Saint Lucia

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Saint Lucia
Saint Lucia

Flag of Saint Lucia.svg Coat of arms of Saint Lucia.svg Saint Lucia locator map.png

Hoofdstad Castries
Aantal inwoners 178.696 (2018)
Oppervlakte 539 km²
Regeringsvorm Parlementaire monarchie
Staatshoofd Charles III van het Verenigd Koninkrijk (sinds 2022)
Premier Philip J. Pierre (sinds 2021)
Godsdienst Christendom (90,4%)
Geen religie (5,9%)
Rastafari (1,9%)
Overig (1,8%)
Taal Engels (English)
Munteenheid Oost-Caribische dollar
Volkslied Sons and Daughters of St. Lucia
Motto The land, the people, the light
Nationale feestdag 22 februari
Landcode LCA

Saint Lucia is een eiland en land in Centraal-Amerika. Het eiland behoort tot het Caribische Gebied en de Kleine Antillen. Saint Lucia ligt ten zuiden van Martinique, ten noordoosten van Barbados en ten noorden van Saint Vincent en de Grenadines. De hoofdstad van Saint Lucia is Castries en er wonen zo'n 166.000 mensen. Hoewel de officiële taal Engels is, wordt het Frans er ook vaak gesproken. Saint Lucia wordt vanwege haar mooie natuur ook wel de Helena van West-Indië genoemd. Helena is een figuur uit de Griekse mythologie, die voor haar schoonheid bekend stond.

Het is onduidelijk wanneer de eerste Europeanen op Saint Lucia aankwamen, maar vanaf 1511 zou het eiland in ieder geval bewoond zijn. Saint Lucia werd oorspronkelijk bestuurd door de Spanjaarden. In de eeuwen daarna ging het bestuur vaak over tussen de Britten en de Fransen. Uiteindelijk werd Saint Lucia een Britse kolonie. Saint Lucia werd in 1979 een onafhankelijk land. Hoewel Saint Lucia onafhankelijk is, is de Britse koning(in) wel nog steeds het staatshoofd van het eiland.

Saint Lucia heeft twee vulkanen, die op de vlag staan afgebeeld. Het eiland staat bekend om haar natuur. De belangrijkste inkomsten voor het eiland zijn de landbouw (voornamelijk bananen) en het toerisme.

Geschiedenis

Voor Columbus

De Arawakken waren de eerste bewoners van het eiland. Zij leefden op verschillende Caribische eilanden. Historici denken dat het eiland al voor de Arawakken werd bewoond, maar men kan dit niet met zekerheid zeggen. De Arawakken kwamen uit Zuid-Amerika rond 200 tot 400 n.Chr. naar het eiland. Van de Arawakken zijn veel sporen gevonden, waaronder potten. Rond 800 n.Chr. kwamen de Cariben naar het eiland, die veel agressiever waren. De Cariben vermoorden veel van de Arawakken.

Vroege koloniale periode

Een kaart van Saint Lucia uit 1758

Tijdens zijn vierde reis naar de Nieuwe Wereld zag Christoffel Columbus het eiland. Columbus kwam van Martinique, maar besloot Saint Lucia niet te bezoeken. Juan de la Cosa tekende het eiland om zijn kaart in 1502 en noemde het El Falcon. De Spanjaarden claimden het eiland als onderdeel van hun koloniale rijk, waarmee de paus akkoord ging. In de jaren 1550 kwam de Franse piraat François le Clerc naar het eiland. Hij zette een kamp op het eiland op, vanwaar hij Spaanse schepen aanviel. In 1605 stichtten de Engelsen een kolonie op het eiland. De kolonisten verlieten datzelfde jaar het eiland nog.

In 1664 claimde Thomas Warner dat eiland Engels bezit was. Hij riep een leger van 1.000 man bijeen om het eiland van de Fransen te beschermen, maar de Fransen waren sterker. In 1666 hadden de Fransen de controle over het eiland en in 1674 werd het eiland bestuurd vanaf Martinique.

Britse koloniale periode

Een gevecht tussen Britse en Franse schepen in 1778

Zowel de Britten als de Fransen introduceerde de slavernij op het eiland. Slaven werden gebruikt op de plantages voor suikerbieten. In de 18e eeuw werd Saint Lucia als neutraal eiland verklaard, maar de Franse dorpen werden gezien als Franse kolonie. In 1722 verklaar de Britse koning George I dat Saint Lucia samen met Saint Vincent grondgebied van de graaf van Montagu was. Vervolgens werd het eiland door de Britten veroverd, maar de Fransen zorgden dat de Britten vertrokken. Tijdens de Zevenjarige Oorlog veroverden de Britten Saint Lucia opnieuw, maar in het Verdrag van Parijs werd het eiland weer teruggeven aan de Fransen in 1763. Tussen 1778 en 1784 bezetten de Britten het eiland opnieuw.

Na de Franse Revolutie stuurden de Fransen een commissaris naar het eiland en werd de slavernij afgeschaft in 1794. De Britten vielen het eiland aan in 1795. In 1796 brandde Castries af door zo'n aanval. In 1803 werd Saint Lucia overgegeven aan de Britten. De slavernij werd hierdoor weer ingevoerd. De slavernij werd uiteindelijk in 1836 afgeschaft. De Fransen en Britten bleven strijden over wie de zeggenschap over het eiland had. De Fransen gaven uiteindelijk in 1814 hun claim af.

Saint Lucia was onderdeel van de Britse kolonie West-Indische Federatie. Deze kolonie wil in 1962 uiteen, waarbij het eiland in 1967 zelfbestuur kreeg.

Onafhankelijkheid

Saint Lucia werd in 1978 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. Het land koos ervoor om de Britse koningin als staatshoofd te behouden. In 1980 werd het eiland getroffen door orkaan Allen, wat voor veel schade en een aantal doden zorgde.

Geografie

Landschap

De twee Pitons

Saint Lucia heeft een vulkaanlandschap. Het wordt gescheiden van Martinique door de Straat van Saint Lucia en gescheiden van Saint Vincent door de Passage van Saint Vincent. Het eiland is 43,5 kilometer en 22,5 kilometer breed. Saint Lucia heeft een kustlijn van 158 kilometer en is ongeveer 2,5 keer groter dan Texel. Voor de kust van Saint Lucia liggen kleinere eilandjes, die vaak onbewoond zijn. Deze eilandjes behoren tot Saint Lucia. Het bekendste eiland is Pigeon Island. Door middel van een dijk is dit eiland met Saint Lucia verbonden. Het eiland bestaat uit vulkanisch gesteende en is rotsachtig. Saint Lucia heeft meer bergen dan andere Caribische eilanden.

Het hoogste punt van het eiland Mount Gimie met 950 meter. De bekendste twee bergen van het eiland zijn de Pitons, die ook op de werelderfgoedlijst staan. De twee bergen maken deel uit van zogeheten caldeira, een ingestorte vulkaan. Tussen alle bergen op het eiland bevinden zich vruchtbare valleien met rivieren. Hier bevinden zich veel plantages. De meeste inwoners wonen aan de kusten, waar zich ook de steden bevinden. De grootste stad van Saint Lucia is de hoofdstad Castries aan de oostzijde van het eiland. Andere grote steden zijn Vieux Fort, Soufrière en Gros Islet. In het midden van het eiland wonen heel weinig inwoners.

Klimaat

Het vissersdorp Soufrière is een belangrijke toeristenplaats op het eiland

Saint Lucia heeft een tropisch klimaat, waardoor het er warm gedurende het gehele jaar. De wind op het eiland komt meestal uit het noordoosten. Aan de noordoostelijke kust is de temperatuur hierdoor lager. De warmste maand is september met een gemiddelde van 31°C en de koudste maand is januari met een gemiddelde van 27°C. Saint Lucia heeft te maken met neerslag tijdens het gehele jaar, maar de meeste neerslag valt tussen juni en december. De meeste neerslag valt in het midden van het eiland. Het eiland wordt daarnaast soms getroffen door een orkaan of andere tropische storm. Deze stormen richtten vaak geen tot weinig schade aan. De laatste hevige orkaan die over het eiland trok was in 1980, toen veel landbouwgebied verwoest werd en 27 mensen overleden.

Natuur

Saint Lucia heeft een vruchtbare bodem en daarnaast hoge temperaturen en veel zonneschijn. Hierdoor heeft het eiland ook een tropische begroeiing. Op het eiland komen veel tropische planten voor, zoals de hibiscus, de plumeria, de magnolia, de orchidee en de jasmijn. In de tropische regenwouden worden daarnaast ook rubberbomen gevonden. Slechts 28% van het eiland is bebost. Op het eiland bevinden zich geen grote dieren. Er komen verschillende soorten vleermuizen, slangen en leguanen voor. De Sint-Lucia-amazone is de nationale vogel van het eiland en staat ook op het wapen van Saint Lucia. Daarnaast komen er nog verschillende soorten kolibries en duiven op het eiland voor.

Voor de kusten leven nog verschillende soorten kreeften, schildpadden en dolfijnen. Net als op andere Caribische eilanden hebben kolonisten veel planten en dieren geïntroduceerd op het eiland, die er oorspronkelijk niet voorkwamen. Deze dieren en planten zorgen tegenwoordig ook voor overlast op het eiland, aangezien ze een bedreiging vormen voor inheemse soorten.

Bevolking

Een van de stranden van Saint Lucia

Bevolkingsgroepen

Saint Lucia heeft zo'n 165.000 mensen, waarvan zo'n 50% in de stedelijke gebieden en 50% in de landelijke gebieden leeft. Een derde van de bevolking woont in de hoofdstad Castries. Saint Lucia heeft een bevolking die nog steeds groeit met 1,2% per jaar. Toch vertrekken ook veel mensen van Saint Lucia naar onder meer de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk. 85% van de bevolking heeft een Afrikaanse migratieachtergrond. Zij zijn in veel gevallen de afstammelingen van voormalige slaven. 10% van de bevolking heeft een gemixte migratieachtergrond. Een kleiner gedeelte bestaat uit mensen met een Europese, Oost-Indische of inheemse migratieachtergrond.

Taal

De enige officiële taal van Saint Lucia is het Engels. Toch wordt het Frans ook gesproken in Saint Lucia. Dit komt doordat Frankrijk een lange tijd over Saint Lucia heeft geregeerd en het Franse eiland Martinique in de buurt ligt. Het Engels op het eiland is beïnvloed door het Frans en veel plaatsnamen hebben een Franse naam. In het dagelijks leven wordt het Patois gesproken. Dit is een combinatie van Frans, Engels en Afrikaanse talen. Saint Lucia is een lidstaat van de Francophonie, een organisatie van Franstalige landen.

Religie

90% van de Saint Lucianen zijn christelijk. De meeste christenen zijn aanhanger van de Rooms-Katholieke Kerk, namelijk 61% van de bevolking. Het katholicisme is door de Fransen geïntroduceerd op het eiland. 25% van de Sint Lucianen is aanhanger van het protestantisme. Een kleiner aandeel is aanhanger van de islam, het hindoeïsme, Rastafari of is ongelovig.

Politiek

Staatsinrichting

Saint Lucia is een democratie. Het staatshoofd van Saint Lucia is de Britse koning(in). Net als in het Verenigd Koninkrijk heeft hij/zij geen politieke macht. Aangezien de Britse koning(in) eigenlijk nooit op Saint Lucia is, wordt hij/zij vertegenwoordigt door een gouverneur-generaal. Zij neemt de taken van de Britse koning(in) over, bijvoorbeeld het bijwonen van feestdagen en het openen van gebouwen. Ook houdt ze contact met de Britse koning(in). Net als het staatshoofd heeft de gouverneur-generaal geen politieke macht.

De premier van Saint Lucia is met zijn regering verantwoordelijk door het dagelijks bestuur. Het Saint Luciaanse parlement bestaat uit twee kamer:

  • Het House of Assembly bestaande uit 17 zetels, die om de vijf jaar worden gekozen. De leiders van de grootste partij wordt doorgaans de premier van Saint Lucia.
  • De Senaat bestaande uit 11 zetels, die door de gouverneur-generaal worden gekozen.

Bestuurlijke indeling

Officieel is Saint Lucia in 11 of 13 kwartieren verdeeld. Bronnen spreken elkaar tegen hoeveel kwartieren er zijn. Oorspronkelijk had ieder kwartier een eigen bestuur, dat door middel van verkiezingen wordt gekozen. Sinds 1979 worden deze verkiezingen niet meer gehouden. De kwartieren hebben niet echt een bestuur meer en worden alleen voor de administratie gebruikt.

Internationale politiek

Saint Lucia is lid van de Verenigde Naties, de Caricom en de Gemeenschap van Oost-Caribische Staten. Het land heeft goede banden met andere Caribische landen en het Verenigd Koninkrijk. Saint Lucia is een van de weinige landen zonder leger. Het land heeft een speciaal onderdeel van de politie, dat kan optreden wanneer er op het eiland onrust ontstaat (vergelijkbaar met het leger). Voor buitenlandse bescherming heeft Saint Lucia een verdrag met de Verenigde Staten, dat ze in geval van oorlog zal beschermen. Saint Lucia is ook een van de weinige landen, dat Taiwan als het "echte China" erkend; veel andere landen erkennen de Volksrepubliek China als het echte China. Saint Lucia erkende de Volksrepubliek China tussen 1997 en 2007, maar wisselde later naar Taiwan. Taiwan heeft sinds 2015 een ambassade op het eiland.

Op Sant Lucia hebben Brazilië, Cuba, Frankrijk, Libië, Marokko, Mexico, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Venezuela daarnaast nog hun ambassade. Saint Lucia zelf heeft een ambassade in de Verenigde Staten, België, Cuba, het Verenigd Koninkrijk en Taiwan.

Economie

Veel toeristen komen naar Saint Lucia vanwege de natuur.

Het toerisme is heel belangrijkste voor de Saint Luciaanse economie, aangezien het voor veel werk en inkomsten zorgt. Saint Lucia staat onder toeristen bekend om zijn tropische klimaat en stranden. Aan de kusten zijn dan ook veel resorts gebouwd en veel cruiseschepen maken een stop op Saint Lucia. Tussen januari en april komen de meeste toeristen. Toeristen komen vooral uit de Verenigde Staten en Canada naar het eiland toe. De landbouw is een ander belangrijk onderdeel van de economie. Het belangrijkste product is bananen, maar ook cacao, mango's, rijst en avocado's komen op het eiland verbouwd. De economie van Saint Lucia is diverser dan die van andere Caribische eilanden, maar is nog steeds kwetsbaar. Het eiland heeft te maken met tropische stormen, die schade aanrichten aan de landbouwgewassen. Ook blijven toeristen in het geval van crises weg.

De munteenheid van Saint Lucia is de Oost-Caribische dollar, die ook op andere Caribische eilanden (waaronder Dominica en Grenada) gebruikt wordt.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Saint_Lucia&oldid=740796"