Rechts (politiek)

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

Rechts is een term die in de politiek wordt gebruikt voor het aanduiden van politici, politieke partijen en groepen. Wat rechts inhoudt verschilt per land, maar vaak wordt rechts gekoppeld aan conservatisme. Daarnaast vinden rechtse partijen vaak dat de overheid zo klein mogelijk moet zijn en niet moet ingrijpen in de economie. Ook kan wat rechts is van tijd tot tijd verschillen. Het omgekeerde van rechts is links.

Oorsprong

De term rechts komt uit de tijd van de Franse Revolutie. De mensen die aan de oude machtsverdeling wilden behouden zaten rechts van de voorzitter van het parlement, terwijl degene die dit wilde veranderen links zaten. Nog steeds zitten de rechtse partijen rechts in de kamer en de linkse partijen links in de meeste landen. Oorspronkelijk werden rechtse partijen gesteund door de kerk en de adel, aangezien zij er baat bij hadden dat alles zo bleef. Links zaten de socialisten of sociaaldemocraten. Liberalisme wordt soms tot rechts gerekend en soms tot links.

Voorbeelden

In Nederland zijn de VVD, de SGP, de BBB, JA21, Forum voor Democratie en de PVV rechtse partijen. De VVD wordt vaak gezien als een normale rechtse partij, terwijl FvD en PVV vaak als radicaal-rechts worden gezien met ook linkse standpunten. Het CDA en Nieuw Sociaal Contract zijn middenpartijen, maar zitten wel rechts van het midden. D66 heeft sommige rechtse standpunten, maar wordt vaak tot midden of links-midden gerekend. In Vlaanderen zijn de N-VA, Open VLD en Vlaams Belang rechts. Vlaams Belang wordt ook wel rechts genoemd.

Veel rechtse partijen hebben ook linkse standpunten. Zo is de PVV voorstander van een verhoging van het AOW, een links standpunt. Andersom hebben linkse partijen ook rechtse standpunten. Om een oordeel te geven of een partij links of rechts is wordt vaak gekeken naar alle standpunten, terwijl dit soms per onderwerp kan verschillen. De SP is een linkse partij in Nederland, maar is op het gebied van de Europese Unie juist erg rechts.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Rechts_(politiek)&oldid=841638"