Pennsylvania

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Commonwealth of Pennsylvania
The Keystone State

Flag of Pennsylvania.svg Seal of Pennsylvania.svg Pennsylvania in United States.svg

Hoofdstad Harrisburg
Aantal inwoners 13.011.844 (2020)
Oppervlakte 119.283 km²
Gouverneur Tom Wolf (D)
Lid van de VS sinds 1787
Portaal Portal.svg Verenigde Staten
Een kaart van Pennsylvania

Pennsylvania is een van de vijftig staten van de Verenigde Staten. De staat ligt in het noordoosten van het land. Het behoort tot de Midden-Atlantische Staten. De afkorting van Pennsylvania is PA en de bijnaam is 'The Keystone State'. Pennsylvania grenst in het noorden aan New York, in het oosten aan New Jersey, in het zuiden aan Delaware, Maryland en West Virginia en in het westen aan Ohio. Ook heeft de staat een kleine grens met Canada via het Eriemeer. De staat heeft zo'n 13 miljoen inwoners en is daarmee een van de meest bevolkte staten van het land. De hoofdstad is Harrisburg, maar de grootste stad is Philadelphia.

De staat was een van de oorspronkelijke 13 Britse koloniën. Pennsylvania werd in 1681 opgericht door William Penn (naar wie de staat vernoemd is). Het zuiden behoorde bij de Zweedse kolonie Nieuw-Zweden, maar werd later overgedragen aan Pennsylvania. In Pennsylvania woonden de Quackers, een christelijke stroming. Toch waren ook andere religies welkom en was er sprake van godsdienstvrijheid. De staat speelde een belangrijke rol in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. In de Independence Hall in Philadelphia werd de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring getekend. Pennsylvania was de tweede staat die de Amerikaanse grondwet goedkeurde en Philadelphia was een tijdje de hoofdstad van de Verenigde Staten toen Washington D.C. nog in aanbouw was. Benjamin Franklin kwam ook uit Pennsylvania.

Pennsylvania staat bekend als de plaats waar veel Amish wonen. Dit zijn zeer streng christelijke mensen, die leven als vroeger. Zij hebben geen elektriciteit, auto's of moderne technologie. De staat is een swing state, wat betekent dat zowel de Republikeinse als de Democratische Partij veel aanhang heeft in de staat.

Geografie

Een natuurgebied in Pennsylvania

Landschap

In Pennsylvania komen vier regio's van de Verenigde Staten staten, namelijk de Noordelijke Staten, de Zuidelijke Staten het Midwesten en de Atlantische kustregio. Pennsylvania heeft zelf geen kustlijn, maar grenst wel aan het Eriemeer in het noordwesten. Door de staat stromen verschillende rivieren, zoals de Delaware, de Ohio en de Susquehanna. Het zuidoosten van de staat is erg vlak. Hier vind je ook de meeste steden, zoals Philadelphia. De rest van de staat is vrijwel bergachtig. De Appalachen lopen dwars door de staat heen. Het uiterste westen is iets minder bergachtig als het midden van de staat. In de berggebieden kunnen vele grondstoffen gevonden worden, net als aardgas.

Het hoogste punt van de staat is Mount Davis met een hoogte van 979 meter.

Grote steden

Grootste steden van Pennsylvania

Philadelphia skyline from south street bridge.jpg
Philadelphia
Allentown.jpg
Allentown

Nummer Stad Inwoners County

Pittsburgh Skyline from West End Overlook 01.jpg
Pittsburgh
Reading Urban.jpg
Reading

1. Philadelphia 1.603.797 Philadelphia County
2. Pittsburgh 302.971 Allegheny County
3. Allentown 125.845 Lehigh County
4. Reading 95.112 Berks County
5. Erie 94.831 Erie County
6. Upper Darby 85.681 Delaware County
7. Scranton 76.328 Lackawanna County
8. Bethlehem 75.781 Northampton County
9. Lower Merion Township 63.633 Montgomery County
10. Bensalem Township 62.707 Bucks County

Klimaat

Pennsylvania heeft over het algemeen twee verschillende klimaten. In het noorden heerst een vochtig landklimaat. Hier is sprake van warme zomers en koude winters. Door het gehele jaar valt veel neerslag. In het zuiden is er een subtropisch klimaat met warme zomers en zachte winters. Ook hier valt veel regen door het gehele jaar heen. Over het algemeen valt de meeste neerslag in de winter. Soms kan er ook sneeuw vallen, ook in de gebieden met een subtropisch klimaat. Dit komt doordat koude lucht uit de Appalachen ervoor zorgt dat er sneeuw kan worden gevormd.

In Pennsylvania komen geen orkanen voor, aangezien de staat niet aan de zee ligt. Soms komen er wel tornado's voor, maar vaak is er weinig schade.

Het platteland van Pennsylvania

Bevolking

Algemeen

Pennsylvania heeft meer dan 13 miljoen inwoners. Qua inwonersaantal is Pennsylvania hiermee een van de grootste staten van de Verenigde Staten. Enkel Californië, Texas, Florida en New York hebben meer inwoners. Het aantal inwoners van de staat groeit nog steeds, vooral door immigratie. Toch neemt deze groei af. Zo'n 75% van de inwoners is geboren in Pennsylvania zelf. 20% is geboren in een andere Amerikaanse staat of territorium en 5% in het buitenland. 76% van de inwoners is blank, 11% Afro-Amerikaans, 8% Latino, 4,5% Aziatisch en 1,1% Indiaan.

De Amish leven net als vroeger. De meeste hebben daarom geen auto.

Zo'n 28% van de inwoners heeft een Duitse migratieachtergrond. Hieronder vallen ook de Amish, waarvan de meeste in Pennsylvania wonen. De Amish zijn een streng christelijke gemeenschap die zonder moderne technologie leeft. Zij gebruiken bijvoorbeeld paard en wagen in plaats van een auto en hebben geen elektriciteit, internet of andere moderne machines. Vaak dragen zij ook klederdracht en spreken Pennsylvania Dutch. Andere inwoners hebben een Ierse, Engelse, Italiaanse, Afrikaanse of Poolse migratieachtergrond.

Taal

Pennsylvania heeft volgens de grondwet geen officiële taal. Toch kun je het Engels als officiële taal zien. Het Engels wordt gebruikt in de politiek, het onderwijs en rechtspraak. Ook in het dagelijks leven wordt Engels gebruikt en de meeste inwoners spreken geen andere taal. 4% van de inwoners spreekt Spaans, 0,9% Duits en 0,5% Chinees. Onder de Duitstaligen vallen ook de Amish. Zij spreken Pennsylvania Dutch. Ondanks dat het woord Dutch Nederlands gebruikt, is het een Duitstalig dialect. De Amish komen dan ook oorspronkelijk uit Duitsland. Overigens spreken de meeste van hen ook Engels.

Religie

Pennsylvania was na Rhode Island de eerste staat met vrijheid van religie. Hierdoor zijn er altijd enorm veel religies in Pennsylvania geweest. Zo'n 47% van de inwoners is protestants. Vooral het presbytarianisme en het baptisme hebben veel aanhang. 24% van de inwoners is katholiek en 21% heeft geen religie of is ongelovig. Kleinere religies zijn het hindoeïsme, het jodendom en de islam.

Politiek

Statelijke politiek

Het parlementsgebouw van Pennsylvania

Het dagelijks bestuur van Pennsylvania is handen van een gouverneur. De gouverneur wordt iedere vier jaar gekozen in rechtstreekse verkiezingen. De huidige gouverneur van de staat is Tom Wolff van de Democratische Partij. Daarnaast is er nog een luitenant-gouverneur, die de gouverneur helpt en vervangt.

Daarnaast heeft de staat een parlement; de Pennsylvania General Assembly. Deze bestaat uit twee kamers:

  • Het Huis van Afgevaardigden, bestaande uit 203 leden die iedere twee jaar gekozen worden.
  • De Senaat, bestaande uit 50 leden die iedere vier jaar gekozen worden.

In beide kamers heeft de Republikeinse Partij een kleine meerderheid. De Democraten nemen de overige zetels in.

Bestuurlijke indeling

Pennsylvania is verdeeld in 67 county's. Dit zijn:

Pennsylvania counties map.png


Landelijke politiek

Pennsylvania is een typische swing state. Dit betekent dat de staat zowel naar de Democratische Partij als de Republikeinse Partij kan gaan. Tijdens presidentsverkiezingen wordt er daarom ook veel campagne gevoerd in Pennsylvania. Pennsylvania heeft namelijk ook veel kiesmannen, waardoor het interessant is voor zowel de Republikeinse als Democratische presidentskandidaat om te winnen. Vaak wordt de staat slechts met een paar procent gewonnen en moet hergeteld worden. Tussen 1992 en 2012 werd Pennsylvania steeds gewonnen door de Democraten met een kleine meerderheid. In 2016 won de Republikein Donald Trump de staat en in 2020 ging de staat naar de Democraat Joe Biden.

Een fabriek in Pennsylvania

De staat wordt in het Amerikaans Congres vertegenwoordigd door 18 afgevaardigden en twee senatoren. Van de 18 afgevaardigden zijn er 9 Democraat en 9 Republikein. Van de twee senatoren is er eentje (Bob Casey jr.) Democraat en eentje (Pat Toomey) Republikein.

Economie

Pennsylvania is rijker dan de meeste andere staten. In de staat zit erg veel industrie, vooral bij steden als Pittsburgh, Erie en Philadelphia. Bekende bedrijven uit Pennsylvania zijn U.S. Steel, GE Transportation en Heinz. Toch in de landbouw de belangrijkste sector van de staat. Vooral melk, appels, kerstbomen, kip, druiven en paardenvlees komt uit Pennsylvania. Pennsylvania is ook de grootste producent van champignons in de Verenigde Staten. Veel industrie in Pennsylvania is ook afhankelijk van de voedselindustrie.

Ook de mijnbouw was erg belangrijk voor de staat. Pennsylvania is een van de plaatsen waar veel fracking plaatsvindt.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Pennsylvania&oldid=716440"