Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Rap (muziek)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
DJ Hypnotize en Baby Cee DJ'ing

Rap is een muziekstijl, ook wel Hiphop genoemd, maar is daar meer een onderdeel van. Het maakt deel uit van het muziekgenre R&B. Bij de rap worden de liedjes niet echt gezongen, maar in een ritmische en rijmende spraak (straattaal) opgezegd en dan heel snel achter elkaar met een beat erachter. De rap is in de Verenigde Staten ontwikkeld door binnenstedelijke Afro-Amerikanen en Latino Amerikanen in de wijk the Bronx van New York City in de jaren '70. Het bestaat uit een ritmische muziek die meestal wordt begeleid door rappen. Het ontwikkelde zich dus als onderdeel van de hiphopcultuur, een subcultuur die wordt bepaald door vier belangrijke onderdelen: MCing of rappen, DJing of scratchen met draaitafels, breakdance, graffiti schrijven. Andere onderdelen zijn onder meer het samplen (het hergebruik van een deel van een geluidsopname in een andere opname). Vaak gaat het om samplen van beats of baslijnen van platen of beats en geluiden die met een synthesizer zijn gemaakt. Ook wordt er gebruik gemaakt van ritmische beatboxing (drumgeluiden met je mond namaken). Hoewel 'hiphop' vaak wordt gebruikt om alleen naar rappen te verwijzen, verwijst het naar de praktijk van de hele hiphopcultuur.

Degene die de rap zingt, noem je een rapper. Rappers kunnen hun teksten schrijven, onthouden of improviseren (ter plekke verzinnen) en hun werken a capella (zingen zonder muziek) uitvoeren of zingen/zeggen op een beat, die meestal een vierkwartsmaat is. Het aantal beats per minute zit tussen de 60-100 BPM. Later (ongeveer 1990-2000) ontstaat de Trap-muziek die meer de hi-hat gebruikt en donkerder van geluid is en ontstaat ook de Mumble-rap ("mompel-rap") die minder goed te verstaan is.

Er zijn zowel mannelijke als vrouwelijke rappers.

Nederlandse rappers

De Nederlandse rap wordt ook wel Nederhop genoemd:

Buitenlandse rappers/rapgroepen

Rap-naam

Rappers hebben vaak een stoere rap-naam. Vaak begint die met MC (master of ceremonies) of Lil.

Spelletje en andere links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Rap_(muziek)&oldid=686524"