146
Miyun District 密云区 468.000 2335,6 km² 200
Yanqing District 延庆区 317.000 1980 km² 160

Legenda

  •      De binnenstad; vroeger omringt door de stadsmuur. Nu door de 2e ringweg
  •      Het stedelijke gebied tussen de 2e en de 5e ringweg
  •      De buitenwijken langs de 6e ringweg
  •      Het platteland van Beijing

Vervoer

Één van de vele files in Peking.

Autowegen

Peking is een belangrijk knooppunt voor auto- en snelwegen en spoorwegen. Peking is hét verkeersknooppunt van China. Rond de stad lopen 9 verschillende autosnelwegen. Daar worden er nog meer bijgebouwd. In 2012 telde Peking 4 miljoen personenauto's. Dan is het natuurlijk niet zo gek dat Peking vaak wordt getroffen door lange files. Vaak staat het verkeer in het centrum helemaal vast. Mensen zoeken oplossingen voor dit probleem. Ook de vieze smog is een probleem voor de inwoners. Maar al dit verkeer is wel belangrijk voor de stad, ook voor Peking. Voor grote steden moet je vaak lang reizen. Als je bijvoorbeeld naar Sjanghai wilt, moet je wel meer dan 1000 kilometer reizen.

Spoorwegen

Ook is Peking één van de grootste spoorwegknooppunten van China. Er lopen veel spoorlijnen naar grote Chinese steden. De belangrijkste stations van Peking zijn het Centraal Station, geopend in 1959, station Peking West en station Peking Zuid. China Railway High-speed is de Chinese spoorwegmaatschappij voor het hogesnelheidsnet. Peking heeft 3 hogesnelheidslijnen. Één daarvan is de Hogesnelheidslijn Peking-Sjanghai. Deze is wel 1320 kilometer lang met 24 stations! Het is in gebruik sinds 2011. Jaarlijks maken bijna 53 miljoen mensen gebruik van dit traject. De hogesnelheidstrein begint bij Peking en gaat door Tianjin, Jinan, Xuzhou, Bengbu, Nanjing en eindigt in Sjanghai. Een andere is de Hogesnelheidslijn Peking-Hongkong. Deze is wel 2230 kilometer lang! Het hogesnelheidstraject is nog niet volledig afgewerkt. De spoorlijn komt onder andere langs de miljoenensteden Zhengzhou, Wuhan, Kanton en eindigt in Hongkong. De laatste is het traject Peking-Tianjin, geopend in 2008. Deze is met 350 km/uur de snelste hogesnelheidslijn ter wereld.

Luchtvaart

De Internationale Luchthaven van Peking is het internationale vliegveld van de stad. De luchthaven is met 81.929.359 passagiers in 2012 de op één na drukste luchthaven ter wereld. Het is de thuisbasis van Air China. Het vliegveld ligt 20 kilometer ten noordoosten van Peking. Vanaf hier gaan vliegtuigen rechtstreeks naar Amsterdam en Brussel. Een ander vliegveld in Peking is Luchthaven Peking Nanyuan. Deze verwerkt jaarlijks 1 miljoen mensen.

Openbaar vervoer

In Peking kun je ook reizen met de bus, trolleybus, taxi en de metro. De metro van Peking is ook een uitgebreid net van metrolijnen, om precies te zijn 17. Al die lijnen bij elkaar zijn meer dan 455 km lang. Maar het zal niet bij dat aantal blijven, want jaar na jaar worden er nieuwe lijnen geopend. In het jaar 2011 werden 2,18 miljard passagiers vervoerd! Op 8 maart 2013 werden 10,27 miljoen mensen vervoerd, een record.

Stedenbanden

Een rivier in Peking.

Peking heeft ontzettend veel stedenbanden:

Fotogalerij


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Beijing&oldid=762902"